Traditioneel gezin weinig beschermd
Welke politieke partijen komen het beste uit de bus als het gaat om de bescherming van een gezin met vader, moeder en kinderen? Slechts enkele kiezen uitsluitend voor het traditionele gezin.
VVD, PvdA, D66 en GroenLinks staan niet uitsluitend pal voor traditionele gezinnen. Zij pleiten voor modernisering van het familierecht en willen een regeling voor meerouderschap. Een kind mag maximaal vier juridische ouders hebben, bijvoorbeeld twee stellen van gelijk geslacht die met hun vieren een kind opvoeden.
ChristenUnie en SGP nemen in hun programma’s stelling tegen een wettelijke regeling van meerouderschap of meerouderzorg, want dit staat haaks op het uitgangspunt van biologisch ouderschap.
Het CDA profileert zich als een partij voor het gezin. Maar daar vallen ook zogeheten regenbooggezinnen onder. Een regenbooggezin is een gezin waarbij het ouderschap wordt ingevuld door een vrouwen- of mannenstel of door meer dan twee ouders, van wie één niet-heteroseksueel is.
De ChristenUnie pleit voor een stevig gezinsbeleid: „Opgroeien in een stabiel gezin geeft kinderen een stevige basis voor het leven. De ChristenUnie wil meer aandacht en zorg voor de situatie van (jonge) gezinnen. We willen dat de overheid de omstandigheden schept waarin ouders ruimte ervaren om hun kinderen op te voeden.”
De SGP staat er op een vergelijkbare manier in.
Kinderopvang
CU en SGP kijken verschillend aan tegen een regeling over deelgezag voor samengestelde gezinnen na echtscheiding. De CU is daar voor. De SGP is tegen: „De veronderstelde voordelen van (gedeeltelijk) ouderlijk gezag voor meer dan twee ouders wegen niet op tegen de te verwachten juridisering en het getouwtrek rond kinderen.”
De ChristenUnie lijkt zich dus wat gemakkelijker neer te leggen bij de realiteit van echtscheidingen dan de SGP. De SGP stelt expliciet huwelijken te willen beschermen en echtscheidingen te voorkomen. Ook het CDA heeft oog voor de negatieve aspecten van echtscheiding. Om te voorkomen dat ouders uit elkaar gaan, moeten Centra voor Jeugd en Gezin laagdrempelige relatiehulp aanbieden.
Bij de niet-christelijke partijen bestaat een breed draagvlak om de kosten van kinderopvang te verlagen, zodat ouders eerder een betaalde baan gaan zoeken. D66, GroenLinks en PvdD willen de kinderopvang zelfs gratis maken voor vier dagen per week. Het CDA stelt een beperkte bijdrage van ouders voor. ChristenUnie en SGP vinden dat het geld dat nu voor kinderopvang beschikbaar is via bestaande kindregelingen ten goede moet komen aan alle ouders.
Alleenverdieners
ChristenUnie en SGP staan vooralsnog alleen in hun pleidooi om alleenverdieners royaal tegemoet te komen. Sommige groepen alleenverdieners betalen nu soms tot zevenmaal meer belasting dan tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen. Het CDA belooft dat de huidige kloof niet groter zal worden. Lijsttrekker Hoekstra vindt het belangrijk dat beide partners financieel zelfstandig zijn.
De ChristenUnie heeft een nieuw belastingplan ontwikkeld waarin ouders meer keuzevrijheid krijgen. Ook de SGP vindt dat de overheid alleenverdieners niet mag benadelen.
De SGP legt als enige partij de vinger bij het lage geboortecijfer in Nederland. Voor de opbouw van de samenleving in de toekomst zou het goed zijn als er meer kinderen geboren worden. Gezinnen die een vierde baby verwelkomen, krijgen –als het aan de SGP ligt– een bonus van 1000 euro. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld de aanschaf van een grotere gezinsauto gemakkelijker betalen.
De maatregel is „een tikkeltje populistisch”, erkende lijsttrekker Van der Staaij eerder deze week tijdens het debat tussen de lijsttrekkers van de christelijke partijen georganiseerd door het Nederlands Dagblad. De maatregel is volgens de staatkundig gereformeerde voorman vooral bedoeld om aandacht te vragen voor de noodzaak van een goed gezinsbeleid.