„Ivermectine werkt niet tegen corona”
Het gebruik van het antiwormmiddel ivermectine door coronapatiënten met milde klachten is zinloos.
Dat concluderen Colombiaanse onderzoekers na een klinische studie waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd in vakblad JAMA. Bijna 500 coronapatiënten kregen willekeurig ivermectine of een placebo toebedeeld, die ze binnen een week na het ontstaan van de klachten moesten innemen voor een periode van vijf dagen. Gebruik van ivermectine bleek geen invloed te hebben op de duur van de ziekte. Ook kon er geen verschil worden aangetoond in het aantal patiënten bij wie de klachten verergerden.
De onderzoekers tekenen wel aan dat de deelnemers relatief jong en gezond waren en zelden ernstige klachten ontwikkelden. Daarom is meer onderzoek nodig om erachter te komen of ivermectine mogelijk verergering van klachten voorkomt.
Onderzoekers wereldwijd raakten geïnteresseerd in ivermectine toen een celkweekstudie in juni vorig jaar concludeerde dat het middel zorgt voor een 5000-voudige vermindering van viraal RNA. De gebruikte concentratie was echter zo hoog dat dit voor gebruik bij mensen onveilig zou zijn. Er zijn inmiddels meer studies gedaan naar ivermectine bij corona. De kwaliteit van die studies is echter laag en de resultaten zijn onbetrouwbaar, stelt arts-microbioloog prof. Marc Bonten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Studies
In Europa lopen twee grote studies waarin ivermectine is opgenomen, de zogenaamde Remap-Cap- en de Principle-studie. De Leidse epidemioloog prof. Frits Rosendaal, die deel uitmaakt van een commissie die medicijnen beoordeelt, acht het onwaarschijnlijk dat dit gunstige resultaten gaat opleveren. Zo is het qua biologisch werkingsmechanisme moeilijk verklaarbaar waarom het effectief tegen corona zou zijn.