Aan bestrijding antisemitisme moet meer gebeuren
Jodenhaat is een hardnekkig probleem, dat meer aandacht vraagt. Dat bleek woensdag duidelijk uit de jaarlijkse monitor over antisemitisme van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).
In 2020 werden bij het CIDI 135 antisemitische incidenten gemeld. Dat waren er gelukkig minder dan in 2019, maar het blijft een ernstige zaak. Vooral omdat lang niet alle aantijgingen in woord en daad worden gemeld.
Een duidelijk voorbeeld hiervan is dat de antisemitische uitingen op sociale media buiten beschouwing worden gelaten. Dat zijn er vele. Denk bijvoorbeeld aan de recente laakbare appjes van Baudet en andere leden van Forum voor Democratie.
Bij het lagere aantal incidenten spelen volgens het CIDI ook de coronamaatregelen een rol. De meeste voorvallen vinden plaats in de openbare ruimte als mensen als Jood worden herkend, maar door de lockdowns en het niet doorgaan van evenementen was er minder kans op fysiek contact en dus ook op incidenten.
In 2020 lag het aantal meldingen dus weliswaar lager, maar daar staat tegenover dat ze wel ingrijpender waren. Het CIDI geeft aan dat het antisemitisme ,in kwalitatieve zin giftiger is geworden.” En dat is een ernstige zaak. Er is veel meer aan de hand dan schelden alleen.
Vooral door de pandemie steken allerlei complottheorieën de kop op waarbij Joden een negatieve rol spelen. Joden zouden het coronavirus hebben gemaakt en Joden zouden ‘ons’ willen overheersen.
Dergelijke stellingnames zijn verontrustend. Daarom is het goed dat er in de politiek voortdurend aandacht voor Jodenhaat wordt gevraagd en ook dat er een coördinator antisemitismebestrijding is benoemd. Er is nog veel te doen.
Uit de monitor blijkt dat antisemitisme niet alleen iets is uit het verleden, met als absoluut dieptepunt de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij circa zes miljoen Joden werden vermoord. Integendeel, de haat tegen het Joodse volk is –zeker wereldwijd– nog volop aanwezig.
Daarom moet antisemitisme worden bestreden. Niet alleen omdat Jodenhaat, of haat richting wie dan ook, van weinig beschaving getuigt, maar omdat eenieder vanuit het christelijk oogpunt van naastenliefde en de algemene norm van medemenselijkheid respectvol en integer met de ander behoort om te gaan.
Maar antisemitisme is ten diepste niet alleen een beschavingsprobleem. De oorzaak zit dieper. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk verwoord in de visie op Israël van de Hersteld Hervormde Kerk die begin 2021 verscheen: de kerk is geroepen om antisemitisme te ontmaskeren als haat tegen de God van Israël en dient dit in woord en daad tegen te gaan.
Dat is een verantwoordelijkheid voor iedere christen. Het vraagt zowel om gebed om erkenning van de Messias door het Joodse volk als om bescherming van datzelfde volk door de God van Israël.