Kerk & religie

Ook GGiN en OGGiN komen met advies aan kerkenraden

In het kader van de lockdown hebben de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) donderdag een advies uitgebracht aan de kerkenraden van de bij hen aangesloten gemeenten.

Redactie kerk
17 December 2020 20:40
Het kerkelijk bureau van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland te Opheusden (l.). beeld VidiPhoto
Het kerkelijk bureau van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland te Opheusden (l.). beeld VidiPhoto

De deputaatschappen kerk & overheid en kerkelijke dienstverlening van de GGiN wijzen er in hun brief op dat „onze erediensten reeds bijna negen maanden in vergaande mate zijn ingeperkt. Velen kunnen op zondag niet of slechts eenmaal naar Gods huis. De vraag is of we nu onze erediensten weer verder moeten inperken.”

Het advies van beide deputaatschappen aan de gemeenten is „om de komende weken, ook met de feestdagen, de door u al getroffen maatregelen tot inperking van de kerkdiensten in stand te houden. Daarbij blijft ook gelden dat de plaatselijke situatie wat betreft de ontwikkeling van het aantal besmettingen aanleiding kan zijn om extra maatregelen te treffen – ook rondom catechisaties en andere bijeenkomsten anders dan de erediensten.”

Een van de overwegingen bij dit advies is dat „hoewel er ook onder ons besmettingen en zieken zijn, uit de gepubliceerde cijfers blijkt dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat de kerkdiensten op zichzelf significant bijdragen aan de besmettingen en daarmee een oorzaak zijn voor de druk op de zorgsector.” Wel blijft het „van groot belang dat de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht bij het beleggen van kerkdiensten, met name om te zorgen dat steeds voldoende afstand wordt gehouden.”

De deputaatschappen merken verder op dat zij „onaangenaam” zijn getroffen door een zinsnede in de brief van het Interkerkelijk Contact voor Overheidszaken (CIO) deze week: „Met het vaccin in aantocht en daarmee de glorende hoop dat deze crisis haar einde nadert vraag ik u om geduld en volharding.” Deze zinsnede is tekenend voor het geestelijk klimaat in de kerken, schrijven zij. „Maar we kunnen onszelf daar niet boven en buiten plaatsen. Want we zijn heimelijke rekenaars, en het vertrouwen op de Heere en op Hem alleen is er alleen wanneer Hij het schenkt. Dat zij onze bede, of Hij ons in deze bijzondere tijden wil begiftigen met een kinderlijk geloof in Hem. Zijn gunst is oneindig meer dan de gunst van de media en de wereld.”

Veiligste weg

De werkgroep corona van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland heeft donderdagmiddag een advies naar de kerkenraden verstuurd waarin zij, „gezien de situatie waarin ons land verkeert”, „opnieuw in ernstige overweging geeft, om indien noodzakelijk verder af te schalen.” „Hierbij is uiterste zorgvuldigheid nodig en bij twijfel raden we aan de veiligste weg te kiezen”, aldus de werkgroep. „Dit zou dus kunnen leiden tot een besluit van afschalen naar dertig of nog minder aanwezigen, indien noodzakelijk. Van belang is om behalve de stand van zaken in uw kerkelijke gemeente wat betreft coronabesmetting, ook alle berichtgeving en maatregelen van de veiligheidsregio in de gaten te houden.”

CIO

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) riep kerken er dinsdag toe op om „zo veel mogelijk” gebruik te maken van het uitsluitend digitaal uitzenden van de diensten. Volgens de koepelorganisatie ontslaat de vrijheid van kerken hen niet van „het nemen van hun eigen verantwoordelijkheid in het licht van de coronacrisis en zich waar mogelijk solidair te verklaren met de gehele samenleving die zucht onder de beperkingen van dit moment.”

De Protestantse Kerk in Nederland en de Christelijke Gereformeerde Kerken kwamen dinsdag met een vergelijkbaar advies. De Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten komen nog met een advies, lieten zij woensdag weten.

Veenendaal

Burgemeester Kats van Veenendaal heeft in een e-mail aan de kerkenraden, kerkbesturen en moskeebesturen in zijn gemeente hun gevraagd geen fysieke diensten meer te organiseren, maar deze online te houden, liet gemeentewoordvoerder Frank Bartelds donderdag weten. Hij verwijst hierbij naar de oproep van minister-president Rutte: Blijf thuis! „We hebben van meerdere kerken en moskeeën al een positieve reactie op dit verzoek ontvangen”, aldus Bartelds.

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer