Kringloop zit vol, klant mag niet komen
Mensen ruimen massaal hun huizen op, maar kringloopwinkels kunnen geen kant op met de spullen. Magazijnen raken vol, winkelbezoek is niet mogelijk. Hoe pakken kringlopen het aan in tijden van lockdown?
Ze zijn maar aan het opruimen geslagen bij de verkoophal Oranjehof in Elspeet. Open mag de winkel nog even niet. „Zo houden we ons nog een beetje bezig”, zegt vrijwilliger en coördinator Tiemen van der Steeg.
De spullen stapelen zich ondertussen op in de magazijnen. Ook van kringloopwinkels in het nabijgelegen Nunspeet hoort Van der Steeg dat ze „heel vol” zitten. Slechts mondjesmaat wordt er wat verkocht. De Oranjehof probeert waren te slijten via Marktplaats of via de eigen kennissenkring van de vrijwilligers. „Op afspraak kunnen mensen die spullen komen halen. Soms brengen we ze, maar daar moeten mensen wel voor betalen.”
Doordat er lang niet zo veel verkocht is als normaal kelderde de omzet. „Meestal haalden we tussen de 800 en de 1000 euro per week binnen”, vertelt Van der Steeg. „Nu is dat de helft.” De opbrengsten gaan naar zorgcentrum Oranjehof, dat eveneens in Elspeet gevestigd is.
Kassasysteem
Ook bij kringloopwinkel de Noordenweg in Ridderkerk liepen de inkomsten de afgelopen maanden flink terug. Normaal gesproken draait de winkel, die uitgaat van de gereformeerde gemeente in Ridderkerk, in een jaar zo 135.000 euro omzet. Dat gaat naar projecten van de Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) en de Evangelisatie Gereformeerde Gemeenten (EVGG). „Nu hebben we amper inkomsten, al een paar maanden lang”, zegt vrijwilliger Ad de Ruiter. „Terwijl we wel kosten maken aan huur, gas, water en licht. We houden zelf een klein gedeelte van de inkomsten om alles te kunnen laten draaien. Maar aan de goede doelen kunnen we niets overmaken.”
Sporadisch verkoopt de kringloop nog wat via internet. De vrijwilligers zetten foto’s van de producten op Facebook, waarop mensen kunnen reageren. Geïnteresseerden kunnen de producten vervolgens op afspraak ophalen op de locatie. Dat leverde de kringloopwinkel afgelopen week nog 400 euro op.
Ook het ophalen van huisraad, normaal gesproken een service van de Noordenweg, ligt nagenoeg stil. „We weten niet waar we de spullen laten moeten”, geeft De Ruiter aan. „Alles zit vol. Bovendien hebben we veel chauffeurs van boven de zeventig jaar. Die willen nu liever geen spullen halen of brengen. We gaan soms nog met wat jongelui op pad die we kunnen vinden.”
Ondertussen zitten de pakweg tachtig vrijwilligers thuis. Een kleine club van acht mensen is in de winkel aan de slag. „Het kassasysteem en de toonbank zijn vernieuwd, we zijn de kleding aan het schoonmaken. Verder wachten we het af. Als we opengaan, komen de mensen wel weer.”
Bomvol
De Kringloods in Barneveld staat „bomvol”, vertelt vrijwilliger Wilma Huijser. De afgelopen weken hebben de medewerkers toch af en toe nog wat spullen kunnen verkopen. Via Facebook kunnen mensen op een product reageren. Die betalen ze vervolgens via een tikkie en halen ze op buiten bij de winkel. „Dat loopt aardig”, volgens Huijser.
Alsnog haalt de omzet het niet bij wat de Kringloods normaal vergaart. De opbrengst doneren ze aan een project voor schoon drinkwater in Ethiopië. „Jammer dat dit nu niet kan. Tegelijk: wij zijn vrijwilligers en hoeven hier niet van te leven. Maar we beseffen dat onze arme naasten hierdoor dubbel getroffen worden.”
Versoepelingen
De pakweg veertig vrijwilligers van de Kringloods grijpen de rustige tijd aan om de kringloopwinkel een goede beurt te geven. „We hebben lekker kunnen opruimen en de collectie kunnen veranderen. Het winterassortiment is eruitgegaan, voorjaar en zomer erin. Het magazijn hebben we opgeruimd. Nu hadden we tijd voor dingen die eerder zijn blijven liggen.”
Met de dinsdag afgekondigde versoepelingen mag de Kringloods vanaf volgende week weer open. Het kringloopteam is al druk bezig met het organiseren van winkelbezoek. Er zijn maximaal twee mensen tegelijk welkom in de winkel en voor een beperkte tijdsduur. „We zijn volop bezig met het inplannen van vrijwilligers om dit mogelijk te maken. Een heel geregel, maar we hebben goede moed.”