live
Binnenland

Nieuwe versoepelingen pas na piek derde coronagolf

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 28 april in lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie 13 April 2021 06:51

Advertentie

Kabinet bekijkt mogelijke versoepelingen voortaan per week

Nederlanders kunnen pas een eerste stap in de versoepelingen van de coronamaatregelen verwachten als de piek van de derde coronagolf voorbij is.

België heroverweegt gebruik geleverde vaccins Janssen

België zal woensdag een beslissing nemen over het gebruik van reeds geleverde coronavaccins van Janssen (Johnson & Johnson), nu de Amerikanen de toediening tijdelijk opschorten. Afhankelijk van informatie van J&J zal worden beslist of de vaccins vanaf eind deze week worden toegediend, of dat de geleverde doses „in quarantaine” gaan, aldus een lid van de Belgische taskforce vaccinatie.

België ontving begin deze week een eerste lading, goed voor 36.000 prikken. Volgens het taskforce-lid heeft een korte pauze geen grote impact op het Belgische vaccinatieschema. Tot eind juni draait het programma vooral op het Pfizer/BioNTech-vaccin.

Een advies van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA over Janssen wordt woensdag verwacht. De VS onderbraken de toediening uit voorzorg nadat bij sommige gevaccineerden zeldzame bloedproblemen ontstonden. Een vrouw overleed.

„Goed nieuws voor kinderen en ouders dat bso weer opengaat”

Het is goed nieuws voor kinderen en ouders dat de buitenschoolse opvang vanaf maandag weer helemaal opengaat. Dat zegt voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang Loes Ypma. „We zijn blij dat de openstelling naast de scholen en dagopvang nu ook voor de bso geldt”, zegt Ypma.

Zelfstandigen: grote teleurstelling door vooruitschuiven datum

Voor zelfstandigen in de door de coronapandemie getroffen sectoren is de persconferentie van het demissionair kabinet dinsdag wederom uitgelopen op een grote teleurstelling. Dat zegt de Vereniging Zelfstandig Nederland (VZN). Dat komt omdat de datum voor het eventueel weer kunnen beginnen met hun werk opnieuw is vooruitgeschoven.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven zegt dat premier Mark Rutte van „een eind in zicht” spreekt, maar dat veel zelfstandigen de „financiële noch mentale veerkracht hebben” om dat einde te halen. „De hopelijk mooie zomer waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden”, zegt ze.

De vereniging wil dat het demissionaire kabinet met een duidelijke vaccinatiestrategie komt en een duidelijk herstelplan voor de economie. Voor veel zelfstandigen zijn de coronasteunpakketten ontoereikend vanwege de huidige voorwaarden, zegt de vereniging. Daarom wil VZN een eenmalige coronacompensatieregeling voor zelfstandig ondernemers die tot op heden geen steun hebben kunnen krijgen. „De tijd van proefballonnetjes oplaten moet voorbij zijn. Er is nu visie en leiderschap nodig, in combinatie met concrete en snelle steun aan de getroffen zelfstandigen”, aldus voorzitter Van de Ven.

Snel ander vaccin voor 60-minners dan AstraZeneca

Op korte termijn komt er snel een ander coronavaccin dan AstraZeneca beschikbaar voor 60-minners. Zo worden medewerkers onder de 60 jaar in de langdurige zorg vanaf komend weekend benaderd door de GGD om een nieuwe afspraak in te plannen voor een vaccinatie. Het RIVM meldt dat het gaat om 23.000 mensen. Deze zorgmedewerkers krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking. De maatregel heeft gevolgen voor meerdere groepen. Niet-mobiele mensen met een medisch hoog risico krijgen de komende weken een vaccinatie met Pfizer/BioNTech of Moderna. Mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas worden deze week uitgenodigd om een afspraak te maken bij de GGD. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het gaat om circa 17.600 mensen.

Binnen de intramurale GGZ-instellingen wachten nog circa 35.000 bewoners en medewerkers op een vaccinatie. Ook in de ziekenhuizen zullen ongeveer 35.000 extra medewerkers met direct patiëntcontact worden gevaccineerd, aldus het RIVM. Het is de bedoeling dat beide groepen vaccins ontvangen uit de eerste levering van Janssen. „Gezien de huidige ontwikkelingen waarbij Janssen de uitlevering in Europa tijdelijk heeft stilgelegd, is op dit moment nog niet duidelijk wanneer het vaccineren met Janssen kan starten.”

De Jonge hoopt nog altijd op inzetbaarheid Janssen-vaccin
ANP-430076630.jpg
beeld Rob Engelaar
Zorgminister Hugo de Jonge hoopt nog altijd het coronavaccin van Janssen te kunnen inzetten. Als ook dat in Leiden ontwikkelde vaccin wegens een verhoogd risico op tromboseklachten in de ban wordt gedaan, „hebben we een probleem”, erkent hij. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken, benadrukt De Jonge.

Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, schortte donderdag de levering van zijn vaccin in Europa tot nader order op. Ook in de Verenigde Staten wordt het voorlopig niet gebruikt, nadat bij een aantal gevaccineerden gevaarlijke bijwerkingen waren opgetreden.

Eerder traden die bijwerkingen ook op na toediening van het vaccin van AstraZeneca, dat een vergelijkbare werking heeft. Vorige week besloot het kabinet om die reden het AstraZeneca-vaccin niet langer aan te bieden aan mensen onder de 60 jaar.

Tot dusver heeft dat niet geleid tot vertraging of grote verschuivingen in de vaccinatiecampagne, zegt De Jonge. Maar: „als Janssen een vergelijkbaar advies krijgt, dan wordt de puzzel moeilijker, dat heeft daadwerkelijk gevolgen.” De bewindsman hoopt er woensdag meer over te horen van het Europese geneesmiddelenbureau EMA.

„Uitblijven versoepeling maatregelen bittere pil ondernemers"

Het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april is opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en detailhandel. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens hen wordt de situatie voor veel ondernemers met de dag nijpender. „Veel ondernemers in de evenementen, horeca, reisbranche en detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen.”

Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers, met protocollen om veilig de terrassen te openen, onderdeel van de oplossing zijn, zeggen de organisaties. „We pleiten hier al maanden voor en dit kan verantwoord, hebben ondernemers laten zien.”

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn wel blij dat de buitenschoolse opvang vanaf aanstaande maandag weer opengaat. „Dit maakt het leven van veel werkende ouders weer een stukje makkelijker.”

Het is verder volgens de ondernemersorganisaties goed dat er nu een stappenplan komt naar de zomer. Wel hebben de afgelopen weken laten zien hoe snel daarbij te hoge verwachtingen worden gewekt, aldus de organisaties. Ook over de fasering hebben ze nog vragen. „Zo is belangrijk dat sectoren gelijkwaardig worden behandeld én hoe dit alles zich verhoudt tot de eerder gepresenteerde routekaart, de sectorplannen en de pilots met testen.”

Daarnaast is vanwege alle onzekerheid in de economie inmiddels glashelder dat het steunpakket zal moeten worden doorgetrokken tot eind dit jaar, zeggen ze. Ook vraagt de onzekere economische situatie om een stevig herstelpakket en is het belangrijk dat vaart wordt gehouden in het vaccineren. „Vaccineren is de enige echte oplossing om uit de penarie te komen. Dat laten verschillende landen nu zien.”

Winkeliers: kabinet houdt vast aan onnodige beperkingen

Het demissionair kabinet houdt vast aan onnodige beperkingen waar winkeliers last van hebben. Dat zegt winkeliersvereniging INretail na de persconferentie waarin het openingsplan werd gepresenteerd om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Volgens de vereniging wil de meerderheid van de mensen graag winkelversoepelingen. Winkelen mag nu alleen op afspraak. De vereniging constateert dat één op de vijf mensen niet komt opdagen voor de afspraak en ziet dat de reserveringsagenda leeg blijft.

De vereniging zegt met andere partijen, waaronder justitie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de vereniging van gemeenten VNG, te hebben geïnvesteerd in een plan voor 2500 veilige winkelgebieden. „Met het winkelprotocol en de aanpak voor de winkelstraten kunnen we in het belang van de ziekenhuizen handelen en tegelijk ook iedereen geregisseerd veilig winkelen bieden. Daar moet het kabinet geen dag langer mee willen wachten”, stelt INretail, dat het kabinet oproept vertrouwen te durven geven.

Volgens INretail zit de winkelsector in een wurggreep en gaat deze failliet. Ondernemers moeten privégelden aanspreken om te overleven. De voorjaarsgoederen moeten de omzet opleveren voor ondernemers om de rekeningen te kunnen betalen. Tienduizenden banen staan volgens de vereniging op het spel.

„Astmamedicijn budesonide versnelt herstel na corona”

Budesonide, een goedkoop middel tegen astma en COPD, kan mensen thuis helpen sneller te genezen van Covid-19. De Duitse wetenschapper en politicus Karl Lauterbach spreekt van een „gamechanger.”

Advertentie

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

Het kabinet wil in 3 maanden de samenleving stap voor stap heropenen. De voorgenomen stappen staan vermeld in het openingsplan op de website van Rijksoverheid.

Bekijk het overzicht in de PDF:

Openingsplan+Stap+Voor+Stap+Meer+Mogelijk by RD on Scribd

Buitenschoolse opvang vanaf maandag weer open

ANP-430117939.jpg
---Kinderen van ouders met een cruciaal beroep in de buitenschoolse opvang De Brink. De BSO gaat weer helemaal open. beeld ANP PHIL NIJHUIS
Kinderen van ouders met een cruciaal beroep in de naschoolse opvang De Brink maken een welkomstspandoek voor de kinderen die weer mogen komen. De bso en nso gaan weer helemaal open, waarbij dezelfde coronaregels zullen gelden als voor basisscholen.

Nieuwe versoepelingen pas na piek derde coronagolf

Er komen pas nieuwe versoepelingen van de coronaregels als de piek van de derde coronagolf, waar Nederland nu in zit, voorbij is. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op een persconferentie over corona. Daarbij wordt dagelijks gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames.

Volgende week dinsdag wordt gekeken of versoepelingen mogelijk zijn. Zondag werd al bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen en het opheffen van de avondklok, met een week worden uitgesteld naar 28 april.

Premier Mark Rutte vindt het „jammer” dat 21 april als mogelijke datum voor de eerste stappen richting heropening van de samenleving, vorige week voortijdig is uitgelekt. Die datum is vervolgens „een eigen leven gaan leiden”, zegt hij.
„Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten plannen aan het maken was”, zegt Rutte. Maar: „21 april komt gewoon echt te vroeg”.

Het kabinet bekijkt voortaan van week tot week wat er op basis van de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting wel en niet kan. De eerste datum waarop mogelijk maatregelen kunnen worden losgelaten, is 28 april. „En ‘mogelijk’ onderstreep ik”, aldus Rutte.

Live: Persconferentie over de coronamaatregelen

Volg om 19:00 uur live de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge over de coronamaatregelen.

Kamer wil opheldering over deal voor toegangstesten

Het ministerie van Volksgezondheid moet de overeenkomst met Stichting Open Nederland over het afnemen van sneltesten openbaar maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een oproep van de SGP.

Acute zorgsector wil vaccinatie personeel met vaccin Janssen doorzetten

Ziekenhuizen willen de vaccinatie van hun personeelsleden met de reeds geleverde coronavaccins van Janssen het liefst doorzetten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat dat weten aan het ANP. „Voor de ziekenhuizen is het ontzettend duidelijk: gewoon gebruiken”, zegt hij.

Kuipers ziet onder personeelsleden een grote wens om snel te worden gevaccineerd. „Kom maar door”, vat de voorzitter van de acute zorgsector het sentiment samen.

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen uit Leiden, maakte dinsdag bekend dat de uitrol van het vaccin in Europa wordt uitgesteld. Kort daarvoor hadden de Amerikaanse autoriteiten besloten tot een ‘prikpauze’. Ze willen nader onderzoek doen naar meldingen over hersentrombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Daarvan is op een totaal van 6,8 miljoen prikken zes keer melding gedaan. Hetzelfde ziektebeeld geldt sinds vorige week als een zeer zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca.

Nederland had juist maandag de eerste partij van 79.200 vaccins geleverd gekregen van Janssen. Die vaccins zijn bezorgd bij het bedrijf Movianto in Oss. Ziekenhuizen hebben ze nog niet binnen, maar zouden op korte termijn 35.000 doses krijgen voor hun personeel. Het is onduidelijk geworden of dat kan doorgaan. Woordvoerders van het ministerie van Volksgezondheid, toezichthouder CBG en het RIVM konden er dinsdagmiddag nog geen uitsluitsel over geven.

Toverland en GaiaZOO doen niet mee aan proef toegangstesten
gaiazoo-doodshoofdapen-1820x1137.jpeg
beeld EKBnederland.nl
Attractiepark Toverland in Sevenum en dierentuin GaiaZOO in Kerkrade doen niet mee aan de proef van de overheid met toegangstesten. Beide Limburgse parken zijn weliswaar geselecteerd om mee te doen met deze proef, maar zien er niets in. Toverland zegt dat het ook zonder zo’n coronatest een veilig dagje uit biedt. GaiaZOO vindt de testprocedures te omslachtig.

GaiaZOO en Toverland geven aan een eigen protocol te hebben dat vorig jaar heeft bewezen prima te functioneren. „Wij zijn deel van de oplossing van het probleem”, zegt een woordvoerster van Toverland. Gezien de grote oppervlakten van Toverland en GaiaZOO is er ruimte genoeg om mensen veilig op te vangen, vinden beide parken. De dierentuin kan naar eigen zeggen juist een alternatief zijn voor de toenemende druk op de openbare ruimte, parken en bossen. Toverland wijst erop, dat ondanks het grote aantal bezoekers tot de sluiting van het park medio december, er geen grote besmettingshaarden waren. „Wij sluiten ons aan bij de oproep van de burgemeesters van de vier grote steden om de terrassen en andere gecontroleerde ruimtes weer te open”, aldus de woordvoerster.

Volgens de Club van Elf, waar grote attractieparken lid van zijn, is het aan de leden zelf om het bekend te maken als ze niet meedoen. „Er zijn veel te veel, vaak technische barrières om je aan te melden voor een dagje uit”, aldus directeur Kees Klesman van de club.

Klesman begrijpt het heel goed als parken niet willen meedoen aan de pilot. „Ze moeten veel kosten maken en personeel aantrekken om bij de attracties te staan. Tegelijkertijd is het ook fijn dat andere parken juist wel meedoen. Zo kunnen we zien of het op deze manier werkt of niet. Daar hebben andere evenementen en attracties later weer voordeel van.” Volgens Klesman hadden de parken die de Club van Elf vertegenwoordigt, zoals Artis, Duinrell en de Efteling, in 2019 in totaal 27 miljoen bezoekers en in het afgelopen coronajaar met 13 miljoen nog niet de helft.

RIVM: Braziliaanse variant kan op termijn dominant worden

De Braziliaanse variant van het coronavirus, die geldt als zorgwekkend, duikt de laatste weken iets vaker op in Nederland. Als de stijgende lijn doorzet, sluit het RIVM niet uit dat deze variant in de zomer de meest voorkomende versie in Nederland wordt. In de steekproef die het instituut elke week neemt uit positieve coronatesten is de Braziliaanse variant inmiddels goed voor 1,5 procent van alle besmettingen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat de onzekerheden over de verdere ontwikkeling nog heel groot zijn.

Bij de resultaten uit de zogeheten kiemsurveillance moet worden aangetekend dat het in absolute zin om kleine aantallen gaat. In de 790 testmonsters uit de laatste week van maart die tot nog toe zijn onderzocht, dook de Braziliaanse variant P1 twaalf keer op, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers. Dat komt neer op 1,5 procent. Een kleine minderheid, maar er zit een stijgende lijn in. Een week eerder bleek 1,4 procent van de onderzochte monsters deze virusvariant te bevatten. Ga nog een week terug en het genetische laboratoriumonderzoek wijst slechts 0,6 procent van de monsters aan als de Braziliaanse variant.

De Britse variant is al een tijdje veruit de meest voorkomende versie van het coronavirus in ons land. Deze coronaversie neemt volgens de laatste cijfers 91 procent van alle gevallen voor zijn rekening. Daarna volgt de Zuid-Afrikaanse variant. Die werd in de laatste peiling 20 keer waargenomen. Dat is 2,5 procent van het totaal. Bij deze mutatie lijkt echter geen sprake van een alsmaar stijgende lijn: een week eerder ging het bijvoorbeeld om 3,5 procent. Het percentage schommelt.
De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant hebben allebei een aantal veranderingen ondergaan in het zogeheten spike-eiwit, de stekeltjes van het coronavirus. Onderzoeken duiden erop dat ze daardoor besmettelijker zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet ze allebei als zorgelijk en het RIVM volgt dat oordeel.

„Bij deze variant lijkt de afweer door vaccinatie of doordat je het virus al eens hebt gehad mogelijk minder goed te zijn”, schrijft het RIVM over de Braziliaanse variant. Onderzoek moet daar meer duidelijkheid over geven. Dat geldt ook voor de Zuid-Afrikaanse variant.

„Vertraging uitrol Janssen-coronavaccin nieuwe klap voor horeca”

De uitgestelde uitrol van het coronavaccin van farmaceut Janssen in Europa is een nieuwe klap voor de horeca, want vaccineren wordt juist gezien als de belangrijkste manier om cafés en restaurants zo snel mogelijk weer open te laten gaan. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Janssen-moederconcern Johnson & Johnson (J&J) stelt de Europese introductie van het vaccin uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het middel krijgen toegediend. Volgens Beljaarts is vaccineren „de heilige graal” als het gaat om heropening van de horeca. Door het uitstel lopen vaccinaties vertraging op. „Een snelle heropening komt verder in gevaar, dat is heel zorgelijk.”

Beljaarts is erg kritisch over het vaccinatiebeleid van de overheid, bijvoorbeeld door problemen bij de testcapaciteit en de inkoop van vaccins. „Het is zo wrang dat de overheid telkens haar huiswerk niet op orde heeft, waardoor horecaondernemers worden gedupeerd.” Hij vindt dat veel meer onderzoek gedaan had moeten worden naar manieren om veilig de horeca weer te heropenen, bijvoorbeeld op het gebied van luchtcirculatie.

Vanaf woensdag vinden in een aantal cafés in Utrecht zogenoemde Fieldlab-testen plaats met manieren voor veilige heropening. Volgens Beljaarts was de horeca hier in december al helemaal klaar voor en had hier dus al veel eerder mee begonnen kunnen worden.

Bende opgerold voor oplichting met beschermingsmiddelen corona
Schermafbeelding 2021-04-13 om 15.49.56.png
beeld Unsplash
Vijf mannen tussen de 27 en 35 jaar zijn opgepakt voor oplichting en witwaspraktijken. De hoofdverdachte, een 35-jarige Amsterdammer, bood volgens de politie via frauduleuze websites beschermingsmiddelen voor Covid-19 aan die nooit werden geleverd. Daarbij zijn vermoedelijk bankrekeningen van tientallen zogenoemde geldezels gebruikt die tegen een kleine vergoeding hun bankrekening beschikbaar stelden.

In Tilburg en Oss zijn dinsdag opslagboxen doorzocht. In Amsterdam, Almere, Dordrecht, Eindhoven, Den Bosch en het Belgische Hoogstraten waren invallen in woningen. Daarbij werden onder meer mobieltjes, administratie, contant geld, een nepwapen en drugs in beslag genomen.

„Het vermoeden bestaat dat een aantal van de opgepakte verdachten bovendien misbruik heeft gemaakt van een financiële regeling voor ondernemers die omzetverlies lijden door coronamaatregelen”, aldus de politie. Die werkte tijdens de actie samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Belgische politie.

Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

Iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gestegen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn bij het RIVM 6797 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 82 meer vergeleken met de voorgaande dag. Vergeleken met vorige week dinsdag zijn het er ruim 1200 meer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 51.240 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7320 nieuwe gevallen per dag.

Zondag werden nog meer dan 8250 nieuwe positieve tests geturfd in een etmaal, het hoogste aantal in meer dan twee weken.

Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen afgelopen etmaal, met 342 positieve tests. In Amsterdam kregen 246 inwoners een positieve testuitslag. In Den Haag kwamen 200 besmettingen aan het licht, in Eindhoven 118, gevolgd door Haarlemmermeer met 74 positieve tests.

Afgelopen etmaal is het overlijden van 31 coronapatiënten geregistreerd, elf meer dan op maandag.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 16.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

Aantal positieve coronatesten stijgt weer na dip rond Pasen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week weer iets toegenomen. Het ligt nu weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor Pasen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 51.240 positieve testresultaten geregistreerd, 6 procent meer dan een week eerder.

Rond de paasdagen daalde het aantal vastgestelde coronagevallen kortstondig: het waren er in een week tijd 7 procent minder dan een week eerder. Het aantal afgenomen testen lag ook 10 procent lager. Deze week is daar weinig aan veranderd: net als een week eerder lieten iets minder dan een half miljoen mensen zich testen bij de GGD. Wat wel steeg, is het percentage positieve testen: dat ging van 8,9 procent naar 9,6 procent.

In de afgelopen week zijn 174 mensen aan Covid-19 leden overleden. Vorige week werden 142 sterfgevallen geregistreerd.

In de ziekenhuizen bleef de instroom van coronapatiënten relatief hoog. In totaal werden 1700 nieuwe patiënten opgenomen, op de intensive cares kwamen 386 ernstig zieke mensen binnen met Covid-19. Die aantallen zijn vergelijkbaar met een week eerder. Het RIVM ziet in de meeste leeftijdsgroepen een toename, maar 80-plussers komen steeds minder vaak met coronaklachten in ziekenhuizen terecht. Dat is te danken aan het vaccinatieprogramma, aldus het instituut.

De oudste Nederlanders lopen het virus steeds minder vaak op. Onder kinderen tot 12 jaar daalde het aantal besmettingen afgelopen week licht. In de groep van 60- tot 80-jarigen, van wie er ook steeds meer zijn gevaccineerd, bleef het aantal besmettingen afgelopen week nagenoeg gelijk.

Ook het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is amper gewijzigd. Het RIVM becijfert het nu op 0,97. Dit getal is gebaseerd op de situatie van 29 maart. Het wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen, gemiddeld 97 anderen besmetten. Het R-getal was 0,96.

Het RIVM benadrukt nog eens dat mensen met klachten zich door de GGD moeten laten testen. Zelftesten zijn minder betrouwbaar dan de PCR-testen die door professionals worden afgenomen. Een zelftest is alleen bedoeld als „extra zekerheid” voor mensen zonder klachten. Het instituut voegt er nog een waarschuwing aan toe: „Let er op dat je alleen zelftesten gebruikt van fabrikanten die toestemming hebben gekregen van de overheid om deze zelftest in Nederland aan te bieden.”

Uitslag thuistest zegt meer niet dan wel

Coronazelftests moeten het leven voor consumenten wat gemakkelijker maken. Maar voor 9 euro per keer bieden de goedgekeurde tests weinig garantie.

Kort geding sneltestbedrijven tegen Staat dient nog deze week

Het kort geding van tientallen commerciële sneltestbedrijven tegen Stichting Open Nederland en de Staat wordt donderdag behandeld. Die stichting zou Lead Healthcare onterecht hebben voorgetrokken om op kosten van de Staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren voor testevenementen. De coronasneltesters eisen onder meer dat de huidige aanbesteding wordt gestaakt en willen ook de kans krijgen de opdracht uit te voeren.

Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst van het ministerie van Volksgezondheid met Stichting Open Nederland. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de coronatesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. Over de voorwaarden van de overeenkomst is weinig bekend.

De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Vragen die FTM aan het ministerie stelde, werden niet beantwoord.

„We zijn geschrokken van het bedrag dat werd genoemd in het stuk van FTM”, zegt Rasmus Emmelkamp, topman van Spoedtest.nl. Hij snapt niet waarom er is gekozen om maar een bedrijf de opdracht te geven de coronatests te laten uitvoeren. „We willen met de overheid kijken hoe we met onze locaties kunnen meehelpen”, aldus Emmelkamp. „We hebben op dit moment 69 eigen locaties en zijn overal binnen een kwartier bereikbaar per auto.”

Het kort geding wordt donderdag om 13.00 uur behandeld in Amsterdam. Op datzelfde tijdstip staat in de Tweede Kamer een debat over de ontwikkelingen rond het coronavirus gepland.

Huisartsenkoepel houdt vast aan advies over prikken AstraZeneca

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijft bij het advies aan huisartsen om niet het AstraZeneca-vaccin te geven aan mensen onder de 60 jaar, ook na uitlatingen van de gezondheidsinspectie. „Er is overheidsbeleid geformuleerd door de minister en als je daar willens en wetens van afwijkt dan maakt je dat mogelijk juridisch kwetsbaar. Je loopt risico’s op het gebied van aansprakelijkheid. Wat als er onverhoopt toch iets gebeurt? Dan kan dat consequenties hebben”, zegt een woordvoerster van de LHV.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet maandagavond weten dat huisartsen die in samenspraak met patiënten toch het coronavaccin van AstraZeneca geven aan 60-minners niet in overtreding zijn. Er wordt niet op gehandhaafd door de inspectie. Het vaccin is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking.

De LHV-woordvoerster benadrukt dat de koepelorganisatie niet per definitie tegen het vaccineren van 60-minners is met AstraZeneca. „Er zitten heel veel kwetsbare mensen in deze groep die heel graag gevaccineerd willen worden. Daar moet snel een oplossing voor komen, bijvoorbeeld andere vaccins”, aldus de zegsvrouw.
Zij kon niet aangeven hoeveel huisartsen mensen onder de 60 jaar toch prikken met AstraZeneca.

Museumkaarthouders kunnen kaartjes gaan boeken voor testbezoek

De kaartverkoop voor de proef met sneltesten voor museabezoekers is begonnen, meldt de Museumvereniging. Belangstellenden met een Museumkaart kunnen een kaartje reserveren via museum.nl/pilotsneltesten.

In de week van 19 april kunnen mensen naar zeventien musea verspreid over heel Nederland, die allemaal drie dagen opengaan. In totaal zijn er zo’n 37.000 kaarten beschikbaar.
Liefhebbers kunnen met het nummer van hun Museumkaart een tijdvak reserveren, waarna ze zich aansluitend kunnen melden voor een gratis sneltest.

„De Museumvereniging doet mee aan de pilot om de overheid te helpen onderzoeken of de maatschappij zo eerder meer open kan. Tegelijk wijst de Museumvereniging er ook op dat het coronaprotocol van musea goed werkt en veilig is. Toen musea nog open waren, is veel ervaring opgedaan met het coronaprotocol”, aldus een woordvoerster van de vereniging.

ANP-410527732.jpg
Museum de Fundatie in Zwolle. beeld ANP FERDY DAMMAN

De deelnemende musea zijn het Drents Museum in Assen, het Fries Museum in Leeuwarden, het Jopie Huisman Museum in Workum, het Groninger Museum in Groningen, het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, het Bonnefanten in Maastricht, de Hermitage en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Teylers Museum in Haarlem, Slot Loevestein in Poederoijen, Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad, Museum De Fundatie in Zwolle, het Spoorwegmuseum in Utrecht, Museum Prinsenhof in Delft, het Wereldmuseum in Rotterdam en het Zeeuws Museum in Middelburg.

Jongeren verzekeren zich via WhatsApp-groep tegen avondklokboete

Honderden jongeren in Amsterdam en andere steden hebben zich verzameld in appgroepen waarin ze zich ‘verzekeren’ tegen boetes voor het overtreden van de avondklok. Dat meldt RTL Nieuws. „Als je 10 euro overmaakt vóórdat je een boete krijgt, word je gedekt door het fonds”, belooft de beheerder. Volgens deskundigen is verzekeren tegen opzettelijk handelen verboden.

Er zijn zeker drie appgroepen met in totaal honderden leden. In de apps worden ook routes gedeeld die ‘veilig zijn’, wat betekent dat er geen politie in de buurt is. Wanneer je beboet wordt voor het overtreden van de avondklok, stuur je een foto naar de beheerder van de groep. Die maakt dan 95 euro naar je over, mits je bij de eerste 55 boetes zit.

Volgens de beheerder zijn er op het moment van publiceren 16 boetes gedekt door het fonds.

EU-commissaris: vanaf eind juni met ‘Covid-pas’ op reis

Eind juni moet het Europese systeem met een ‘Covid-certificaat’ werken. Een proef met deze coronapas gaat volgens EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) begin juni van start, zei hij in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement.

ANP-429302757.jpg
Didier Reynders. beeld EPA-EFE, JOHN THYS

Volgens Reynders moet het certificaat, in digitale of papieren vorm, gratis door de lidstaten beschikbaar worden gesteld en is het een tijdelijk instrument om reizen tussen de EU-lidstaten in coronatijd te vergemakkelijken. Zodra de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uitroept dat de pandemie voorbij is, is het document niet meer nodig.

Het dagelijks EU-bestuur stelde de invoering van het Covid-certificaat vorige maand voor. Het dient als bewijs dat de eigenaar tegen Covid-19 is ingeënt, of recent negatief is getest, of antilichamen heeft vanwege een eerdere coronabesmetting.

Het EU-parlement moet het goedkeuren en heeft beloofd spoed achter de behandeling van het voorstel te zetten. Nederlandse leden van de LIBE-commissie hebben nog wel veel vragen, vooral over gegevensbescherming, fraudebestrijding, kosten en discriminatie. Jeroen Lenaers (CDA) wees erop dat er nu al vervalste negatieve zelftests zijn. „Fraude met certificaten is niet zonder risico”, zei hij.

Tineke Strik (GroenLinks) zei dat het belangrijk is dat alle lidstaten alle drie opties voor het verkrijgen van de pas (gevaccineerd zijn, een negatieve test of antilichamen hebben) accepteren. Ook pleit ze voor gratis testen voor reislustigen. „Een test kan vanwege de kosten een obstakel zijn”, zei ze. Sophie in ’t Veld (D66) vindt dat het dagelijks EU-bestuur met voorstellen moet komen om zelftests betaalbaar te maken, door bijvoorbeeld een maximale prijs te eisen. Ze pleitte ook voor het opzetten van een helpdesk voor EU-burgers.

Volgens Reynders zullen er in het certificaat minder gegevens staan dan in het bekende gele internationaal erkende inentingsboekje waarmee reizen naar veel verre bestemmingen buiten de EU in normale tijden mogelijk is. Er komt geen centrale databank voor het certificaat, zei hij.

Bijwerkingencentrum: 225 sterfgevallen gemeld na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 225 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden, onderstreept de organisatie.

Volgens Lareb zijn bij groot deel van deze groep gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. „Bij een aantal meldingen hebben bijwerkingen mogelijk bijgedragen aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheidssituatie of sluimerende onderliggende conditie al dan niet door hoge leeftijd”, aldus het centrum.

Bij veel meldingen is er volgens Lareb meer informatie nodig over de oorzaak van overlijden, opgetreden bijwerkingen en onderliggende gezondheidsproblemen. „Deze informatie is nagevraagd. Helaas is er bij meerdere meldingen nog steeds onvoldoende bekend voor een goed inzicht.”

Het gaat om 182 mensen van 80 jaar of ouder, 34 personen tussen de 65 en 79 jaar en 8 personen onder de 65 jaar. Van één persoon is de precieze leeftijd niet bekend.

De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens Lareb overleden 150 mensen na de eerste prik en 40 na de tweede vaccinatie. Dit is het meest gebruikte coronavaccin en ook het vaccin dat vooral voor ouderen wordt gebruikt. Bij 22 meldingen betrof het het vaccin van Moderna (16 na de eerste vaccinatie en 8 na de tweede vaccinatie) en bij 9 meldingen het vaccin van AstraZeneca. Bij 4 meldingen is het vaccin onbekend.

Lareb maakte vorige week al bekend dat er acht meldingen zijn binnengekomen van trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. Dit is een zeldzame, gevaarlijke bijwerking die kan optreden na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. In de meldingen gaat om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar. Een van de vrouwen is overleden.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 33.585 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen 17.032 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 13.793 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 2654 meldingen over het vaccin van Moderna.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld.

Het gaat om meldingen die tot en met 11 april zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 3,1 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 2,3 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 600.000 van AstraZeneca (Vaxzevria) en 200.000 van Moderna.

„VS stoppen tijdelijk met gebruik coronavaccin Janssen"

De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De federale overheid heeft de prikpauze aangekondigd, kort nadat het nieuws via The New York Times naar buiten was gekomen.

430076642.jpg
beeld ANP ROB ENGELAAR

Het Nederlandse vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten toegediend. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC, de Amerikaanse versie van het RIVM) en de Food and Drug Administration (FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor vaccins) hebben samen besloten tot de pauze. Ze zeggen „uit voorzorg” te handelen.

Volgens de CDC en de FDA hebben meer dan 6,8 miljoen mensen in de Verenigde Staten het Janssen-vaccin gekregen. Zeker zes mensen hebben na vaccinatie last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Zij zijn allemaal 18 tot 48 jaar oud. Volgens The New York Times is één vrouw eraan overleden en bevindt een tweede vrouw zich in kritieke toestand.

In federale vaccinatielocaties zal het Janssen-vaccin niet meer worden gebruikt. Daarnaast zijn er prikplekken die door de Amerikaanse staten worden gerund. De overheid zal de staten oproepen om ook daar tijdelijk te stoppen met het coronavaccin uit Leiden.

Het Janssen-vaccin werd tot nu toe alleen in de Verenigde Staten al gebruikt. De overheid in Washington had een noodvergunning afgegeven. In Nederland is maandag de eerste levering van Janssen binnengekomen. Later deze maand moet het voor het eerst in Nederland worden toegediend. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), doet ook onderzoek naar de potentiële bijwerkingen. Volgens de toezichthouder gaat het tot nu toe om weinig gevallen.

Partijen willen opheldering over deal voor toegangstesten

Het ministerie van Volksgezondheid moet de overeenkomst met Stichting Open Nederland over het afnemen van sneltesten openbaar maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een oproep van de SGP.

Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst met de stichting. Vanuit de overheid vloeit 925 miljoen euro naar de stichting om de sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. Over de voorwaarden van de overeenkomst is weinig bekend. De stichting heeft geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed, schrijft FTM. Vragen die FTM aan het ministerie stelde, werden niet beantwoord.

Bovendien zou Stichting Open Nederland slechts één sneltestaanbieder, het Baarnse Lead Healthcare, hebben benaderd om de testevenementen voor platform Testen voor Toegang uit te voeren. Lead Healthcare mag deze maand daardoor zo’n 200.000 sneltests uitvoeren op kosten van de overheid, maar dat is het gevolg van oneerlijke concurrentie, vinden twintig sneltestbedrijven. Daarom hebben de sneltestbedrijven een kort geding aangespannen tegen Stichting Open Nederland, meldt Trouw dinsdag.

De SGP wil dat het ministerie nog vóór het coronadebat van aanstaande donderdag „alle documenten die betrekking hebben op de overeenkomst tussen het ministerie van VWS en Stichting Open Nederland” naar de Kamer stuurt. Ook moet duidelijk worden gemaakt hoe het geld precies wordt besteed.
Die oproep wordt gesteund door ten minste VVD, D66, CDA, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie.

Wonnen in het kabinet de ‘witte jassen’? Nee, zo simpel is het niet

Een tegenvaller: terrassen en hogescholen gaan op zijn vroegst eind april open. Zegevierden in het kabinet de ‘witte jassen’?

Koning spreekt met zzp’ers over de impact van corona

Koning Willem-Alexander spreekt donderdag met diverse zzp’ers over de impact van de coronapandemie. De koning brengt een digitaal werkbezoek aan de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), die zich inzet voor een betere positie van de ruim 100.000 zzp’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt.

De focus van het bezoek ligt op de manier waarop zelfstandigen de coronapandemie ervaren. Zo gaat de koning in gesprek over de misgelopen inkomsten van zzp’ers en de coronamaatregelen, die de uitvoering van het werk in veel gevallen lastiger maakt.

Ook spreekt de koning met de voorzitter van de VZN over de huidige steunpakketten voor zelfstandigen, die volgens de organisatie ontoereikend zijn voor veel zzp’ers. Hierdoor moeten veel zelfstandigen interen op hun buffers. VZN benadrukt dat zij onder meer streeft naar een aparte rechtspositie voor zelfstandigen, collectieve voorzieningen en vereenvoudiging van de belastingen voor zzp’ers, om daarmee een eerlijke arbeidsmarkt te creëren voor iedereen.

Het werkbezoek maakt deel uit van een reeks bezoeken die Máxima en Willem-Alexander plegen aan diverse sectoren. In deze gesprekken, die veelal virtueel zijn, staat de impact van corona centraal.

Ruim honderdduizend coronaboetes uitgedeeld in jaar tijd

In een jaar tijd heeft de politie 112.975 coronaboetes uitgedeeld. De meeste bekeuringen waren voor overtreden van de avondklok, namelijk 64 procent. Andere boetes waren onder meer voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in publieke ruimtes of voor verboden groepsvorming.

Ook zijn er ruim veertigduizend waarschuwingen gegeven door de politie in de periode tussen begin maart 2020 en 1 april dit jaar. Uit de cijfers van de politie komt naar voren dat de meeste bekeuringen en waarschuwingen afgelopen jaar in de grote steden zijn uitgedeeld. „Dit ligt voor de hand, in grote steden wonen meer mensen dicht bij elkaar dan op het platteland. Ook is er daarom in steden meer politie op straat”, aldus de politie.

In Amsterdam gaat het om ruim tienduizend boetes, Rotterdam zit daar iets onder, met 9180. In de gemeente Delfzijl is in een jaar tijd maar één boete uitgedeeld, zo staat in de politiecijfers.

„Koffiecup wordt betrouwbare en duurzame coronatest voor thuis"

Onderzoekers van Wageningen University en TNO hebben een coronatest ontwikkeld op basis van een koffiecup. De CoronaEspresso, zoals ze hem noemen, is volgens de makers heel geschikt voor thuisgebruik. Net zoals bij bestaande snel- en zelftesten is geen laboratoriumapparatuur nodig om de uitslag te bepalen. Een belangrijk verschil is dat de CoronaEspresso volgens de wetenschappers een betrouwbaarder resultaat geeft. Het is een zogeheten LAMP-test en die zijn in nauwkeurigheid vergelijkbaar met de klassieke PCR-testen.

„De momenteel beschikbare thuistests zijn op antilichamen gebaseerde tests”, schetst onderzoeker Vittorio Saggiomo het verschil. „Dat is een andere techniek, die vooral goed werkt bij hoge virusconcentraties, maar waarmee mensen met een minder hoge virusconcentratie negatief testen.” Een LAMP-type thuistest „is dus van grote toegevoegde waarde”, vindt de assistent-professor.

Aan de bovenkant van het koffiecupje zit een 3D-geprinte houder waar vier buisjes in passen. In de buisjes zitten chemische stoffen en enzymen, waar het uit neus of keel afgenomen monster bij moet. Het geheel moet een halfuur in water worden gezet, dat net van de kook is. Zo wordt een reactie op gang gebracht. De testsamples geven de uitslag weer door van kleur te veranderen.

De nieuwe test is goedkoop om te maken, want de houder bestaat uit aluminium koffiecups die wereldwijd in enorme aantallen worden geproduceerd. Net als de koffiecups kunnen de CoronaEspresso’s worden gerecycled. Ze kunnen meerdere keren worden gebruikt en daarna mee in het recyclingproces van het koffiemerk waar ze op zijn gebaseerd. Een andere grondstof die de makers hebben gebruikt voor in het cupje, is paraffine. Ook dat is ruim voorradig en kan worden hergebruikt, bijvoorbeeld door er kaarsen van te maken. De houder is biologisch afbreekbaar.

Naast gebruik thuis of op het werk zien de onderzoekers vooral potentie in gebruik van hun test op afgelegen plekken of armere landen. Of Nederlanders de CoronaEspresso ooit echt kunnen kopen, moet nog blijken. Saggiomo en zijn collega’s hebben hun resultaten gepubliceerd op de zogeheten preprintserver ChemArxiv, zodat andere wetenschappers die kritisch kunnen beoordelen. Ze willen hun onderzoek voortzetten, maar daar moeten ze eerst voldoende financiële middelen voor vinden.

Merkel presenteert wet om deelstaten te passeren bij opleggen lockdown

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet hebben dinsdag een wetsvoorstel opgesteld, waarmee ze buiten de deelstaten om zelf lockdowns kunnen opleggen. Merkel houdt federaal ingrijpen bij de bestrijding van het coronavirus voor noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zijzelf nodig acht. De maatregelen waartoe wel in gezamenlijk overleg was besloten, worden bovendien vaak halfslachtig of niet regionaal uitgevoerd.

AFP_97W4AC.jpg
beeld AFP, John MACDOUGALL

Wanneer de Bondsdag zoals verwacht akkoord gaat, kan de federale regering overal naar eigen inzicht ingrijpen als ze meent dat er te veel besmettingen zijn. Merkel noemt dit „een noodrem”. Voor de Bondsdag hebben zich volgens ooggetuigen honderden tegenstanders van lockdowns verzameld om tegen het regeringsbeleid en coronamaatregelen te betogen.

Een aantal deelstaten is fel tegenstander van de plannen van Merkel. De bondskanselier zou dan bijvoorbeeld uitgaansverboden en contactbeperkingen kunnen afkondigen en scholen en winkels kunnen sluiten als er ergens veel nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Duitsland worstelt met de derde golf van het virus en de regering vreest dat het uit de hand gaat lopen.

Merkel wil al heel lang een nationale aanpak en ergert zich aan de deelstaten die momenteel grote zeggenschap hebben over het beleid. Saarland bijvoorbeeld heeft een passage over „proeven met versoepelingen” uit een akkoord met Merkel en de andere deelstaten zo uitgelegd dat recent de belangrijkste lockdownmaatregelen zijn afgeschaft.

Eerder is tussen Merkel en de deelstaatpremiers afgesproken dat de ingezette versoepelingen zouden worden teruggedraaid als er per 100.000 inwoners meer dan honderd nieuwe besmettingen per week worden vastgesteld, maar die afspraak wordt lang niet overal nagekomen. Merkel wil met de wetswijziging bereiken dat ze dan zelf kan ingrijpen. De machtsgreep van Merkel is omstreden door deelstaatpremiers die vinden dat het onverstandig is midden in een crisis de spelregels te veranderen. En veel critici van Merkel wijzen erop dat uitgaansverboden, zoals voorgesteld van 21.00 uur tot 05.00 uur, in strijd zijn met de grondwet.

WHO wil verbod op handel in levende zoogdieren op voedselmarkten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil af van de verkoop van levende zoogdieren op voedselmarkten. Door die praktijk aan banden te leggen moet de opkomst van nieuwe ziektes worden tegengegaan.

„Dieren, in het bijzonder wilde dieren, zijn de bron van meer dan 70 procent van de nieuwe infectieziekten bij mensen”, meldt de WHO in een gezamenlijke verklaring met de Wereldorganisatie voor Diergezondheid en het VN-Milieuprogramma.

De gezondheidsorganisatie erkent dat de markten vaak belangrijk zijn voor het levensonderhoud en de voedselvoorziening van de lokale bevolking. Toch worden landen opgeroepen de verkoop van levende zoogdieren als „noodmaatregel” te laten stilleggen.

Die ingreep moet de gezondheid beschermen van markthandelaren en klanten. Zij lopen het risico dat ziektekiemen overspringen naar mensen.

Voedselmarkten met levende dieren kwamen na het opduiken van het coronavirus al onder een vergrootglas te liggen. Een aantal van de eerste bekende patiënten was gelinkt aan een markt in de Chinese stad Wuhan.

Boze marktkooplui voeren actie bij Malieveld

Marktkooplui voeren dinsdag actie bij het Malieveld in Den Haag. Ze zijn boos omdat ze hun producten niet op de markt mogen verkopen. Alleen etenswaren zijn toegestaan, terwijl de detailhandel wel open is. „We voelen ons genegeerd, want we zouden prima open kunnen. Op de markt is goed afstand te houden en bovendien staan we in de buitenlucht”, aldus de marktkooplui.

Een groep met zo’n ruim veertig verkoopwagens is dinsdagochtend in optocht vanuit Harmelen vertrokken. Ze hebben zich bij het Malieveld verzameld. Ze zijn echter niet van plan om het grasveld op te gaan en hebben zich aan de zijkant opgesteld. Er zijn een paar agenten die de situatie in de gaten houden.

Paul Bol is initiatiefnemer van de actie. De marktkoopman wil ook met het oog op de persconferentie dinsdagavond van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aandacht vragen voor de situatie van de marktkooplui. „De horeca en fitnessscholen krijgen steeds veel aandacht. Maar wij zijn er ook nog. We hebben echt het gevoel dat we vergeten worden, maar we willen dat het kabinet ook over onze situatie praat.”

De branchevereniging van de ambulante handel, de CVAH, heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen om non-food toch toe te laten op de markt. Dit dient woensdag. Maar volgens Bol is dat te laat. „Het is mosterd na de maaltijd. Er had veel eerder actie genomen moeten worden. Ik verwacht ook niet dat er echt iets uitkomt, vandaar dat we vandaag actie voeren.”
De organisatie wil met politiebegeleiding naar het Binnenhof om een petitie aan te bieden aan de griffier van de Kamer en aan politici die voorbijlopen.

„Vier op de tien 60-plussers willen geen AstraZeneca"

AstraZeneca is niet in trek bij 60-plussers. Meer dan vier op de tien mensen in deze leeftijdsgroep (42 procent) die nog gevaccineerd moeten worden, willen niet met dit vaccin worden ingeënt. 55 procent is nog wel bereid om het AstraZeneca-vaccin te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. De andere beschikbare vaccins zijn wel populair. Zo’n 92 procent van de 60-plussers is bereid om een prik met Pfizer te krijgen. Het kabinet besloot vorige week het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60 jaar, na de ontdekking van een bijwerking.

Ook bij de jongere leeftijdsgroepen is Pfizer het meest gewilde vaccin. Maar ook Moderna en het vaccin van Janssen, dat deze week voor het eerst in Nederland wordt geleverd, hebben in alle leeftijdsgroepen een draagvlak van ten minste 75 procent.

Bijna zes op de tien Nederlanders (58 procent) zouden dan ook graag zien dat zij zelf kunnen kiezen met welk vaccin zij worden ingeënt. Nu bepaalt het kabinet welke groep voor welk vaccin in aanmerking komt.

Duitse regering begint met wijziging wet voor strenge lockdown

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet beginnen dinsdag naar verwachting aan een wetswijziging om daarmee buiten de deelstaten om zelf lockdowns te kunnen opleggen. Merkel houdt federaal ingrijpen bij de bestrijding van het coronavirus voor noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zijzelf nodig acht. De maatregelen waartoe wel in gezamenlijk overleg was besloten, worden bovendien vaak halfslachtig of niet regionaal uitgevoerd.

ANP-430038957.jpg
Merkel. beeld AFP, Tobias SCHWARZ

Een aantal deelstaten is fel tegenstander van de plannen van Merkels kabinet, maar de Bondsdag zal waarschijnlijk akkoord gaan zodra het wetsvoorstel er ligt. Merkel zou dan bijvoorbeeld uitgaansverboden en contactbeperkingen kunnen afkondigen en scholen kunnen sluiten als er ergens veel nieuwe besmettingen worden vastgesteld. Duitsland worstelt met de derde golf van het virus en de regering vreest dat het uit de hand gaat lopen.

Merkel wil al heel lang een nationale aanpak en ergert zich aan de deelstaten die momenteel grote zeggenschap hebben over het beleid. Saarland bijvoorbeeld heeft een passage over „proeven met versoepelingen” uit een akkoord met Merkel en de andere deelstaten zo uitgelegd dat recent de belangrijkste lockdownmaatregelen zijn afgeschaft.

Eerder is tussen Merkel en de deelstaatpremiers afgesproken dat de ingezette versoepelingen zouden worden teruggedraaid als er per 100.000 inwoners meer dan honderd nieuwe besmettingen per week worden vastgesteld, maar die afspraak wordt lang niet overal nagekomen. Merkel wil met de wetswijziging bereiken dat ze dan zelf „aan de noodrem kan trekken” en de bevolking beperkingen opleggen uit naam van de volksgezondheid. De machtsgreep van Merkel is omstreden door deelstaatpremiers die vinden dat het onverstandig is midden in een crisis de spelregels te veranderen. En veel critici van Merkel wijzen erop dat uitgaansverboden, zoals voorgesteld van 21.00 uur tot 05.00 uur, flagrant in strijd zijn met de grondwet.

„Valse verwachtingen zorgen voor nog meer schade in horeca"

Het toch uitstellen van eerder aangekondigde waarschijnlijke versoepelingen van coronamaatregelen, zorgt voor nog meer schade in de horeca. „Schep geen valse verwachtingen en wees duidelijk in je communicatie als kabinet”, zegt FNV-bestuurder Edwin Vlek. Volgens hem verlaten veel medewerkers de horeca, vrijwillig of noodgedwongen, terwijl ze hard nodig zijn om de sector weer op te bouwen.

Hij wijst op de 90.000 horecamedewerkers die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds het begin van de coronacrisis de sector hebben verlaten. „Er is een duidelijke routekaart nodig naar de heropening toe, zodat ook horecamedewerkers keuzes kunnen maken voor hun toekomst én voor de sector”, aldus Vlek.

Het openen van de terrassen op korte termijn leek volgens FNV Horeca „het eerste sprankje hoop in deze bange en lange tijd”. Vlek zegt te begrijpen dat de gezondheid voorop staat, maar vindt het ook van levensbelang dat er wordt gekeken naar de gevolgen van de coronamaatregelen.

De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie versoepelingen aankondigen voor de horeca die volgende week al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z’n vroegst vanaf 28 april ingaan. Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open.

Engeland neemt derde coronavaccin in gebruik

Engelsen kunnen vanaf dinsdag ook gevaccineerd worden met het vaccin van Moderna. Het gaat om het derde coronavaccin dat in Engeland in gebruik wordt genomen. Een topman van gezondheidsdienst NHS sprak volgens de BBC over een „mijlpaal” voor het vaccinatieprogramma.

ANP-427015212.jpg
beeld ANP ROB ENGELAAR

De Britse regering heeft 17 miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld, genoeg om 8,5 miljoen mensen volledig mee in te enten. Wales en Schotland begonnen daar vorige week al mee. De 24-jarige mantelzorger Elle Taylor kreeg het vaccin toen als eerste persoon toegediend.

Medisch personeel gaat nu ook op 21 priklocaties in Engeland mensen inenten met het middel. Dat zal met het vaccin van Pfizer/BioNTech worden gebruikt om Engelsen onder de 30 jaar een alternatief te bieden voor het AstraZeneca-vaccin, omdat ook in het Verenigd Koninkrijk zorgen bestaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen.

Het het ruim 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk is in Europa de koploper op vaccinatiegebied. Meer dan 32 miljoen Britten hebben al een eerste dosis gehad en bijna 7,7 miljoen mensen zijn zelfs al volledig gevaccineerd. Zij hebben beide prikken gehad.

Fagron heeft last van uitstel zorg door corona

Apotheektoeleverancier Fagron heeft flink minder omgezet in het eerste kwartaal. Daarbij had het bedrijf vooral in Europa last van de lockdowns tegen het coronavirus en het uitstellen van reguliere zorg door ziekenhuizen die het druk hebben met de gevolgen van de coronapandemie. Ook de dure euro zat het bedrijf dwars.

Voordeel van de coronacrisis had Fagron nauwelijks meer. In het begin van de crisis zag het bedrijf een toename van de vraag naar coronagerelateerde producten als mondkapjes, handgel en handschoenen. „Daar waren toen tekorten aan en iedereen was hard op zoek”, legt topman Rafael Padilla uit. „Maar de leveringsketen is nu heel anders ingericht.” Daarmee is dat voordeel van Fagron verdwenen.

In de Verenigde Staten merkt Fagron dat de economie al grotendeels open is. In Latijns-Amerika doet het bedrijf het ondanks de pandemie goed. Op de omzet van Fagron heeft dat echter een minder groot effect omdat de euro relatief duur is ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse real. De totale omzet daalde daardoor met bijna 5 procent tot 134,8 miljoen euro. Zonder wisselkoerseffecten was er juist een omzetgroei van haast 5 procent.

Fagron denkt in Europa te kunnen profiteren zodra de economie weer verder open gaat. „We hebben ons huiswerk gedaan en de organisatie gestroomlijnd”, aldus Padilla. In de VS heeft Fagron een nieuwe fabriek voor steriele bereidingen die voor het bedrijf steeds belangrijker wordt. „Dat is een groeimotor. We trekken daardoor ook nieuwe klanten aan.”

In de handelsupdate zegt de apotheektoeleverancier niets over de winst. Financieel directeur Karin de Jong laat weten dat het bedrijf voor heel 2021 nog altijd positief is over de omzet en de winst. Dat hangt echter wel af van hoe snel de lockdowns in Europa eindigen.

„India keurt Russisch vaccin Spoetnik-V goed"

De autoriteiten in India hebben groen licht gegeven voor het gebruik van het Russische coronavaccin Spoetnik-V. Een Indiase medicijnmaker maakte bekend dat via een noodprocedure goedkeuring is verleend.

ANP-429853481.jpg
beeld AFP, Mahmud TURKIA

Het circa 1,4 miljard inwoners tellende India sluit zich daarmee aan bij tientallen andere landen die de weg hebben vrijgemaakt voor het gebruik van Spoetnik-V. Het Russische staatsinvesteringsfonds heeft al deals gesloten met zes Indiase bedrijven. Die moeten samen zeker 750 miljoen doses van het middel gaan produceren.

India nam eerder al twee andere coronavaccins in gebruik. Het gaat om middelen van AstraZeneca en het lokale bedrijf Bharat Biotech. De Indiase medicijnwaakhond heeft zelf nog niet bevestigd dat ook Spoetnik-V nu is goedgekeurd. Die mededeling kwam van het farmaceutische bedrijf Dr. Reddy’s Laboratories, dat Spoetnik-V in India op de markt wil brengen.

De Indiase autoriteiten kunnen extra vaccins goed gebruiken. Het land heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronabesmettingen ter wereld gemeld. India registreerde dinsdag ruim 161.000 nieuwe coronagevallen. Het officiële dodental steeg met 879 naar 171.058.

De officiële Twitteraccount van Spoetnik-V meldt dat het middel inmiddels is goedgekeurd in 60 landen, inclusief India. Die hebben een gezamenlijke bevolking van 3 miljard mensen.

Arubaans bedrijf biedt werknemers bonus voor vaccinatie

Alle werknemers van het bedrijf Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 Amerikaanse dollar (omgerekend ruim 250 euro) als ze zich twee keer laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek is eigenaar van Renaissance hotels op Aruba en Curaçao, verschillende casino’s en Starbucks. In totaal komen 750 werknemers op Aruba in aanmerking voor de bonus, meldt de nieuwssite www.24ora.com.

Wind Creek wil zo goed mogelijk voorbereid zijn op de komst van Amerikaanse toeristen. Die lijken in groten getale naar het eiland te komen nu steeds meer Amerikanen gevaccineerd zijn. Iedere toerist moet bij aankomst wel een negatieve PCR-test laten zien.

Wind Creek, een Amerikaanse multinational die veel hotels, winkels en casino’s in bezit heeft, wil laten zien dat toeristen compleet veilig naar één van hun bedrijven op Aruba kunnen komen.
De actie is opmerkelijk. Niet eerder op de Caribische eilanden van het Nederlandse Koninkrijk hebben bedrijven een bonus voor vaccinatie gegeven. Medische experts vragen zich af of het wenselijk is dat andere bedrijven het voorbeeld volgen. In het geval van vaccinatie zouden mensen vooral uit zichzelf de beslissing moeten nemen, zo stellen ze.

„Veel werknemers ontevreden over thuiswerkvergoeding"

Veel werknemers zijn ontevreden over hun thuiswerkvergoeding. Hun werkgever zou te weinig compensatie bieden voor de kosten die ze maken voor het vanuit huis werken tijdens de coronapandemie, meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een enquête onder ruim 3000 werkenden in loondienst.

ANP-428070803.jpg
beeld ANP LEX VAN LIESHOUT

De compensatie die werknemers daarvoor krijgen wordt door 42 procent van de respondenten als slecht of zeer slecht beoordeeld. Volgens Multiscope komt dat neer op ruim een miljoen Nederlandse thuiswerkers. Een op de drie werknemers die thuis werken is wel tevreden over de financiële ondersteuning die ze krijgen van hun werkgever.

Jonge medewerkers zijn vaker negatief over de financiële compensatie voor het thuiswerken. Van de werknemers onder de 34 jaar is 58 procent ontevreden over de thuiswerkvergoeding. Ook vindt bijna de helft van de jongeren dat ze te weinig beweging krijgen tijdens het thuiswerken. Meer dan een op de vijf thuiswerkers is ontevreden over de hulp die ze krijgen van hun baas bij het creëren van een goede thuiswerkplek.

CNV: coronasteun mag pas weg als laatste prik is gezet

Het kabinet moet coronasteunpakketten voor bedrijven verder uitbreiden nu versoepelingen van de coronamaatregelen worden uitgesteld en het vaccineren traag verloopt. Hiervoor pleit vakbond CNV.

70 procent van de ondervraagde werkenden voorspelt dat er door het huidige vaccinatietempo tienduizenden extra werklozen bij zullen komen, zegt CNV op basis van onderzoek onder 2300 leden. 62 procent voorspelt daarnaast dat Nederland een zware economische crisis kan verwachten.
71.
„Veel van onze leden kijken jaloers naar landen als Groot-Brittannië en Israël, waar miljoenen mensen in korte tijd zijn gevaccineerd en de economie opengaat. Leden die nu vrezen voor hun baan omdat ze in zwaar getroffen sectoren werken”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

„Sectorspecifieke steunpakketten zijn nodig, zeker voor de horeca, de retail en de reisbranche. Tienduizenden mensen staan op het punt hun baan te verliezen. Lege winkelstraten dreigen, ook na de crisis. Het huidige steunpakket moet daarom worden herzien. Bij deze sectoren moet er echt een schep bovenop. Afbouwen moet pas als de laatste vaccinatie is gezet. Dit betekent dat de staatssteun op z’n vroegst eind dit jaar wordt afgebouwd”, aldus Fortuin.

De nieuwe steunpakketten moeten volgens Fortuin worden gefinancierd door een extra belasting voor bedrijven die profiteren van de coronacrisis, zoals supermarkten en online winkels. „De winsten gaan bij bedrijven als Ahold, waar ook bol.com onder valt, door het dak. Met een solidariteitsheffing voor deze bedrijven kunnen sectoren worden ondersteund die nu aan de afgrond staan. Een mooie manier om Nederland door de crisis te helpen.”

Het CNV maakt zich daarnaast zorgen over de trage formatie, omdat een effectief coronabeleid met het huidige tempo naar de achtergrond verschuift.

„We roepen het kabinet op om alert te blijven en zich niet te verliezen in de Haagse kaasstolp. Het bestrijden van de crisis moet op nummer één blijven staan”, aldus Fortuin.

„Ondanks gebrek aan perspectief, werft horeca weer personeel"

Ook al weet de horeca nog steeds niet wanneer ze hun zaken mogen openen, ze zijn wel alvast begonnen met het werven van personeel. Het aantal vacatures in de horeca is namelijk behoorlijk gestegen in maart vergelijking met de maand ervoor, meldt vacaturesite Indeed. Restaurants en cafés zijn vooral op zoek naar medewerkers in de bediening, koks en keukenpersoneel.

Ook in de bouwsector is ruim vraag naar personeel. Sinds november is sprake van een flinke groei van het aantal geplaatste vacatures. Op dit moment ligt het vacatureniveau ruim 20 procent boven het niveau van voor de corona-uitbraak. De reden is volgens Indeed dat er grote vraag is naar huizen op de huidige krappe woningmarkt.

429519075.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Ook het aantal vacatures voor de functie van verpleegkundige en in de individuele gezondheidszorg ligt nog steeds hoog. Maar het aantal vacatures in de gehele verpleegkundesector daalt licht voor de tweede maand op rij. Er is nog wel een tekort aan verpleegpersoneel, merkt de vacaturesite. „Een aantal gezondheidszorginstellingen liet afgelopen week weten de reguliere en planbare zorg af te schalen, zodat er meer capaciteit naar coronazorg kan.”

Over het algemeen blijft de arbeidsmarkt in Nederland zich langzaam herstellen. Het aantal vacatures ligt op krap 8 procent onder het niveau van voor de coronacrisis, terwijl dat een maand geleden nog 13 procent was, volgt uit cijfers van Indeed. Of de trend van een aantrekkende arbeidsmarkt blijft doorzetten, hangt af van mogelijke versoepelingen en de ontwikkelingen in de vaccinatiecampagne, is de verwachting van Indeed-strateeg Arjan Vissers.

Indeed is naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland en de rest van de wereld. Het bedrijf helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen bij het vinden van werk en heeft miljoenen vacatures.

Studie: Britse variant coronavirus toch niet dodelijker

De Britse coronavariant is volgens een nieuwe studie toch niet dodelijker dan zijn voorgangers. Ook de klachten die de Britse variant kan veroorzaken zijn niet ernstiger. Wel is die, zoals eerder ook is aangetoond, besmettelijker dan eerdere verschijningsvormen van het virus.

In The Lancet Infectious Diseases en The Lancet Public Health zijn twee nieuwe onderzoeken over de Britse variant verschenen. Bij een daarvan bekeken de onderzoekers de gegevens van 341 coronapatiënten die eind vorig jaar positief testten in het zuidoosten van Engeland toen daar de Britse variant bezig was aan een opmars.

Van die patiënten had ruim de helft de Britse variant onder de leden. Van hen raakte 36 procent ernstig ziek of overleed zelfs. Bij de andere groep was dat volgens de onderzoekers 38 procent. Patiënten met de Britse variant waren veelal jonger en besmettingen kwamen vaker voor bij etnische minderheden.

De onderzoekers keken ook naar de besmettelijkheid door de gegevens van PCR-testen te analyseren. Ze constateerden dat de wattenstaafjes van coronapatiënten met de Britse variant veelal grotere hoeveelheden virusdeeltjes bevatten dan de andere wattenstaafjes.

In de andere studie zijn de gegevens van 36.920 positief geteste Britten bekeken die gebruikmaakten van een app waarin ze hun symptomen doorgaven. Volgens die studie is de Britse variant 1,35 keer zo besmettelijk als eerdere varianten, maar ook deze onderzoekers zagen geen bewijs dat de Britse variant iemand zieker maakt.

Over het gevaar van de gemuteerde versie uit Engeland zijn uiteenlopende analyses verschenen. Meerdere daarvan duiden op een hoger sterfterisico. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zag in eerste instantie geen aanwijzingen dat de Britse mutatie dodelijker zou zijn, maar die inschatting heeft het instituut later bijgesteld. „Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet raken met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan het geval was bij de ‘oude’ varianten”, zo staat te lezen op de website van het RIVM.

Kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op de persconferentie over corona versoepelingen aankondigen die volgende week al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z’n vroegst vanaf 28 april ingaan.

Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen te hoog vindt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandag dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Maar eerst moet de piek van de derde golf geweest zijn, klinkt het.

430090955.jpg
Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat de pers te woord na het Veiligheidsberaad. beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het kabinet overlegt dinsdag nog voor de persconferentie over de maatregelen. Pas dan neemt het een definitief besluit.

De beslissing om de versoepelingen met minstens een week uit te stellen, leidde tot veel woede en onbegrip. Koninklijke Horeca Nederland noemde het „een klap in het gezicht” en ook winkeliers waren massaal teleurgesteld, aldus branchevereniging INretail.

Ook meerdere burgemeesters, waaronder die van de vier grootste steden, zijn niet blij met de keuze. Zij pleiten ervoor alles in de buitenruimte, zoals terrassen, hortussen en dierentuinen, te openen omdat handhaven van de coronaregels anders niet meer lukt. Zij zien liever dat mensen op een terras zitten en afstand houden, dan dat er grote groepen zowat bovenop elkaar zitten in parken.

De verdere opening van het hoger onderwijs gaat vooralsnog wel door op 26 april, meldden ingewijden. Studentenorganisaties gaven al te kennen het „onacceptabel” te vinden als de heropening weer werd uitgesteld. Studenten mogen waarschijnlijk weer voor een dag in de week naar hun hogeschool of universiteit, mits ze zich van tevoren kunnen laten testen op corona.

Moslims beginnen aan tweede ramadan in coronatijd

Voor bijna 1 miljoen moslims in Nederland begint dinsdag de vastenmaand ramadan. Het is de tweede ramadan tijdens de coronapandemie. Normaal gesproken is het een tijd waarin moslims samen veel bidden en na zonsondergang bij elkaar komen om het vasten te breken. Door het coronavirus kan dat niet: er is maar beperkte ruimte in moskeeën, de gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast en door de avondklok kunnen moslims elkaar niet buiten ontmoeten.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën vertegenwoordigt, roept moslims op om ramadan thuis met het gezin te vieren en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan. „Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie. Het is ook een moment van bezinning”, zegt CMO-bestuurslid Saïd Bouharrou. Zelf heeft hij het vorig jaar ook alleen met zijn gezin gevierd. „Ik vond het heel bijzonder. Je legt je focus veel meer bij jezelf en je eigen spiritualiteit.”

Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen begint weer op te lopen

Het aantal coronagevallen in Nederland neemt weer toe. Rond de paasdagen lieten minder mensen zich testen en waren er minder positieve tests, maar sinds een paar dagen stijgt dit aantal weer. Waarschijnlijk zitten we nu ongeveer op het niveau van voor Pasen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Vorige week meldde het instituut dat het in een week tijd 48.186 nieuwe gevallen had geregistreerd, de week ervoor noteerde het RIVM 51.866 positieve tests.

429991552.jpg
beeld ANP RAMON VAN FLYMEN

In de zes dagen na de laatste update zijn 44.537 besmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn gemiddeld bijna 7423 gevallen per dag. Op zondag meldde het RIVM meer dan 8200 positieve tests, het hoogste aantal sinds eind maart. Het weekcijfer van dinsdag kan daarmee weer boven de 50.000 uitkomen.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1588, van wie 376 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 142). Het reproductiegetal staat momenteel op 0,96. Dat betekent dat de uitbraak heel langzaam dooft.

Het RIVM meldt dinsdag waarschijnlijk ook hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Door een technische storing kwamen die cijfers vorige week pas op vrijdag. Die cijfers gingen over de week van maandag 29 maart tot en met zondag 4 april. In die week werden meer dan 485.000 mensen gevaccineerd, een record sinds het begin van de vaccinatiecampagne. Meer dan twee miljoen mensen hebben inmiddels een eerste prik gehad, en van hen hebben bijna een miljoen ook al de tweede prik gekregen.

Voor het eerst sinds maand daling in aantal besmettingen Curaçao

Voor het eerst sinds een maand is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus op Curaçao aanzienlijk gedaald. Zondag waren er 4768 besmettingen op het eiland, een dag later staat het aantal op 4472. Dat is een daling van bijna driehonderd personen. Er liggen nog steeds 118 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, onder wie 41 op de intensive care (ic). Negen Curaçaose patiënten zijn overgebracht naar de ic op Aruba.

Het aantal besmettingen op Curaçao is enorm gestegen in een maand tijd. Op 11 maart waren op het eiland 205 mensen besmet met corona, lagen 4 personen met een coronabesmetting in het ziekenhuis en waren 22 mensen overleden. Precies een maand later op 11 april waren er 4768 besmettingen, waren 138 Curaçaose patiënten opgenomen in het ziekenhuis (129 op Curaçao en 9 op Aruba) en zijn 66 coronapatiënten overleden.

De druk die deze stijging opleverde voor het CMC-ziekenhuis op het eiland leidde ertoe dat Nederland tientallen hulpverleners stuurde om te helpen bij medische zorg en het vaccineren van de bevolking. Ook werden extra vaccins gestuurd. Er wordt op het eiland hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen in te enten. Er zijn verschillende vaccinatiecentra geopend in de afgelopen veertien dagen, waaronder één op de marinebasis Parera.

Tegenvallende opkomst bij coronavaccinatie door huisartsen

Huisartsen hebben op verschillende plekken in het land te maken met een tegenvallende opkomst bij de coronavaccinatie. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag in het Nederlands Dagblad (ND).

Roedoe spreekt van „wisselende signalen”. In Zwolle meldden huisartsen afgelopen weekeinde een opkomst van 50 tot 60 procent en ook in Rotterdam viel de opkomst vorige week zwaar tegen, maar de LHV-woordvoerder kent ook een wijk in Den Haag waar de opkomst afgelopen weekend wel rond de 90 procent lag.

430076990.jpg
beeld ANP SANDER KONING

Om de vaccins toch kwijt te raken, worden soms zelfs andere patiënten gebeld. Op dit moment is het AstraZeneca-vaccin bedoeld voor mensen tussen de 60 en 65 jaar, maar veel artsen gebruiken het volgens de woordvoerder nu ook om „omhoog te prikken”. Zo worden bijvoorbeeld mensen van tussen de 65 en 70 jaar benaderd om het vaccin te halen.

Volgens de woordvoerder merken huisartsen de gevolgen van het nieuws dat er bij het AstraZeneca-vaccin een klein risico op ernstige trombose is. „Sinds Pasen - na de tweede ‘prikstop’ - worden huisartsenpraktijken hierover massaal gebeld. Bijvoorbeeld omdat patiënten twijfelen of ze het vaccin wel moeten nemen. Het is begrijpelijk dat mensen juist hun huisarts bellen, maar het zorgt voor veel druk op de praktijken”, zegt Roedoe in de krant.

„Maar mensen besluiten zelf wat ze doen. Het enige wat wij kunnen vertellen, is dat het risico om ernstige corona te krijgen vele malen groter is dan het risico van het vaccin”, aldus de woordvoerder.

Surinamers krijgen twee weekenden lockdown voor de kiezen

Nu de derde golf van besmettingen een feit is, grijpen de Surinaamse autoriteiten weer naar het middel van de weekendlockdown. De komende twee weekenden zal in Suriname een uitgaansverbod gelden van vrijdagavond 18.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur. Dat heeft waarnemend minister van Volksgezondheid Krishna Mathoera maandagavond bekendgemaakt.

Sinds kort is vastgesteld dat Suriname ook te maken heeft met de meer besmettelijke varianten van het coronavirus. Daardoor dreigen de besmettingscijfers op te lopen. En dat kan het gezondheidssysteem volgens directeur Rakesh Sukul van het ministerie van Volksgezondheid niet aan. „Het Surinaamse gezondheidssysteem is zeer fragiel.”

Ook wat betreft het vaccineren zal het de komende weken spannend worden, meent Sukul. In totaal moeten er in Suriname ruim 400.000 mensen twee prikken krijgen. Tot nu toe hebben ongeveer 30.000 mensen hun eerste prik gehad en zijn er nog ruim 40.000 doses over. Hoe deze ingezet gaan worden hangt onder andere af van nieuwe leveringen. „Helaas weten we nog niet of en wanneer we weer nieuwe vaccins krijgen”, aldus Sukul.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer