Twijfel over coronavaccin AstraZeneca in Canada
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 20 april in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Binnen drie weken komt 90 procent van alle volwassen Amerikanen in aanmerking voor een coronavaccinatie, kondigde de Amerikaanse president Biden aan. Hij zei eerder al dat op 30 april, als hij 100 dagen regeert, 200 miljoen Amerikanen moeten zijn ingeënt.
Het Amerikaanse vaccinatieprogramma loopt inmiddels op volle toeren en wordt verder uitgebreid, waardoor steeds sneller steeds meer Amerikanen een coronaprik kunnen krijgen. Het getal van 200 miljoen is een verdubbeling van Bidens oorspronkelijke streven. Ruim 52 miljoen van de ongeveer 330 miljoen inwoners zijn al volledig ingeënt.
Toch is de oorlog tegen corona nog lang niet gewonnen, waarschuwde de president. Hij wees op het „roekeloze gedrag” dat hij de afgelopen weken op tv zag. Zo baarden de beelden van feestende studenten in Miami nogal wat opzien. Hij vreest dan ook voor nieuwe besmettingen. Biden riep plaatselijke overheden op de mondkapjesplicht opnieuw in te voeren.
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. „We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn”, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.
Wanneer er mogelijk beperkingen worden losgelaten kon hij maandag nog niet zeggen.
De burgemeesters zijn optimistisch over het tempo waarmee gevaccineerd wordt. Volgens hen zijn de vaccinaties nu goed op gang gekomen. „De prognose is uitstekend en nu moeten we het tempo erin houden. De vaccinatiegraad in het land moet nu echt een grote rol gaan spelen in beslissingen over lockdownmaatregelen”, vindt Bruls.
Het Veiligheidsberaad had kritiek op de routekaart voor versoepelingen die het kabinet begin deze maand presenteerde. De burgemeesters hebben veel aanpassingen bedacht, waarbij meer rekening is gehouden met de sociale en maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen. Het alternatieve plan wordt deze weken met onder anderen justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge besproken.
Waarschijnlijk schuiven minister-president Mark Rutte en nog enkele bewindslieden volgende week aan bij het beraad.
Huisartsen gaan vanaf volgende week mensen vaccineren die thuis wonen, maar niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen. Dat gebeurt aan huis met het vaccin van AstraZeneca, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het gaat in totaal om zo’n 70.000 mensen. „Dit zijn bijvoorbeeld ouderen die niet naar een vaccinatielocatie kunnen worden vervoerd”, aldus het RIVM. Ook mensen uit de „medisch hoog-risicogroep” met een neurologische aandoening en ademhalingsproblemen komen in aanmerking. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met ALS of de ziekte van Duchenne.
De huisartsen in de provincie Drenthe krijgen als eerste extra vaccins voor deze doelgroep geleverd. Ook Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Friesland krijgen daarvoor vanaf volgende week extra doses. De noordelijke provincies gaan dan ook beginnen met het vaccineren van mensen van 60, 61 en 62 jaar.
„De overige provincies krijgen nieuwe vaccins geleverd zodra er weer voldoende vaccin beschikbaar is”, aldus het RIVM.
Woensdag krijgen ook de ziekenhuizen nog eens 39.500 AstraZeneca-vaccins geleverd. Die zijn bedoeld voor nog niet eerder gevaccineerde medewerkers, die betrokken zijn bij directe Covid-zorg.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen keuren het geweld tegen journalisten, zondag bij twee kerken, ten zeerste af. Zij noemen die intimidatie vreselijk en nemen er afstand van, zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad.
De burgemeesters noemen het jammer wat er is gebeurd, omdat het bij de meeste kerken en moskeeën juist heel goed gaat. Een aantal kerken heeft het bezoekersaantal beperkt tot slechts enkele tientallen kerkgangers die vooraf een plaats moeten reserveren. Veel andere kerken verzorgen hun missen en diensten al geruime tijd alleen digitaal. „De kerken waar dit zondag is gebeurd kiezen ervoor om dat niet te doen en dat recht hebben ze. Maar ze zijn niet symptomatisch voor de houding van de kerken en daarom is het jammer dat het zo gaat”, aldus Bruls.
De burgemeesters vinden het ongehoord dat journalisten hun werk niet zouden kunnen doen.
Wanneer iemand een enkele prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna krijgt, daalt de kans op besmetting met het coronavirus al met 80 procent. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90 procent. Dat concludeert de Amerikaanse versie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben het effect van de vaccins op 3950 proefpersonen bestudeerd.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, pleit ervoor in Nederland de tweede prik verder uit te stellen. De eerste prik is genoeg om het aantal ziekenhuisopnames te laten dalen. Als mensen later hun tweede prik krijgen, kunnen de vrijkomende doses worden gebruikt om anderen hun eerste inenting te geven, zodat ook zij bescherming tegen het coronavirus opbouwen. De meeste vaccins moeten twee keer worden toegediend, met een paar weken tussen de eerste en de tweede prik.
De vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna werken op dezelfde, nieuwe manier. Ze gebruiken de genetische code van de uitsteeksels van het coronavirus, de zogeheten messenger-RNA (mRNA). Die code zit in kleine vetbolletjes, die worden geïnjecteerd. Sommige cellen gaan door de instructies van de genetische code zelf het eiwit van de uitsteeksels produceren, waarna het afweersysteem antilichamen aanmaakt en de indringer later herkent, is de gedachte.
Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.
Nederland verwacht volgende maand bijna 170.000 Janssen-vaccins. Midden april worden de eerste 84.750 vaccins verwacht, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onlangs al. Van het vaccin is maar een prik nodig.
De Tweede Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid over het trage vaccinatietempo in Nederland. Partijen maken zich zorgen over het tegenvallende aantal inentingen tegen corona van afgelopen week, en de gevolgen voor de rest van de vaccinatiecampagne.
De prognose van het kabinet voor afgelopen week - 400.000 prikken - bleek veel te rooskleurig. Uiteindelijk werden er nog geen 300.000 prikken gezet, bleek uit het zogenoemde corona-dashboard op rijksoverheid.nl.
De Jonge erkende maandag al dat de prognose niet is gehaald. Dat lag volgens hem onder meer aan het feit dat er tijdelijk niet werd geprikt met het vaccin van AstraZeneca, omdat er extra onderzoek werd gedaan naar de veiligheid ervan.
Toen het inenten met AstraZeneca weer werd opgestart, werd niet alle capaciteit bij de GGD’en vol gepland: niet genoeg mensen maakten een afspraak. Waarom de agenda van de GGD’en niet volstroomde, is volgens De Jonge „niet makkelijk” te zeggen. „Dat weten we niet precies.”
Ziekenhuizen gaan vanaf mei waarschijnlijk helpen bij het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Maar ik heb goede hoop dat het aantal beschikbare vaccins in mei dusdanig hoog zal zijn dat ziekenhuizen om hulp zal worden gevraagd”, aldus Kuipers.
Ziekenhuizen kunnen volgens Kuipers „met gemak” ongeveer 2 miljoen mensen per week vaccineren. „En als we het alleen op zaterdag en zondag zouden doen, kunnen we 600.000 prikken per week doen. Als het nodig is om te helpen, doen we het van harte. En als het niet nodig is, alle begrip.”
De GGD’en willen hun capaciteit de komende tijd uitbreiden naar 1,5 miljoen vaccinaties per week. Huisartsen kunnen 250.000 mensen per week inenten.
Advertentie
Bij 41 bewoners van het asielzoekerscentrum in het Friese Burgum is het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) na berichtgeving van Omrop Fryslân. De uitbraak is vermoedelijk begonnen in de interne peuteropvang, zegt een woordvoerder van het COA. Alle besmette mensen zouden een connectie hebben met de peuteropvang.
Het azc in Burgum is een gezinslocatie waardoor het coronavirus zich snel kon verspreiden, zegt de woordvoerder. Een deel van de besmette mensen is tijdelijk overgeplaatst naar een uitwijklocatie in Haren, omdat hun woonruimte ongeschikt is voor quarantaine. De rest van de asielzoekers gaan wel in het asielzoekerscentrum zelf in quarantaine.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2342 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 26 januari. Ten opzichte van zondag is het aantal opgenomen coronapatiënten met 94 gestegen. In de afgelopen vijf dagen is het aantal opgenomen coronapatiënten met 155 gestegen.
Op de verpleegafdelingen liggen 1667 coronapatiënten, 74 meer dan op zondag en het hoogste aantal sinds 26 januari. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg met 20 naar 675, het hoogste niveau sinds 20 januari.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zegt dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende weken kan stijgen richting 2900, het niveau van begin januari. De ziekenhuisbaas verwacht dat de komende weken druk zullen worden voor ziekenhuizen. „Maar van code zwart blijven we echt weg. Het glas is halfvol”, aldus Kuipers. Bij ‘code zwart’ zijn ziekenhuizen genoodzaakt te kiezen welke patiënten nog behandeld kunnen worden en voor wie geen plek meer is.
Hoe hoog de piek wordt, kan worden beïnvloed door het aantal gevaccineerde mensen en het lenteweer. Vanaf half mei zou de druk op de ziekenhuizen kunnen afnemen. Hoe verder de coronamaatregelen worden versoepeld, hoe eerder de piek bereikt kan worden en hoe hoger die piek kan worden, benadrukt Kuipers. Hij roept mensen op: „hou nog heel even vol, we komen in de buurt van de weg naar buiten”.
Kuipers herhaalt ook zijn oproep om de tweede vaccinatie van mensen uit te stellen, zodat die doses kunnen worden gebruikt om zo veel mogelijk mensen hun eerste prik te geven. Dat is volgens hem al genoeg om het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen hard te laten dalen.
Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de afgelopen zeven dagen belandden 1931 mensen op een verpleegafdeling of intensive care vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op bijna 276 nieuwe opnames per dag, het hoogste niveau sinds 10 januari.
Onder normale omstandigheden hebben ziekenhuizen ongeveer 1150 bedden beschikbaar op de intensive cares. Dat was al uitgebreid naar 1350, en de ziekenhuizen breiden die capaciteit de komende tijd verder uit, van 1350 naar 1450. „Dat gaat ten koste van reguliere zorg. Het lukt om acute en urgente zorg goed te doen, maar planbare langetermijnzorg is het eerste dat afgeschaald kan worden.”
Vanwege de druk op de ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 21 coronapatiënten verplaatst naar andere regio’s, het hoogste aantal in twee weken.
Het aantal coronagevallen in Nederland loopt nog altijd op. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6824 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 28 december.
In de afgelopen week zijn 51.609 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op gemiddeld 7373 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds begin januari. In iets meer dan een maand tijd is dat gemiddelde verdubbeld.
Het aantal positieve tests varieert van dag tot dag. Op maandagen en dinsdagen zijn er minder positieve tests, omdat in de weekeindes minder mensen zich laten testen. In de loop van de week loopt het aantal meldingen van nieuwe gevallen op, met een piek op vrijdag en zaterdag. Maar die piek ligt de laatste weken hoger en hoger. Het cijfer van maandag ligt al hoger dan de piek van de week zo’n twee weken geleden, en dan moet de piek van deze week waarschijnlijk nog komen.
Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste gevallen. Daar testten 368 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 289 besmettingen aan het licht en in Den Haag werden 204 gevallen vastgesteld. In Utrecht steeg het aantal besmettingen met 125 en in Venlo met 96.
Volgens het RIVM laten de laatste tijd meer mensen zich testen op besmetting, maar stijgt ook het percentage positieve tests onder hen. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen. De afgelopen weken zijn ook steeds meer kinderen getest op het virus. Dat heeft te maken met de heropening van de scholen en met de aangescherpte regels: testen wordt sinds februari ook aanbevolen bij milde klachten.
Een aantal Duitse deelstaatpremiers heeft zich verweerd tegen de kritiek en de dreigementen van bondskanselier Angela Merkel over wat zij ziet als een lakse toepassing van coronamaatregelen. Merkel dreigde in een vraaggesprek zondagavond met federaal ingrijpen en een totale lockdown in heel het land. Ze wilde dat eerder al afdwingen van 1 tot 5 april, maar ze moest dat afgelopen week inslikken na een storm van protest.
Regiopremiers en partijgenoten van Merkel hebben maandag overleg gevoerd en blijven bij hun versoepelingen. Ze stellen dat het beter is geleidelijk en plaatselijk versoepelingen toe te staan met coronatests en de
ingezette vaccinatiecampagne, omdat dit voorkomt dat mensen regels overtreden en stiekem zelf hun sociale leven leiden. Het virus is dan ook makkelijker te traceren.
Onder de premiers bij het overleg waren Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, Daniel Günther van Sleeswijk-Holstein en Tobias Hans van Saarland. Ze hebben versoepelingen beloofd maar moeten daar volgens Merkel op terugkomen, omdat het land een derde golf van het coronavirus meemaakt. Het aantal besmettingen is over het algemeen hoger dan het maximale aantal dat was afgesproken om coronabeperkingen in te trekken.
Veel Duitse media bekritiseerden Merkels dreiging met een „hamerlockdown” en de Tageszeitung oordeelde dat de bondskanselier dreigt zonder echt plan. Maar volgens Merkel kan het zo niet langer. De deelstaten moeten „aan de noodrem trekken”, anders zal de federale regering moeten ingrijpen. De bestrijding van het coronavirus en de beperkingen die de bevolking worden opgelegd zijn in Duitsland vooral een zaak van de deelstaten. Merkel beoogt dat via de Bondsdag te veranderen, zodat de bestrijding van het virus een exclusieve zaak van de federale overheid wordt.
De premiers en de bondskanselier overleggen geregeld samen over wat voor beperkingen ze gaan opleggen of intrekken. Volgens critici is dit beraad juridisch niet eens bevoegd zo veel ingrijpende schendingen van grondrechten op te leggen en zet het de volksvertegenwoordigingen buitenspel.
Koning Willem-Alexander brengt woensdagochtend een digitaal bezoek aan vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. Dat is het grootste onlineplatform voor vrijwilligerswerk in Nederland. Aan het begin van de pandemie sprak koningin Máxima al eens met de organisatie.
Op het platform worden vrijwilligers en werkgevers aan elkaar gekoppeld. Ook kunnen mensen op het platform een vraag stellen waar anderen op kunnen reageren. Tijdens de coronacrisis is de vraag naar hulp en vrijwilligers enorm gestegen. Daar praat de koning over met vrijwilligers en hulpvragers die elkaar via NLvoorelkaar hebben gevonden.
Ook wordt gesproken over de mogelijkheden voor bedrijven om gebruik te maken van NLvoorelkaar. Medewerkers van bedrijven kunnen zo vrijwilligerswerk doen.
De WHO-experts die het ontstaan van het coronavirus in China hebben onderzocht, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan. Het is erg onwaarschijnlijk dat het in een laboratorium in Wuhan per ongeluk is overgesprongen. Dit staat in een WHO-rapport dat het Franse persbureau AFP heeft gezien.
De experts vinden dat ze in Wuhan niet voldoende vrij hebben kunnen werken en willen meer onderzoek doen. De Chinese autoriteiten hebben eind 2019 geprobeerd feiten over het opgedoken virus geheim te houden en hebben klokkenluiders aangepakt. Toen er een epidemie in Wuhan ontstond, werd gewezen naar een markt waar onder meer dieren werden verkocht. Sindsdien wordt aangenomen dat het virus van een vleermuis kwam en op de mens is overgegaan. De WHO-experts menen in hun rapport dat dit niet rechtstreeks is gebeurd, maar via een ander dier.
Grote A-merken hebben extra geprofiteerd van de enorme verkoopstijgingen in supermarkten in het eerste jaar van de coronacrisis. Volgens marktonderzoeker IRI Nederland gingen merken als Unox, Lay’s en Hertog Jan veel vaker langs de kassa, waardoor ze over de gehele linie huismerken in omzetgroei overtroffen.
Engeland heeft maandag een grote stap gezet bij het versoepelen van de lockdown. Engelsen hebben geen geldige reden meer nodig om hun huis te verlaten. Sommige media spreken over een ‘Happy Monday’ (blije maandag).
Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Het land heeft met ruim 126.000 sterfgevallen het hoogste dodental van Europa gemeld, maar is daar inmiddels ook koploper op vaccinatiegebied. Ruim 30 miljoen Britten hebben al een eerste dosis van een coronavaccin gehad.
De Britse regering durft het nu aan om geleidelijk de lockdown te versoepelen in Engeland. Daar mogen mensen nu weer buiten afspreken in groepjes van maximaal zes mensen of een onbeperkt aantal personen uit twee huishoudens. Ook mogen sportlocaties in de buitenlucht weer open, zoals tennis- en golfbanen.
Sommige ingrijpende maatregelen blijven nog wel van kracht. Zo mogen Engelsen binnenshuis nog geen gasten ontvangen, al zijn daar wel uitzonderingen mogelijk. Het plan voor de versoepeling van de lockdown bestaat uit meerdere stappen. Die hebben alleen betrekking op Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland gaan over hun eigen planning.
Bij de volgende stap in het versoepelingsplan gaan alle winkels weer open. Horeca mogen dan weer klanten bedienen in de buitenruimte. De exacte datum staat nog niet vast, maar het gaat naar verwachting niet voor 12 april gebeuren. De laatste stap is het opheffen van alle beperkingen op sociale contacten. Dat zou na 21 juni kunnen gebeuren.
Het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland is fors lager dan een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft maandagochtend 9.872 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag eerder werden 17.176 nieuwe gevallen gemeld, tegenover ongeveer 20.472 op zaterdag.
In totaal is het coronavirus sinds het begin van de pandemie bij 2.782.274 inwoners van Duitsland vastgesteld. In het afgelopen etmaal overleden nog eens 43 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het coronavirus heeft in Duitsland nu zeker 75.931 levens geëist.
Duitsland heeft te maken met een forse heropleving van het coronavirus, voornamelijk aangedreven door de zogeheten Britse variant. De overheid in Berlijn en de leiders van de deelstaten zijn het echter in toenemende mate oneens over hoe de uitbraak moet worden ingedamd. De lockdown loopt in Duitsland in ieder geval tot 18 april, maar het besluit om het aantal sociale contacten rondom de paasdagen met maatregelen in te perken, werd woensdag door Merkel ingetrokken na een storm van kritiek.
Volgens de bondskanselier zijn meer beperkingen nodig om het coronavirus op tijd af te stoppen, bijvoorbeeld het verder inperken van het aantal toegestane contacten, het instellen van een avondklok en inzetten op thuiswerken.
De Chileense president Sebastian Pinera heeft het congres gevraagd de verkiezing voor de conventie die de nieuwe grondwet moet opstellen uit te stellen tot mei. Dit vanwege de grote toename van het aantal coronabesmettingen. In april staan verkiezingen gepland voor een zogenoemde conventie bestaande uit 155 burgers, die de nieuwe grondwet zullen opstellen.
„De verkiezingen die op zaterdag 10 en zondag 11 april zouden worden gehouden, zullen in het weekend van zaterdag 16 mei plaatsvinden”, zei Pinera zondag in een televisietoespraak. Het aantal coronabesmettingen in Chili neemt sinds vorige maand weer fors toe. „Het is een lastige beslissing die we hebben moeten nemen, maar we zijn er volledig van overtuigd dat dit het beste is voor het land”, zei de president. De datum van de parlements- en presidentsverkiezingen van 21 november blijft onveranderd.
Chilenen kozen afgelopen oktober in grote meerderheid voor een nieuwe grondwet, die moet worden opgesteld door burgers. De huidige grondwet stamt nog uit de tijd van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet, die van 1973 tot 1990 aan de macht was. In een referendum stemde zo’n 78 procent voor het veranderen van de grondwet.
In totaal is het coronavirus al bij ruim 977.000 Chilenen vastgesteld. De coronapandemie heeft al ruim 22.000 inwoners het leven gekost.
De farmaceutische sector wil een stoel in het het Outbreak Management Team (OMT). Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG), zegt tegen het AD dat toekomstige pandemieën zo beter bestreden zouden kunnen worden. OMT-voorzitter Jaap van Dissel ziet weinig heil in het idee.
De NVFG-voorzitter benadrukt in het interview dat het gaat om deskundigen uit de sector en niet om mensen met commerciële functies. „Ik vind dat onze sector een sterkere stem verdient. We hebben zo veel kennis in huis. Natuurlijk hebben we financiële belangen, maar daar moet een mouw aan te passen zijn.”
Kaptein stelt dat farmaceuten in de coronacrisis hebben laten zien dat ze het vertrouwen van de samenleving waard zijn, door binnen een jaar te zorgen voor effectieve coronavaccins. Het zit hem dwars dat het kabinet tijdens de coronacrisis advies inwon bij „een hele spaghettikluwen” aan organisaties, maar dat de NVFG nergens bij werd betrokken. „Dat heeft sowieso geleid tot vertraging van de vaccinatiecampagne.”
De OMT-voorzitter, RIVM-baas Jaap van Dissel, zegt dat een plek in het team „niet een prijs is die je kunt winnen. Bovendien denk ik dat je moet oppassen om alles op de schop te gooien vanwege deze pandemie.” Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge merkt op dat de vaccinatiecampagne, waar de farmaceuten een belangrijke rol in spelen, niet de verantwoordelijkheid is van het OMT.
Kaptein blijft echter bij zijn standpunt. „Volgens mij is het OMT samengesteld uit het RIVM, experts en de voorzitters van beroepsverenigingen die een rol spelen bij de bestrijding van infectieziekten, zoals de huisartsen, de kinderartsen en de microbiologen. Daar zouden wij als NVFG ook bij kunnen horen.”
Net als vorig jaar gaat de Avond4daagse door het coronavirus niet in de gebruikelijke vorm door. Wandelaars kunnen ook dit jaar vanuit hun eigen huis verschillende routes lopen van 2,5, 5 of 10 kilometer. Dat kan met de app die de Koninklijke Wandel Bond Nederland heeft ontwikkeld.
De Avond4daagse werd in 1940 voor het eerst gehouden. Die kwam tot stand in ’t Gooi, omdat het tijdens de oorlog verboden was om overdag wandeltochten te organiseren. De wandeltocht werd eerst vooral door volwassenen gelopen, maar vanaf 1980 gingen steeds meer scholen meedoen. Tegenwoordig nemen jaarlijks grofweg 500.000 kinderen deel.
Vorig jaar liepen ongeveer 60.000 kinderen de Avond4daagse vanuit huis mee. Dit jaar hoopt de organisatie op meer, zegt een woordvoerder, die ook laat weten dat volwassenen de app goed kunnen gebruiken. „De app is in principe ontwikkeld voor kinderen, maar de routes zijn ook leuk voor ouderen.” Tijdens het wandelen krijgen deelnemers opdrachten via de app, bijvoorbeeld om zwerfafval op te ruimen of om een rap te verzinnen.
Inschrijven voor de Avond4daagse kan met ingang van maandag op www.avond4daagse.nl. Deelnemers krijgen dan de app toegestuurd, waarmee ze tot 30 juni dagelijks uit drie verschillende routes kunnen kiezen die de app heeft gegenereerd. De startdatum bepaalt de deelnemer zelf, net als het tijdstip en de dag van de wandeling. Met gps-tracking wordt gecontroleerd of de wandelaars hun afstand ook echt lopen. Wie de vier dagen binnen twee weken volbrengt, krijgt een medaille thuisbezorgd.
Bondskanselier Angela Merkel heeft de druk op de Duitse deelstaten opgevoerd om zich aan een afgesproken aanscherping van de coronamaatregelen te houden. Dat is volgens haar nodig om het snel stijgende aantal nieuwe corona-infecties terug te dringen, zei Merkel in een interview bij ARD.
„We hebben onze noodrem, maar helaas wordt die niet overal gerespecteerd”, zei Merkel. Daarmee doelde ze op de met de deelstaten overeengekomen maatregel die inhoudt dat bij een bepaald aantal besmettingen scherpe restricties worden ingevoerd. „We moeten de juiste maatregelen met grote ernst implementeren. En sommige staten doen het, andere niet”, aldus Merkel.
Duitsland heeft te maken met een forse heropleving van het coronavirus, voornamelijk aangedreven door de zogeheten Britse variant. De overheid in Berlijn en de leiders van de deelstaten zijn het echter in toenemende mate oneens over hoe de uitbraak moet worden ingedamd.
Een aantal deelstaten weigert bijvoorbeeld plannen voor een strenge lockdown ook te laten gelden voor gebieden waar het aantal besmettingen relatief laag is. Volgens Merkel zijn de besmettingscijfers echter ook in die gebieden onstabiel. „Daarom is nu niet het moment om zulke versoepelingen te overwegen”, zei de regeringsleider.
Volgens de bondskanselier, die bezig is aan haar vierde en naar eigen zeggen laatste termijn, zijn meer beperkingen nodig om het coronavirus op tijd af te stoppen, bijvoorbeeld het verder inperken van het aantal toegestane contacten, het instellen van een avondklok en inzetten op thuiswerken.
Het aantal coronapatiënten dat in Frankrijk op de intensive care ligt, is zondag opgelopen tot 4872, meldt het ministerie van Gezondheid. Dat is het hoogste aantal tot nu toe in heel 2021. Tientallen artsen waarschuwen dat de ziekenhuizen een derde coronagolf niet aankunnen.
Het huidige aantal patiënten op de Franse ic’s is bijna even hoog als tijdens de laatste piek in november vorig jaar. In april vorig jaar lag het aantal nog hoger. Toen lagen ongeveer 7000 coronapatiënten op de ic’s.
Een groep van 41 ziekenhuisartsen ondertekende zondag een artikel in de Franse krant Le Journal du Dimanche waarin werd gewaarschuwd dat artsen binnenkort moeten kiezen tussen patiënten bij noodbehandelingen. „We kunnen niet langer zwijgen zonder de eed van Hippocrates te verraden”, schrijven de artsen.
„We zijn behoorlijk zeker over het aantal bedden op de intensive care dat binnen twee weken nodig zal zijn, en we weten nu al dat onze capaciteit overschreden zal worden aan het einde van deze periode”, staat in de bijdrage in de krant. „In deze medische rampsituatie zullen wij gedwongen worden om keuzes te maken tussen patiënten om zo veel mogelijk levens te redden.”
De artsen eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. „Door zorgverleners te laten kiezen welke patiënt moet overleven en welke patiënt moet doodgaan, ontvlucht de regering op hypocriete wijze haar verantwoordelijkheid. Het wordt tijd dat de regering duidelijk en publiekelijk de verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van haar politieke beslissingen voor de volksgezondheid.”
In meerdere Franse regio’s zijn al een tijdje meer dan tweehonderd op de 100.000 mensen geïnfecteerd met het virus. In de regio Parijs zijn dat er zelfs meer dan zeshonderd, reden voor de Franse autoriteiten om de bewegingsvrijheid daar extra in te perken en de controles op te voeren. Wetenschappers zeggen echter dat deze gedeeltelijke lockdown niet voldoende is om de regio’s met hoge besmettingsaantallen te beschermen tegen een verdere uitbraak van mutaties van Covid-19.
De Franse president Emmanuel Macron verdedigde afgelopen week zijn beslissing om geen derde lockdown in te voeren en scholen open te houden. Wel zei hij dat er waarschijnlijk meer maatregelen nodig zijn.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondag voor de vierde opeenvolgende dag toegenomen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2248, dat zijn er tien meer dan zaterdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Het gaat om het hoogste aantal sinds begin februari.
Op de intensive care liggen 655 coronapatiënten, twaalf meer dan een dag eerder. Het is de negende achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de 600 ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1593 Covid-patiënten, twee minder dan zaterdag.
Ziekenhuizen gaan in de loop van volgende week de capaciteit op intensive cares uitbreiden naar 1450 bedden. De totale capaciteit op de ic is nu 1301 bedden.
Het LCPS wijst erop dat de instroom en bezetting van de ziekenhuizen in de afgelopen week opnieuw zijn gestegen, beide met ongeveer 9 procent. „We verwachten dat deze trend zich in de komende week voortzet”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
Door de toenemende drukte werden in het afgelopen etmaal vijftien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie vier ic-patiënten.
Kuipers wijst er ook op dat het LCPS precies een jaar geleden is opgericht. „Ik ben blij met alle support die we daarbij van VWS en Defensie gekregen hebben. Er staat een volwaardig en bestendig landelijk centrum dat niet meer is weg te denken in deze crisistijd. Zonder landelijke spreiding zou Covid-19 nog meer schade hebben berokkend”, aldus Kuipers.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 7513 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ruim 1300 minder vergeleken met de voorgaande dag.
Zaterdag werden nog meer dan 8800 nieuwe positieve tests geturfd in een etmaal, het hoogste aantal sinds begin januari.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 51.153 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7308 nieuwe gevallen per dag.
De afgelopen vier dagen waren er telkens meer dan 7500 nieuwe positieve tests, aanzienlijk meer vergeleken met de weken daarvoor.
Volgens het RIVM laten meer mensen zich testen de laatste tijd, maar stijgt ook het percentage positieve tests. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn.
Rotterdam telde, net als zaterdag, de meeste nieuwe gevallen afgelopen etmaal, met 342 positieve tests. In Amsterdam zijn 315 inwoners positief getest. In Den Haag kwamen 272 besmettingen aan het licht, in Tilburg 156, gevolgd door Eindhoven met 127 positieve tests.
Afgelopen etmaal is het overlijden van vijftien coronapatiënten geregistreerd, veertien minder dan op zaterdag.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van bijna 16.500 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.
Duizenden Duitse vakantiegangers hebben het vliegtuig genomen naar het Spaanse eiland Mallorca. Dat staat niet meer op de lijst met risicogebieden van de Duitse overheid en dat betekent dat mensen na hun vakantie niet meer in zelfisolatie hoeven.
In hoofdstad Palma arriveerden zaterdag 60 vliegtuigen uit Duitsland. Het vliegveld verwacht er zondag nog eens 70. Eurowings maakte zelf melding van 44 vluchten op zaterdag en zondag, bijna vier keer meer dan een weekend eerder. Toen ging het om twaalf vluchten.
Eurowings wilde tegenover persbureau DPA niet zeggen hoeveel mensen precies aan boord waren. Een woordvoerder wilde wel kwijt dat er „goed was geboekt”. Toch lag het aantal vluchten fors lager dan gebruikelijk was voor de pandemie. Tui bracht vanaf vijf Duitse luchthavens zo’n 2000 vakantiegangers naar het eiland.
Mallorca staat niet meer op de Duitse risicolijst omdat het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners er voldoende is gedaald. Reizigers krijgen vanaf komende dinsdag wel te maken met een nieuwe regel. De Duitse regering verlangt dat mensen voordat ze op het vliegtuig naar Duitsland stappen een negatieve coronatest laten zien.
Niet alle Spanjaarden zijn blij met de toestroom van buitenlandse toeristen. Ze mogen zelf vanwege het strenge coronabeleid hun regio’s niet verlaten. „Wij mogen onze familieleden niet bezoeken”, klaagde een 28-jarige Spanjaard tegenover persbureau AFP. „Het bevalt me niet dat een buitenlander hier gewoon naartoe kan komen, terwijl hij net als ik gewoon Covid kan hebben.”
De Russische president Vladimir Poetin heeft de bevolking zondag opgeroepen zich te laten inenten tegen het coronavirus, nadat is gebleken dat maar weinig inwoners zich laten vaccineren. Veel Russen staan sceptisch tegenover de vaccinatie.
Volgens Poetin is het van groot belang dat mensen zich laten inenten. „Als iemand zich zelfverzekerd wil voelen, niet ziek wil worden en geen serieuze gevolgen wil ondervinden van die ziekte, dan is het natuurlijk beter om dit vaccin te krijgen”, zei hij op staatszender Rossiya-1.
Zelf kreeg de 68-jarige president dinsdag een vaccin toegediend. Het is niet bekendgemaakt met welk vaccin hij is gevaccineerd, maar het gaat in ieder geval om een middel van Russische makelij. Ook besloot Poetin de prik achter gesloten deuren te krijgen, in tegenstelling tot veel andere wereldleiders.
Een woordvoerder liet weten dat Poetin zich na de inenting goed voelde. Wel liet hij zelf weten enige bijwerkingen te hebben gehad. „Ik werd de volgende ochtend wakker met milde spierpijn, maar ik had geen verhoging”, aldus Poetin. Ook zei hij een oncomfortabel gevoel te hebben op de plek waar hij de prik kreeg. Het Kremlin maakt bewust de naam van het vaccin niet bekend, „omdat alle drie de Russische vaccins betrouwbaar en effectief zijn”.
Rusland begon in december met een vaccinatiecampagne maar tot nu toe hebben ongeveer 4 miljoen van de 144 miljoen inwoners twee prikken ontvangen. Nog eens 2 miljoen Russen zouden hun eerste prik hebben gehad.
Een recente peiling toont aan dat minder dan een derde van de Russische bevolking bereid is zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Bijna twee derde van de bevolking zou geloven dat het virus door mensen is gecreëerd als „biologisch wapen”.
Rusland is een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Tot nu toe raakten meer dan 4,5 miljoen inwoners besmet. Ruim 200.000 Russen zouden zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, hoewel het land zelf lagere cijfers meldt.
Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het buitenland naar Engeland reizen, kunnen vanaf 6 april te maken krijgen met verplichte coronatesten. Ze moeten zich in eerste instantie binnen 48 uur laten testen. Daarna moet iedere 72 uur een coronatest volgen, zegt minister van Transport Grant Shapps.
Het Verenigd Koninkrijk wil met die nieuwe regels de verspreiding van nieuwe coronavarianten beter kunnen monitoren. Die gemuteerde versies van het virus worden gezien als besmettelijker. De Britse regering had niet-essentiële internationale reizen al verboden, maar vrachtwagenchauffeurs vallen niet onder dat reisverbod.
De nieuwe testplicht geldt alleen voor vrachtwagenchauffeurs die meer dan twee dagen in Engeland blijven. Er wordt een uitzondering gemaakt voor bestuurders uit de zogeheten Common Travel Area (Gemeenschappelijk Reisgebied), waar onder meer buurland Ierland en de Kanaaleilanden onder vallen.
Vergelijkbare regels zorgden eind vorig jaar nog voor chaos in het zuidwesten van Engeland. Toen ging het om een testplicht die Frankrijk had ingevoerd voor vrachtwagenbestuurders uit het Verenigd Koninkrijk. Een ingewijde zei vrijdag dat dit keer naar verwachting voldoende sneltesten beschikbaar zijn. Daardoor zou grote overlast nu moeten uitblijven.
De sterftekans van coronapatiënten in Duitse academische ziekenhuizen daalde in de loop van vorig jaar. Dat komt mogelijk doordat behandelingen zijn verbeterd en doordat medische teams meer ervaring opdeden, zeggen onderzoekers van de universiteit van Erlangen.
Onderzoekers keken onder meer naar de gegevens van zo’n 1300 coronapatiënten in 14 ziekenhuizen. Daar overleed tussen januari en april nog een vijfde (20,7 procent) van de coronapatiënten. Daarna zette een flinke daling in. Tussen mei en september ging het om een sterftecijfer van 12,7 procent.
Dat percentage ligt fors hoger als alleen wordt gekeken naar patiënten op de intensive care. Daar overleed in de eerste maanden van het jaar 39,8 procent van de mensen die kunstmatige beademing nodig hadden. Het ging in de latere maanden om 33,7 procent, ongeveer een derde van de patiënten.
Duitsland heeft sinds het begin van de uitbraak melding gemaakt van ruim 75.000 sterfgevallen door het virus. Het land zit sinds december in lockdown, maar sommige deelstaten kiezen in toenemende mate voor een eigen coronabeleid. Zo wil het kleine Saarland de lockdownmaatregelen na Pasen verregaand versoepelen.
De alarmbellen gingen af, afgelopen september. In 24 uur tijd waren meer dan 1200 mensen positief getest op het coronavirus. Dat was toen ontzettend veel. Nederland ging door de zogeheten signaalwaarde heen. Sindsdien werd het alleen maar erger, en komende woensdag zit Nederland voor de tweehonderdste achtereenvolgende dag boven die grens.
De signaalwaarde was in juni vastgesteld door de overheid, na de eerste golf en voordat de tweede golf zou beginnen. De alarmbellen zouden afgaan wanneer in een dag tijd meer dan 7 op de 100.000 inwoners positief werden getest. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames, dus overbelasting van de zorg, en tot veel sterfgevallen. De overheid zou dan misschien strengere maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
In de eerste golf was Nederland al drie keer net boven die grenswaarde uitgekomen. Maar dat was verleden tijd toen de signaalwaarde werd vastgelegd. Nederland telde toen ongeveer 200 gevallen per dag, omgerekend ongeveer 1 op de 100.000 mensen. Eind juli begon het aantal coronagevallen voorzichtig op te lopen. De regio’s Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond kwamen als eersten boven de signaalwaarde uit.
Die nieuwe uitbraken verspreidden zich als een olievlek over het land en in september begon de tweede coronagolf. Op 11 september meldde het RIVM 1272 nieuwe coronagevallen, omgerekend 7,3 op elke 100.000 Nederlanders. Op 12 september waren het er precies 7 per 100.000. Op 13 september zakte het aantal gevallen onder de grens, maar sinds 14 september zit Nederland onafgebroken boven het alarmniveau.
Bijna een maand later, op 13 oktober, besloot het kabinet tot een gedeeltelijke lockdown. Dat hielp even, het aantal gevallen daalde, maar eind november ging het weer omhoog. Daarom volgde half december een harde lockdown. De piek werd in de tweede helft van december bereikt. Op 17 december kwamen 12.780 nieuwe gevallen aan het licht, oftewel 73,4 per 100.000 Nederlanders. Op 20 december registreerde het RIVM 12.998 positieve tests (74,7 per 100.000). Dat is dus bijna elf keer de signaalwaarde.
Begin februari gingen alle teststraten dicht vanwege extreem winterweer. Een paar regio’s kwamen toen onder de signaalwaarde uit, maar Nederland als geheel bleef zelfs toen boven het alarmniveau zitten. Op 9 februari waren er 1761 positieve tests, 10,1 op de 100.000. En sinds begin maart gaat de lijn weer omhoog. Met zaterdag als voorlopig het hoogste punt, toen er 8868 positieve tests bijkwamen, 50,9 per 100.000.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag voor de derde opeenvolgende dag toegenomen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2238, dat zijn er 17 meer dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive care liggen 643 coronapatiënten, 18 meer dan een dag eerder. Het is de achtste achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de 600 ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1595 Covid-patiënten, één minder dan vrijdag.
„De instroom en bezetting in de ziekenhuizen stijgen geleidelijk verder. Dit is in lijn met de verwachting”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). „Omwille van de continuïteit van zorg bereiden de ROAZ-regio’s (Regionaal Overleg Acute Zorg) zich momenteel voor op een opschaling van hun gezamenlijke ic-capaciteit naar 1450 bedden in de loop van de volgende week”, vervolgt hij. De totale capaciteit op de ic is nu 1301 bedden. In totaal zijn daar nu 1095 bedden bezet.
Door de toenemende drukte werden in het afgelopen etmaal tien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie twee ic-patiënten.
Premier Mario Draghi zei dat vrijdag tijdens een persconferentie in Rome. „Het is absoluut niet goed dat ongevaccineerde medewerkers in de gezondheidszorg in contact komen met zieke mensen. De regering is van plan in te grijpen.” Hij heeft de minister van Justitie opdracht gegeven actie te ondernemen.
De gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen 24 uur nog maar 4715 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is de geringste toename sinds eind september. De piek lag op 8 januari met ruim 68.000 extra gevallen in een dag tijd. Sindsdien is de tendens dalende dankzij de vlotte inentingscampagne. Inmiddels hebben al bijna 30 miljoen Britten ten minste de eerste prik gekregen tegen Covid-19.
De jongste cijfers steunen premier Boris Johnson in zijn plannen de strenge lockdown nu te versoepelen, ook al blijven wetenschappers waarschuwen voor virusmutaties. Tijdens een toespraak bij de aftrap voor de campagne van de Conservatieve partij voor lokale verkiezingen in mei, stelde Johnson de mensen zaterdag de mogelijkheid van een pint bier en een bezoek aan de kapper in het vooruitzicht.
Johnson zei dat het massaal vaccineren en de bedrijfsvriendelijke politiek van zijn regering het herstel van de economie zullen aanjagen. „Prik na prik, baan na baan.” Hij gaf toe dat momenteel een derde Covid-golf over Europa spoelt en dat die ook Groot-Brittannië over een week of drie zou kunnen bereiken. „Het cruciale verschil is dat elke stijging van het aantal infecties en ziekenhuisopnames afdoende wordt gematigd door de vaccinatiecampagne.”
Wales nam zaterdag al een voorschot door de reisbeperkingen in het land op te heffen, nu de genomen maatregelen de dodelijke tweede coronagolf deze winter lijken te hebben bedwongen. In Engeland is de ‘blijf-thuis-regel’ vanaf maandag minder strikt. Groepen van maximaal zes personen mogen elkaar dan buiten ontmoeten.
Duitsland verwacht half april te kunnen beginnen met inenten met het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen, onderdeel van de Amerikaanse gigant Johnson & Johnson. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn zaterdag gezegd. Zijn collega Hugo de Jonge liet woensdag weten dat Janssen Nederland rond dezelfde tijd een eerste zending van 84.750 doses zal leveren.
De medicijnwaakhond van de Europese Unie gaf op 11 maart toestemming voor het gebruik van het J&J-vaccin, dat na één injectie al bescherming biedt tegen Covid-19. Eerder kregen de entstoffen van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca, die twee prikken nodig hebben, al goedkeuring.
Volgens Spahn zijn de eerste partijen J&J-vaccin die Duitsland krijgt, ook nog betrekkelijk klein. Daarna worden de hoeveelheden naar verwachting snel groter. Dat zou een welkome verbetering zijn van de inentingscampagne, die tot dusver stroef verloopt.
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn bij het RIVM 8868 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari. Vergeleken met vrijdag gaat het om een toename van 1260.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 50.672 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7239 nieuwe gevallen per dag.
Volgens het RIVM laten de laatste tijd meer mensen zich testen op besmetting, maar stijgt ook het percentage positieve tests onder hen. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen. De afgelopen weken zijn ook steeds meer kinderen getest op het virus.
Bij de helft van de mensen met psychische klachten is de zorg tijdens de huidige lockdown achteruitgegaan. Dat concludeert patiëntenorganisatie MIND op basis van een onderzoek waaraan ruim 1000 leden van het eigen onderzoekspanel meededen. De klachten variëren van afspraken die zijn omgezet naar beeldbellen tot zorg die geheel is stopgezet.
Volgens MIND hebben de patiënten te maken met veel annuleringen van afspraken door ziekte of quarantaine. Wachttijden lopen hierdoor op. Deelnemers aan groepstherapie ondervinden hinder door wisselende aanwezigheid van groepsleden; lichaamsgerichte therapie zoals haptonomie gaat vaak niet door. Ook signaleren cliënten dat er minder hulpverleners werkzaam zijn, waardoor het lastiger is om afspraken te maken.
MIND, de koepel van cliënten en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), behartigt de belangen namens 1 miljoen mensen. De organisatie vreest dat de continuïteit van behandeling in gevaar komt „juist nu zij de zorg en steun extra hard nodig hebben”. MIND roept zorgaanbieders op behandeling, begeleiding en dagbesteding zoveel mogelijk door te laten gaan en met cliënten en naasten te overleggen als dat niet mogelijk is.
Volgens MIND is de situatie vergelijkbaar met de eerste lockdown vorig jaar, toen de zorg bij een groot deel (60 procent) bleek te zijn weggevallen. Inmiddels zijn er richtlijnen in de ggz die de hulpverlening op gang moeten houden, maar MIND maakt zich zorgen dat desondanks veel patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Mensen met psychische klachten worden zwaar getroffen door de lockdown die sinds half december van kracht is, blijkt uit de studie. Bovenop de toename van klachten sinds de start van de coronacrisis in 2020, ervaart 70 procent van de ondervraagden een verergering van de klachten. Bij jongeren onder de 30 jaar is dat zelfs ruim 80 procent. Het gaat dan met name om eenzaamheid, angst en stress.
Het onderzoek liep van halverwege februari tot begin maart. Het is de vijfde keer dat er op deze manier onderzoek is gedaan naar de impact van de coronamaatregelen op mensen met psychische klachten.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid haalt in een interview in het AD hard uit naar Forum voor Democratie vanwege diens standpunten over het coronabeleid. „Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer en daar maak ik me echt zorgen over”, aldus De Jonge in de krant.
Advertentie