Een bloemetjesjurk uit de jaren 60, een geruite kokerrok of een ruimvallende blouse met polkadots –en schoudervullingen– uit de jaren 80. Ouderwets? Nee, vintage.
Dit soort kleding en accessoires is populair onder een groeiende groep mensen. Maar wat is vintage precies? Wat voor mensen dragen deze kleding? En gaat het om een trend?
De meningen over wat er onder vintage kleding verstaan moet worden, verschillen. De term wordt wel gebruikt als synoniem voor tweedehands. Zo zijn er winkels met tweedehands kleding die hun collectie verkopen onder de noemer vintage. In de modewereld heeft het woord echter een heel eigen invulling gekregen. Doorgaans wordt er kleding mee bedoeld die nog in goede staat is en gemaakt is tussen de jaren 50 en het begin van de jaren 90. Hoewel de meningen uiteenlopen over waar die periode precies begint. Sommigen laten hem starten in de jaren 40 of zelfs in de jaren 30 of 20, terwijl anderen menen dat kleding die zo oud is als antiek beschouwd moet worden. Overigens wordt het woord vintage niet alleen voor kleding gebruikt, maar ook voor schoenen, tassen, riemen en andere accessoires van minstens twintig jaar oud en bijvoorbeeld ook voor meubels en huisraad.
Vintage kleding is er in verschillende soorten en prijsklassen. De prijs hangt af van het soort kledingstuk en de exclusiviteit ervan. Het grootste aanbod is er in kleding vanaf ongeveer de jaren 50 die bedoeld is voor dagelijks gebruik. De webshop ilovevintage.nl verkoopt bijvoorbeeld rokken voor bedragen van ongeveer 20 euro. Jurkjes kosten er circa 30 tot 65 euro. Andere webwinkels rekenen vergelijkbare prijzen voor dezelfde soort kledingstukken. Met een beetje geluk en een goed speurneus kun je ook voor minder geld originele vintage kleding kopen, bijvoorbeeld op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel.
Exclusiever is de vintage gelegenheidskleding. Een bekende naam op dit gebied is Laura Dols in Amsterdam. Deze (web)winkel verkoopt veel bijzondere kledingstukken, zoals cocktail- en galajurken. De prijzen variëren van rond de 35 tot 200 euro. Een bijzondere pistachegroene jurk van brokaat en kant kost bijvoorbeeld 70 euro. Aan een roze ballroomjurk met veren, diamantjes en kraaltjes hangt een prijskaartje van 200 euro.
Behalve de gewone vintage kleding en de gelegenheidskleding is er een derde categorie: die van de couturemerken. De prijzen van deze stukken liggen, zoals dat ook nu met haute couture het geval is, vrij hoog.
Vintage kleding wordt vaak in combinatie met eigentijdse kledingstukken gedragen. Liefhebbers willen er immers niet ouderwets uitzien. Ze creëren, door nieuwe en oude kleding te combineren, hun eigen stijl. Nieuw is dit trouwens niet. Ook in de jaren zestig was vintage kleding populair in combinatie met modernere kledingstukken. Een tweede opleving vond plaats in de jaren 80 en sindsdien is vintage niet meer weggeweest uit het modebeeld. De laatste tien jaar verschenen er in modebladen regelmatig reportages waarin deze kleding een rol speelt. Als gevolg hiervan kwamen oma’s jassen, tassen en jurken weer extra in de belangstelling.
Webshop Doortje Originals
Voor de drie zussen Angela, Diana en Elisa Jansen was het zoeken naar vintage kleding zo’n grote hobby, dat ze besloten er hun werk van te maken. In 2006 openden zij de webshop Doortje Originals. Twee jaar later kwam daar een winkel met vintage kleding bij in Eindhoven. De jongste van hen is Elisa (26).
Wat is er zo leuk aan vintage kleding?
„Het gaat om unieke stukken die niemand anders heeft. Je hebt dus echt iets aparts. De kwaliteit van vintage kleding is bovendien beter dan die van de doorsneekleding van nu. Ze is gemaakt met oog voor detail. Vroeger werden kledingstukken geproduceerd vanuit de gedachte dat ze lang gebruikt moesten worden. Als iemand een winterjas kocht, droeg hij die een paar seizoenen. Tegenwoordig wisselen de collecties in de winkels snel, acht of tien keer per jaar. Trends volgen elkaar in een mum van tijd op en dat verklaart waarom veel kleding niet meer gemaakt lijkt te worden om lang mee te gaan.”
Hoe herken je vintage kleding?
„Dat is lastig te zeggen. Ik heb jarenlang ervaring met het zoeken naar dit soort kleding en er dus aardig kijk op gekregen. Ik zie het aan de stijl. Ook kun je het zien aan de ritsen – die waren vroeger niet van kunststof– aan de labels die erin genaaid zijn en aan de oude knopen.”
Waar halen jullie de kleding vandaan?
„We kopen die in bij groothandels. Ook sporen we oude voorraden op, bijvoorbeeld van winkels die lang geleden failliet zijn gegaan. Dat soort partijen is dus nog ongebruikt. Kenners gebruiken hiervoor de term ”never used vintage”, of ”dead stock” (dode voorraad)”
Wat voor soort mensen koopt vintage kleding?
„In de winkel komt een heel divers publiek, van meisjes van 15 tot mensen van 65. Er komen creatieve types, die gaan vaak voor de aparte kledingstukken. Ook zien we verzamelaars, die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een tasje uit de jaren 50. En het zijn zeker niet alleen vrouwen; er komen ook veel mannen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar.
Overigens is Eindhoven wel een beetje een lastige plek voor een vintage winkel. Liefhebbers lijken vooral in de Randstad te wonen. Je ziet dat aan de webshop: zo’n 70 procent van de klanten daarvan komt uit dat deel van het land.”