Reproductiegetal terug onder de 1, aantal coronagevallen gelijk
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 30 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Grote zorgen over de ruim één miljoen inwoners van probleemwijken. De problemen met armoede en achterstanden in deze wijken zorgen ervoor dat burgemeesters in heel het land alarm slaan. Ze roepen de landelijke politiek op tot een gezamenlijk ‘deltaplan’ van twintig jaar, meldt RTL Nieuws.
„Als we dit nu niet doen dan zetten we een hele generatie, juist in die meest kwetsbare wijken, aan de kant bij het vuil”, zegt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad namens vijftien grote gemeenten.
Het gaat om ruim een miljoen inwoners bij wie de problemen zich opstapelen. De werkloosheid stijgt, de overlast neemt schrikbarend toe en het onderwijsniveau daalt. Dit zeggen burgemeesters met probleemwijken tegen de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.
De rechter in Den Haag komt uiterlijk op 19 maart met een uitspraak in het kort geding dat is aangespannen door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk te laten uitbetalen. Volgens de brancheorganisatie is ook het tijdstip van het uitbetalen van die steun cruciaal voor ondernemingen om te overleven.
Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben eind februari bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar „binnen zestien weken”. De vertraging zou onder meer te maken hebben met „ingrijpende systeemwijzigingen”. Het is de bedoeling dat de aanvulling op de TVL-steun van eind vorig jaar nu tegelijk wordt uitbetaald met het voorschot voor het eerste kwartaal.
De advocaat van KHN zei niet te begrijpen waarom de systeemwijzigingen niet waren voorbereid. Volgens hem was daarvoor zeker twee maanden de tijd. „Het is bekend dat computersystemen bij de overheid niet goed werken”, zei de advocaat, die onder meer de recente problemen bij het doen van belastingaangiftes noemde. „In een land als Nederland mag je verwachten dat het op orde is. Besteed het desnoods uit, goedkoop is duurkoop.”
Een juriste van de Nederlandse staat verklaarde dat door de overheid altijd wordt gezocht naar de meest effectieve en efficiëntste manier om de uitbetalingen aan ondernemers te doen. „Maar snelheid kan niet voor alles gaan. Een beperkende factor is dat alle uitkeringen moeten worden herleid naar individuele ondernemers”, zei ze. „Ook moet worden voorkomen dat er moet worden teruggevorderd.” Daarnaast zou een late goedkeuring van de aanvullende TVL-vergoeding door de Europese Commissie tot vertraging hebben geleid.
Volgens de juriste van de overheid moet KHN niet ontvankelijk worden verklaard, omdat een kort geding niet de juiste route is om grote groepen ondernemers eerder uit te laten betalen. „Dat is niet een sympathiek standpunt, maar wel noodzakelijk.”
De TVL, voluit Tegemoetkoming Vaste Lasten, is bedoeld voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. In december is door de overheid besloten dat de hoeveelheid subsidie voor een ondernemer afhankelijk zou worden van diens omzetverlies. Bij 30 procent omzetverlies is het subsidiepercentage 50 procent. Bij 100 procent omzetverlies loopt dit op naar 70 procent.
Maastricht wil als proefgemeente winkels, horeca en culturele instellingen fasegewijs heropenen. De stad heeft daartoe een zogenoemd „Maastrichts Model” ontwikkeld dat toeziet op de gefaseerde gezamenlijke heropening, om te beginnen op doordeweekse dagen. Niet in het weekend, want dan zou de stad teveel buitenlandse toeristen trekken.
Stadsbestuur, ondernemers en bewonersvertegenwoordigers pleiten er dinsdag in een gezamenlijke brief aan het kabinet voor dit „Maastrichts Model” in overweging te nemen en Maastricht als proefgemeente aan te wijzen. Voorwaarde is dat de coronacijfers dat toelaten. Maar de stad ziet lichtpuntjes door de aanstaande lente en zomer en de toenemende vaccinatiegraad.
Met de fasegewijze heropening hoopt de stad bij te dragen aan de oplossing voor de noden die door de coronacrisis ontstaan, zoals eenzaamheid, werkloosheid en economische krimp.
Maatwerk hierbij is het toverwoord, aldus de briefschrijvers. „De simpele benadering ‘open’ of ‘dicht’ werkt niet langer. Slimme oplossingen en lokaal maatwerk zijn dringend nodig om onze stad (en het hele land) door deze crisis te leiden.”
Wat betreft de horeca zouden eerst de terrassen open moeten (door de week) en later de cafés, tot maximaal 22.00 uur of zolang de avondklok dat toelaat. De winkels blijven in het weekend dicht als gevolg van de nare ervaringen tijdens Black Friday in november „toen de winkels overlopen werden”, aldus de briefschrijvers. Ook voor cultuur hebben de briefschrijvers een gefaseerde heropening voor ogen, naast de al bestaande initiatieven met culturele voorstellingen. Wel benadrukken de briefschrijvers dat horeca, cultuur en retail gezamenlijk moeten opengaan.
Het aantal coronagevallen is afgelopen week vrijwel niet veranderd. In de laatste zeven dagen zijn 31.959 positieve tests geregistreerd. In de week ervoor kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 31.984 meldingen van nieuwe coronagevallen, een verschil van 25. Het aantal uitgevoerde tests steeg afgelopen week met ongeveer 14 procent.
Het aantal ziekenhuisopnames bleef min of meer gelijk (van 1191 naar 1145). Het aantal sterfgevallen daalde iets, van 309 naar 269.
Het RIVM ziet minder besmettingen in verpleeghuizen en woonzorgcentra. „Het vaccineren werpt daar zijn vruchten af”, concludeert het instituut. Het aantal coronagevallen stijgt wel onder jongeren, met name onder 18- tot 24-jarigen.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, kwam voor het eerst in een paar weken weer onder de 1 uit. Het staat nu op 0,98, tegen 1,14 een week geleden en 1,04 afgelopen vrijdag. Bij een reproductiegetal van 1 blijft de uitbraak stabiel. Hoe verder daarboven, hoe meer mensen besmet raken, hoe sneller het virus zich verspreidt. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzaam maar zeker doven.
De verspreidingssnelheid van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten daalde fors. Het reproductiegetal van de Britse variant ging van 1,26 naar 1,06, het cijfer van de Zuid-Afrikaanse mutatie daalde van 1,37 naar 1,01. Van de mensen die drie weken geleden positief testten, hadden twee op de drie de Britse variant onder de leden. Dat niveau wordt iets later bereikt dan verwacht.
De Britse variant is tot nu toe vastgesteld bij 1279 mensen in Nederland. De Zuid-Afrikaanse variant is 69 keer aangetroffen.
De meeste mensen raken nog steeds thuis besmet. Zes op de tien nieuwe gevallen zijn te herleiden naar de thuissituatie. Bezoek is steeds minder vaak de oorzaak, maar blijft een belangrijke „setting van besmetting”, net als werk en school.
Sinds het begin van de uitbraak zijn 140.540 mensen die in de zorg werken positief getest, ongeveer 2500 meer dan vorige week. Het aantal coronagevallen onder medewerkers van onderwijs en kinderopvang steeg met ruim 1400 naar 50.997. Van 28 zorgmedewerkers en 9 mensen in onderwijs en opvang is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.
Het afgelopen etmaal zijn er 4333 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er meer vergeleken met een week geleden, toen er 3984 positieve tests werden geturfd.
Ook ten opzichte van een maand geleden zijn er nu meer positieve testuitslagen op dagbasis. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er wel sprake van een daling. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4566 besmettingen per etmaal. Maandag telde het instituut 3907 nieuwe positieve testuitslagen.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 58. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.
Het is nog niet zeker of een aantal aangekondigde coronarechtszaken tegen de Staat doorgaan. De kermishouders wachten nog even met hun zaak om weer aan de slag te mogen, omdat vergelijkbare branches ook nog niet open zijn. Marktkooplieden willen nog afwachten hoe de overheid reageert op hun voorstellen en hebben hun kort geding nog niet aangespannen. En de horeca heeft voor zijn rechtszaak om heropening af te dwingen nog geen dagvaarding de deur uit gedaan.
De kermissen willen weer open maar wachten nog met het aanspannen van de eerder aangekondigde zaak. „We wachten de ontwikkelingen in vergelijkbare branches af”, zegt Hans van Tol van de Nationale Bond van Kermishouders BOVAK. Demissionair minister Hugo de Jonge zei maandag tijdens de persconferentie over corona dat de terrassen rond Pasen weer open mogen, mits de coronacijfers het toelaten. „Als de terrassen dan weer open zouden kunnen, waarom de kermissen dan niet?”, vraagt Van Tol zich af.
Marktkooplieden kondigden eind februari een zaak aan omdat verkopers van non-foodartikelen hun waren niet op de markt mogen verkopen als maatregel tegen coronabesmettingen. „We hebben een ontzettend sterk dossier op laten stellen en dat ligt nu bij de landsadvocaat”, zegt ad-interim voorzitter Peter Reudink van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). Hij verwacht snel een reactie te krijgen van de overheid en als er geen versoepelingen komen, wordt het kort geding aangespannen.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan nog steeds van plan te zijn om een rechtszaak te starten tegen de overheid om volledige heropening af te dwingen, ondanks het voornemen van het kabinet om rond Pasen maatregelen te versoepelen. „Veel zaken hebben geen terras, de hele horeca moet zo snel mogelijk open”, zegt een woordvoerster. De rechtsgang wordt evenwel nog voorbereid.
Voor de horecabranche is dit niet de enige coronarechtszaak die momenteel speelt. Dinsdag stond KHN al tegenover de Staat in de rechtszaal. Dat kort geding is bedoeld om af te dwingen dat een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk wordt uitbetaald.
Winkeliersorganisatie INretail voerde maandag al een kort geding tegen de overheid. De achterban van de brancheorganisatie wil zo gedaan krijgen dat de winkels weer open mogen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels al sinds half december op slot. Volgens INretail kunnen winkels wel veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden. De rechter in Den Haag komt uiterlijk op vrijdagochtend met een uitspraak.
Ook de branchevereniging van zonnestudio’s stapte onlangs naar de rechter om te strijden voor heropening. Die zaak dient op 26 maart. De branche kreeg eind februari te horen dat de studio’s dicht moeten blijven, terwijl de contactberoepen hun deuren mochten openen. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 mochten zonnestudio’s wel openblijven.
Advertentie
Het draagvlak voor de avondklok daalt na de laatste persconferentie van het kabinet. Twee weken geleden steunde 60 procent de verlenging daarvan, nu is dat 48 procent. Dat stelt het programma EenVandaag op basis van eigen onderzoek onder 21.000 leden van zijn Opiniepanel.
Het kabinet liet bij de invoering van de avondklok eind januari weten dat deze maatregel het eerste zou worden teruggetrokken als dat kon. Toch wordt het straatverbod na 21.00 uur nu voor de tweede keer verlengd.
Die bijstelling is de belangrijkste reden voor het dalen van het draagvlak, aldus EenVandaag.
Ook het draagvlak voor het ontvangen voor maximaal één gast binnen daalt verder. Dit was al de minst gedragen maatregel, maar nu noemt de 63 procent de verlenging ervan „een slechte zaak”. Dezelfde neerwaartse trend is te zien bij de maatregel om met maximaal één ander buiten samen te komen. Slechts een kwart staat daar nu achter.
De nood bij de horecaondernemers is hoog en coronasteun zoals de TVL-regeling is van levensbelang. Ook het tijdstip van het uitbetalen van die steun is cruciaal om te overleven. Dat zei de advocaat van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de behandeling van een kort geding voor de rechtbank in Den Haag om een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk te laten uitbetalen.
Veel eigenaren van restaurants en cafés hebben eind februari bericht gekregen van de overheid dat dit geld niet zoals verwacht eind februari zal worden betaald, maar „binnen 16 weken”. De vertraging zou te maken hebben met „ingrijpende systeemwijzigingen”. In een openingspleidooi zei de advocaat van KHN niet te begrijpen waarom de systeemwijzigingen niet waren voorbereid. Volgens hem was daarvoor zeker twee maanden de tijd.
De TVL, voluit Tegemoetkoming Vaste Lasten, is bedoeld voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. In december is door de overheid besloten dat de hoeveelheid subsidie voor een ondernemer afhankelijk zou worden van diens omzetverlies. Bij 30 procent omzetverlies is het subsidiepercentage 50 procent. Bij 100 procent omzetverlies loopt dit op naar 70 procent.
Dit kort geding bij de rechtbank in Den Haag is niet de enige gang naar de rechter van de horecabranche. KHN kondigde eerder al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen. Als onderdeel van die zaak wil de organisatie via een bodemprocedure ook een schadevergoeding voor horecaondernemers regelen. Wanneer de partijen elkaar hiervoor bij de rechter treffen is nog niet bekend, want de dagvaarding is nog niet verstuurd.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1963, dat zijn er 58 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 556 op de intensive care, twee minder vergeleken met een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1407 coronapatiënten, een toename van 60 afgelopen etmaal.
Maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten ook al toe, met 54. De vijf dagen daarvoor was er iedere keer sprake van een daling.
Volgens het Coördinatiecentrum is het aantal coronapatiënten in de klinieken en op de ic's al een aantal weken redelijk stabiel. Het LCPS verwacht wel dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt, waardoor het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, kwam weer onder de 1 uit. Het staat nu op 0,98, tegen 1,14 een week geleden en 1,04 afgelopen vrijdag. De verspreidingssnelheid van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten daalde fors.
Vooral horecabedrijven, cateraars en winkeliers maken momenteel gebruik van de tegemoetkoming in de loonkosten door de overheid. Volgens uitkeringsinstantie UWV komt bijna 60 procent van de al toegekende aanvragen voor de vierde periode van deze NOW-steun van werkgevers uit deze sectoren.
Het gaat om de eerste bijna 34.000 toegekende aanvragen. Daarvan waren er ruim 11.000 afkomstig van horecawerkgevers en zo’n 8500 van werkgevers in de detailhandel. Werkgevers kunnen tot en met 14 maart een aanvraag indienen. Vorige week werd bekend dat er al meer dan 54.000 aanvragen waren binnengekomen. En daarvan waren er al zo’n 44.000 toegekend. Aan deze werkgevers had het UWV al 670 miljoen euro als eerste voorschot uitgekeerd. De overige aanvragen waren nog in behandeling.
De zogeheten NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen. Er bestaat ook nog een inkomenssteun voor zelfstandigen, de Tozo. Deze is begin dit jaar al ongeveer 139.000 keer aangevraagd, heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken laten weten aan de Tweede Kamer. Daarnaast heeft ongeveer een derde van de werkgevers de eindberekening van de NOW uit het eerste steunpakket aangevraagd.
„De regelingen lijken hun werk te doen”, constateert het ministerie. „De werkloosheid is laag en de maatregelen helpen ondernemers de klap op te vangen. Maar dat laat onverlet dat het zware tijden zijn voor de ondernemers in de getroffen sectoren. Zeker deze periode met de verzwaarde maatregelen.”
Het Belgische Crisiscentrum is optimistisch over de ontwikkeling van de coronacijfers in België. „Voorlopig ziet het ernaar uit dat we het plateau in de cijfers niet gaan verlaten”, zegt viroloog Steven Van Gucht. Na een korte opflakkering dalen de cijfers de laatste dagen weer. „De exponentiële stijging blijft uit.” Het land gaat dinsdag over de eerste miljoen gezette prikken heen.
Van de circa 650.000 Belgen die zijn gevaccineerd heeft tot nu toe ruim de helft ook een tweede vaccin gehad, bleek op een persconferentie van het Crisiscentrum. Het gaat om personeel en de bewoners van woonzorgcentra en van het ziekenhuispersoneel. Deze week is begonnen met het inenten van 65-plussers die niet in een verzorgingstehuis wonen.
Volgens een woordvoerder van de Belgische vaccinatiecampagne tonen de eerste vaccinaties een „zeer hoge doeltreffendheid” aan. Een week nadat ze hun tweede dosis van het Pfizer-vaccin hadden gekregen, testte maar 0,13 procent van de mensen positief op Covid-19. Ook bij de andere vaccins waren de percentages laag, aldus de woordvoerder.
België heeft sinds december ongeveer anderhalf miljoen doses ontvangen, waarvan bijna een miljoen van Pfizer/BioNTech en ruim 400.000 van AstraZeneca. De rest kwam van Moderna.
Van Gucht riep de Belgen op zich zodra het kan te laten vaccineren. „Er is bewezen dat het vaccin werkt. De nevenreacties zijn meestal mild en gaan voorbij. Dat is een groot contrast met een virus dat op lange termijn klachten kan bezorgen, ook bij jonge mensen. Het coronavirus kan mensen in het ziekenhuis doen belanden en doden. Wie zich niet laat vaccineren, zal vroeg of laat besmet worden met het virus en kans maken op deze complicaties.”
Het aantal nieuwe besmettingen per dag in België schommelt sinds november op hetzelfde niveau. „De cijfers stijgen niet, wat aantoont dat de huidige maatregelen hun vruchten afwerpen”, aldus de viroloog.
Het aantal faillissementen in Nederland was ook in februari lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Rechters spraken vorige maand 173 keer een faillissement uit. Dat zijn er 232 minder zijn dan in februari 2020, meldt de Raad voor de rechtspraak.
Het aantal bankroeten is al sinds het begin van de coronacrisis opvallend laag. Zo spraken rechters vorig jaar volgens voorlopige cijfers 3900 faillissementen uit, terwijl dat er in 2019 nog 4776 waren.
Naar de oorzaak is volgens de Raad voor de rechtspraak nog te weinig onderzoek gedaan om er definitieve conclusies over te trekken. Tegelijkertijd stipt het bestuur van rechtbanken en gerechtshoven aan dat rechters bij faillissementsaanvragen altijd naar de context kijken. Dat betekent dat ze ook rekening houden met de economische gevolgen van de coronapandemie. Bedrijven die in de kern gezond zijn, zullen ze daardoor niet snel failliet laten gaan. Mogelijk houden ook coronasteunmaatregelen van de overheid veel bedrijven overeind, aldus de Raad voor de rechtspraak.
Het Verenigd Koninkrijk sluit veldhospitalen voor coronapatiënten. De naar verpleegkundige Florence Nightingale vernoemde instellingen hebben honderden miljoenen gekost, maar zijn niet meer nodig omdat het aantal patiënten fors is afgenomen.
De regering opende de zeven Nightingale-ziekenhuizen vorig jaar. Ze waren bedoeld om de druk op ziekenhuizen te verminderen. De bouw van de noodhospitalen kostte de Britse staat omgerekend zo’n 620 miljoen euro, maar uiteindelijk zijn de meeste coronapatiënten in reguliere ziekenhuizen behandeld.
De Italiaans-Russische Kamer van Koophandel zegt dat er een akkoord is bereikt om het Russische coronavaccin Spoetnik-V in Italië te gaan produceren. De Italiaans-Zwitserse farmaceut Adienne zou na gesprekken met het Russische investeringsfonds RDIF, verantwoordelijk voor de financiering en marketing van het vaccin, hebben toegezegd het middel te gaan maken.
Het kabinet wil een negatieve testverklaring ook verplichten voor mensen die vanuit een zogenoemd hoogrisicogebied met de auto naar Nederland reizen. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat dinsdag online is verschenen.
Momenteel geldt de verplichting nog niet voor automobilisten. Trein- of busreizigers moeten al wel een negatieve PCR-test bij zich hebben, die niet ouder dan 72 uur mag zijn. Mensen die per vliegtuig of boot reizen, moeten daarnaast ook een negatieve antigeensneltest hebben van maximaal 24 uur oud. De vervoerder moet dit controleren.
Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich zorgen over toenemende drukte in het openbaar vervoer. Met name in korte treinen zien de gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak een probleem ontstaan. „De afstand tot de medereizigers kan lang niet altijd in acht worden genomen”, signaleert het OMT. „Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden.”
De besturen van vakorganisatie RMU en de reformatorische ondernemersvereniging VRCL roepen kerken op om woensdag tijdens de landelijke biddag voorbede te doen in verband met de coronacrisis.
In een maandag verzonden brief aan de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland maken de twee organisaties gewag van „grote zorgen” in bedrijven, instellingen en gezinnen. Die zijn er qua gezondheid, in sociaal opzicht en met betrekking tot de werkgelegenheid. „Ervaren wordt dat dit ook een geestelijke nood is.”
RMU en VRCL „hopen en bidden dat onder de zegen van de HEERE op biddag van verootmoediging en gebed een profetisch getuigenis mag klinken wat de HEERE met deze pandemie tot ons als kerken en tot ons land en volk te zeggen heeft.”
Na een jaar van vliegbeperkingen, reisadviezen en thuisvakanties, hoopt het kabinet dat Nederlanders deze zomer weer volop op vliegvakantie kunnen, maar wel op een veilige manier. Dat is volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Luchtvaart) niet makkelijk, maar „we zijn alles aan het verkennen om het toch weer mogelijk te maken”, vertelt de bewindsvrouw.
„We zijn als kabinet aan het kijken, samen met de reisbranche, hoe je dat op veilige manieren kunt doen”, zegt Van Nieuwenhuizen over de vliegvakanties
Gedetineerden kunnen volgende week alleen stemmen door een machtiging aan iemand buiten de gevangenismuren af te geven. Door coronamaatregelen zijn er dit jaar geen stemlokalen in de gevangenissen.
Penitentiaire inrichtingen gingen voorheen in tijden zonder corona op verschillende wijze om met verkiezingen. Sommige inrichtingen zorgden voor een besloten stemlokaal, waar alleen personeel en gedetineerden konden stemmen. Bij andere inrichtingen kwam tijdens de verkiezingen een stembus langs op het terrein.
De makers van het Russische coronavaccin Spoetnik-V eisen een excuus van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Christa Wirthumer-Hoche van het EMA had geadviseerd het middel niet alvast via een spoedprocedure goed te keuren. Ze vergeleek dat met „Russische roulette”.
Ruim 14.000 koorzangers hebben in 2021 hun lidmaatschap van een korenbond opgezegd. „Dat er een grote daling zou zijn, was wel verwacht, maar een daling tot maar liefst 28,5 procent is een behoorlijke klap voor de korenbonden, maar ook voor de individuele koren en dirigenten”, aldus Koornetwerk Nederland. Volgens het netwerk zit de grootste terugval bij koren met veel of alleen maar ouderen. „Niet vreemd, omdat ouderen het meest kwetsbaar zijn.” De organisatie vreest dat wanneer perspectief uitblijft, de terugval pas het begin is.
China geeft mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus een vaccinatiepaspoort, zodat ze weer naar het buitenland kunnen reizen. Steeds meer landen voeren dit in om de economie te heropenen. Het is nog niet bekend welke landen het Chinese document erkennen en waar Chinezen dus naartoe zouden kunnen gaan.
Fervente blowers hebben in de lockdown meer joints opgestoken. Met name door verveling, maar ook door mentale stress zijn vier op de tien cannabisgebruikers meer gaan blowen. Het gebruik van xtc en speed is volgens expertisecentrum Trimbos-instituut in de coronatijd gedaald, meldt De Telegraaf.
In coronajaar 2020 zijn in Nederland 470 restaurants door de eigenaar zelf gesloten, zo’n 10 procent meer dan in 2019. Ook sloten 450 cafetaria’s, lunchrooms, snackbars of ijssalons de deuren definitief. In totaal werden vorig jaar ruim 140.000 bedrijven opgeheven, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was ruim 20 procent meer dan in 2019. Faillissementen zijn hier niet bij inbegrepen.
Nederland heeft na de persconferentie van maandagavond iets meer vertrouwen gekregen in het coronabeleid van het kabinet. Dat blijkt volgens Hart van Nederland uit representatief onderzoek van het eigen panel onder zo’n 2300 mensen.
Na de laatste persconferentie geeft 45 procent van de deelnemers aan vertrouwen te hebben in het huidige coronabeleid van de regering. Bij de vorige peiling, na de persconferentie van 23 februari, was dat nog 41 procent.
De Verenigde Statten noteerden maandag voor het eerst in drie en een halve maand minder dan duizend dagelijkse doden door het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. De afgelopen 24 uur overleden er 749 Amerikanen die besmet waren met het coronavirus, ver onder de piek van 4473 doden op 12 januari.
De verplichte negatieve sneltest die reizigers naar Nederland moeten kunnen tonen, mag straks maximaal 24 uur oud zijn. Nu moeten mensen nog een test niet ouder dan 4 uur overleggen, maar die korte termijn zorgt in de praktijk voor problemen, schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Niet omhoog, niet omlaag. Dat is waar de uitbraak van het coronavirus in Nederland ongeveer staat. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer evenveel positieve tests geregistreerd als in de week ervoor.
Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat meldde vorige week dat het 31.984 nieuwe gevallen had geregistreerd in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld 4569 meldingen per dag. In de zes dagen erna kwamen er 27.659 positieve tests bij, gemiddeld 4610 per dag. Daarmee kan het weekcijfer weer uitkomen op ongeveer 32.000.
In het liveblog van gisteren onder andere aandacht voor de persconferentie van Rutte en De Jonge. Er werden weinig versoepelingen aangekondigd. Lees het liveblog hier terug.
Advertentie