Budesonide, een goedkoop middel tegen astma en COPD, kan mensen thuis helpen sneller te genezen van Covid-19. De Duitse wetenschapper en politicus Karl Lauterbach spreekt van een „gamechanger.”
De ontstekingsremmer verkort de gemiddelde herstelperiode met drie dagen bij coronapatiënten met een hoog risico op een ernstig beloop. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de zogenaamde Principle-studie van de universiteit van Oxford.
Prof. Stephen Powis, hoofd van de National Health Service England –het Britse RIVM–, zei „verheugd” te zijn over de resultaten. Huisartsen mogen het middel wat hem betreft vanaf nu voorschrijven bij Covid-19, in overleg met de patiënt.
Er zijn ook voorzichtige aanwijzingen dat budesonide zorgt voor een minder ernstig ziekteverloop. Van de 692 deelnemers die vier weken werden gevolgd, belandden er 59 (8,5 procent) in het ziekenhuis of kwamen te overlijden, tegenover 100 van de 968 (10,3 procent) in de groep die de gebruikelijke zorg ontving. Volgens de onderzoekers zijn wel meer gegevens nodig om dit te kunnen bevestigen.
De patiënten waren 65-plusser of minstens 50 jaar met onderliggende aandoeningen. Ze moesten twee keer daags een pufje nemen voor een periode van twee weken.
De onderzoekers hopen eind april alle studieresultaten binnen te hebben en daarover te kunnen publiceren in een vakblad.
Spoedeisende hulp
Een artikel dat vorige week verscheen in tijdschrift The Lancet laat ook een gunstig effect van budesonide zien. Aan deze kleinere studie, waaraan eveneens de universiteit van Oxford meewerkte, namen 146 coronapatiënten deel tussen juli en december. De ene groep kreeg de standaardbehandeling, bestaande uit de inname van paracetamol of aspirine. De andere groep moest twee keer daags budesonide inhaleren (800 microgram) tot de symptomen afnamen.
Wat bleek: in de groep zonder budesonide moesten tien deelnemers op de spoedeisende hulp worden opgenomen vanwege ernstige covidverschijnselen. In de budesonidegroep was dat slechts bij één persoon het geval. Dat komt volgens de onderzoekers neer op een beschermend effect van 91 procent, „vergelijkbaar met het effect van vaccinatie.”
De Duitse epidemioloog en politicus Karl Lauterbach sprak zondag in een twitterbericht van een „gamechanger.” Volgens hem gaat budesonide de achteruitgang van de longfunctie tegen en vermindert daarmee de kans op zogenaamde long covid, langdurige restklachten na een corona-infectie.
Astmamedicatie zoals budesonide trok vroeg in de pandemie de aandacht van onderzoekers toen bleek dat er onder covidpatiënten in het ziekenhuis relatief weinig astma en COPD voorkwam.