Kerk & religie
Dr. Wisse nieuwe rector Protestantse Theologische Universiteit

Prof. dr. Maarten Wisse wordt met ingang van het collegejaar 2021-2022 de nieuwe rector van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).

Redactie kerk
De opening van het academisch jaar van de Protestantse Theologische Universiteit in 2020. beeld Sjaak Verboom
De opening van het academisch jaar van de Protestantse Theologische Universiteit in 2020. beeld Sjaak Verboom

Woensdagavond besloot de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) daartoe. Wisse volgt hiermee prof. dr. Mechteld Jansen op die zeven jaar rector was. De overdracht van het rectoraat zal 3 september bij de opening van het academisch jaar, in Amsterdam, plaatsvinden.

Aan het einde van een procedure voor de opvolging viel de keuze unaniem op Wisse, zo meldt de PThU woensdag.

De Raad van Toezicht is blij met de benoeming. „In hem heeft de Raad de juiste persoon gevonden om de komende jaren leiding te geven aan onderwijs en onderzoek aan onze universiteit en om met gezag onze academische identiteit in kerk en samenleving een stem en gezicht te geven. Zijn betrokkenheid bij de opstelling van een nieuw instellingsplan maakt dat hij als weinig anderen de uitdagingen kent waar de PThU in de komende jaren voor staat en de daarbij te volgen koers”, zegt P. H. Donner, voorzitter van de Raad van Toezicht. „Wij zijn dan ook blij dat het vertrouwen in professor Wisse unaniem door het college van hoogleraren en de universiteitsraad word gesteund.”

Bestuursvoorzitter Kees Boele noemt Wisse „een waardige opvolger.” „Maarten is iemand met een groot hart voor de theologie, met wetenschappelijk gezag, een breed draagvlak binnen en buiten de PThU en met gevoel voor bestuurlijke processen.”

Dr. Wisse noemt de benoeming „een grote eer en verantwoordelijkheid”, ook gezien de grote uitdagingen waar de opleiding voor staat: „De brede protestantse theologie staat onder druk, maar heeft ook echt heel veel in huis. Juist in een universiteit als de PThU ervaren wij de spanning tussen enerzijds Schrift, geloof en kerk en anderzijds alles wat bij de moderne wereld hoort. De uitdaging is of we die twee werelden nog meer met elkaar in gesprek kunnen brengen, soms op elkaar laten botsen en ook elkaar laten versterken.”

Wisse ziet het ook als een belangrijke taak naar buiten te laten zien wat de PThU aan onderzoek en onderwijs te bieden heeft. „Ik kijk ernaar uit om samen met partners en andere externe partijen na te denken over hoe wij met onze theologische expertise, vragen uit kerk en samenleving kunnen vertalen naar wetenschappelijke projecten. Wij willen als PThU daarin vooroplopen en laten zien dat theologie buitengewoon relevant is voor kerk en samenleving.”

Wisse werd in 1973 geboren in Middelburg. Hij groeide op in een gezin dat behoorde tot de Gereformeerde Gemeenten. Hij studeerde theologie in Utrecht en promoveerde op het Schriftgezag.

Hij werkte als onderzoeker in Heidelberg (Duitsland), aan de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven, en als universitair docent aan de Vrije Universiteit. Verder was hij docent aan de Eberhard-Karls-Universiteit in het Duitse Tübingen.

Momenteel is Wisse hoogleraar dogmatiek aan de PThU, is hij voorzitter van het Projectteam Instellingsplan PThU en projectleider van het Moral Compass Project. Verder is hij bestuurslid van de Vereniging voor Theologie (VVTh) en lid van de Raad van Advies voor het Gereformeerd Belijden van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Daarnaast heeft hij managementervaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer