Spanje en Griekenland gaan vaccineren vanaf 27 december
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Het Spaanse hooggerechtshof heeft geoordeeld dat er een onderzoek moet komen naar mensen die in verzorgingshuizen zijn overleden aan het coronavirus. Het hof wil dat wordt onderzocht of de vele doden in verzorgingshuizen veroorzaakt zijn door „politieke of bestuurlijke beslissingen en of dit als misdaad kan worden beschouwd”.
Naar schatting van Spaanse media zijn er ruim 20.000 mensen in verzorgingshuizen overleden door het coronavirus. Niet bij iedereen is vastgesteld dat ze zijn overleden door het longvirus, maar dat is wel waarschijnlijk. Spanje is een van de hardst geraakte Europese landen met 48.777 geregistreerde doden.
Het hof wil dat ook wordt onderzocht of er overheidsgeld is gebruikt om slechte beschermende kleding te kopen of dat er fraude is gepleegd bij het aanschaffen van medische goederen om de uitbraak te bestrijden.
Tegelijkertijd heeft het hooggerechtshof vrijdag ongeveer vijftig vervolgingsverzoeken tegen de regering afgewezen. Mensen hadden de zaken ingediend uit woede over de in hun ogen mislukte aanpak van het coronavirus. Het hof vond de aanklachten te vaag om er iets mee te doen.
Oostenrijk gaat volgens Oostenrijkse media na Kerstmis voor de derde keer in lockdown vanwege het coronavirus. De lockdown zou tot 18 januari duren. De regering heeft nog niet gereageerd op de berichten in de media.
Mensen die zich laten testen en het coronavirus niet hebben, zouden eerder uit de lockdown mogen. Mensen die zich niet laten testen op het virus moeten zich aan alle lockdownregels houden, net als mensen die positief testen.
De tweede lockdown in het land eindigde begin deze maand. Ondanks de hoge besmettingscijfers zag de regering toen niet voldoende reden de strenge regels te handhaven. Oostenrijk ging in het voorjaar tijdens de eerste coronagolf ook op slot.
In Oostenrijk is het virus bij ruim 334.000 mensen vastgesteld. Het geregistreerde dodental ligt boven de 5100.
Nederlanders zijn van harte welkom om in België te komen winkelen, zegt de Belgische detailhandelsorganisatie Comeos. „Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee. Of het nou om Nederlanders, Duitsers, Chinezen of Japanners gaat, het kan veilig”, zegt Hans Cardyn van Comeos tegen het ANP.
België maakt zich op voor een stroom toeristen uit vooral Nederland en Duitsland op zaterdag en koopzondag in populaire winkelsteden als Antwerpen, Hasselt, Knokke en Luik. Cardyn wijst erop dat er wel strenge regels gelden. Een klant mag alleen in zijn eentje binnen, met een mondkapje op en voor maximaal dertig minuten. De winkeliers mogen niet meer dan één klant per 10 vierkante meter toelaten. „Geen funshoppen”, waarschuwt Cardyn.
Vrijdagmiddag buigen de leiders van de zes Belgische regeringen zich over maatregelen om te voorkomen dat grote aantallen Nederlanders in België komen winkelen.
Martien van der Spek van de christelijke boekhandel De Pelgrim krijgt dagelijks meerdere doodsbedreigingen. Ook uit christelijke hoek. Dat valt hem zwaar. De ondernemer hield zijn winkeldeuren open ondanks de lockdown.
Zo’n dertig actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren vrijdagochtend twee ingangen op Schiphol. De actiegroep is het niet eens met de voorkeursbehandeling die de luchthaven in de coronacrisis zou krijgen.
De actievoerders hebben zich buiten met een megafoon en spandoeken voor de twee draaideuren van Schiphol Plaza verzameld. Sommige van hen hebben zichzelf aan de glazen wanden van de deuren vastgelijmd, met de rug tegen het raam en de handen naar beneden. De marechaussee is in groten getale aanwezig en heeft de demonstratie afgezet. „Om de veiligheid te waarborgen en de luchthavenprocessen goed te laten functioneren”, aldus de marechaussee.
Extinction Rebellion stelt dat de algehele luchtvaart op een aantal punten een uitzonderingspositie heeft en dat dit onterecht is. „Zo mag Schiphol de stikstofnormen blijven overschrijden, hoeft zij geen milieuvergunningen aan te vragen en wordt er geen belasting op kerosine geheven”, aldus de actiegroep.
De actievoerders willen een „volledige lockdown van Schiphol”. Ondanks de strenge coronamaatregelen doken de afgelopen dagen beelden op van overvolle terminals. Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, verantwoordelijk voor de openbare orde op Schiphol, zei geschrokken te zijn van de beelden en ging met Schiphol in overleg hoe de drukte beter in goede banen kan worden geleid.
Extinction Rebellion liet eerder weten dat de actie is gericht tegen het kabinet, de Schiphol Group en de voorrangspositie die het bedrijf in de klimaatcrisis toebedeeld zou krijgen. „Het is niet de bedoeling individuele reizigers dwars te zitten.”
Aan het ‘vaccinatiebewijs’ waarmee mensen hun eigen gegevens over het coronavaccin kunnen inzien, zijn waarschijnlijk geen extra rechten verbonden. Dat denkt zorgminister Hugo de Jonge. „Dat is niet waar het kabinet nu op inzet.” Begin volgend jaar neemt het kabinet een officieel besluit.
Voorlopig houdt De Jonge vast dat er ook geen indirecte vaccinatieplicht moet komen. „Een beloning voor mensen die al gevaccineerd zijn, daar willen we niet voor kiezen”, zegt de bewindsman. „Omdat we denken dat dat uiteindelijk ook de vaccinatiebereidheid gaat ondergraven.” Mensen moeten zich volgens hem vooral laten inenten uit de overtuiging dat het beter is voor de gezondheid.
Maar als straks een deel van de Nederlanders is geprikt, en een ander deel nog niet, komen er mogelijk wel „maatregelen” waardoor de gevaccineerde mensen iets meer kunnen. Toch is het kabinet daar heel voorzichtig mee. „Je moet niet willen dat daar een impliciete druk vanuit gaat, of dat het toch een vorm van drang en dwang wordt”, zegt De Jonge. Het kabinet laat zich nog adviseren over het ethische dilemma door de Gezondheidsraad, en zal uiterlijk eind maart met een besluit hierover komen.
Blokker gaat eigen personeel inzetten om pakketjes bij klanten aan huis af te leveren. Volgens de winkelketen is dat nodig omdat bezorgdiensten als PostNL overlopen. In het distributiecentrum van Blokker staan nog 18.000 pakketjes die PostNL niet heeft opgehaald.
Advertentie
Een verklaring waarin de reiziger aantoont echt een noodzakelijke vliegreis te maken, houdt juridisch geen stand. „Onhaalbaar. In strijd met de privacyregels", zeggen advocaat reisrecht Frederique Mackay-Beins en advocaat privacyrecht Els Doornhein van De Vos & Partners in Amsterdam tegen De Telegraaf.
„Er is ook geen sprake van een vliegverbod. Aan Schiphol en luchtvaartmaatschappijen kan al helemaal niet gevraagd worden om te controleren of passagiers een geldige reden hebben om aan boord te stappen", aldus de twee advocaten.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat onderzoeken of zo’n reizigersverklaring mogelijk is. „Hierin worden alle internationale vervoersvormen betrokken: dus boot, trein, vliegtuig, bus en auto. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een aanvulling op bestaande documentatie die nodig is als je de grens passeert, zoals nu de gezondheidsverklaring bij een vliegreis", zegt een woordvoerder van het ministerie.
Hongarije gaat dit jaar nog mensen vaccineren tegen Covid-19, die ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Daar wordt volgens premier Viktor Orbán op 27 of 28 december mee begonnen.
Ook sommige andere EU-landen willen nog voor het eind van het jaar beginnen met het inenten van burgers. Ze wachten nog wel tot het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het coronavaccin goedkeurt van de bedrijven Pfizer en BioNtech. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft gezegd dat de eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland plaatsvindt op 8 januari, als het EMA volgende week groen licht geeft.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie liep deze week alvast vooruit op die EMA-goedkeuring. Het inenten met het eerste coronavaccin begint volgens haar in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december. „We beschermen onze burgers samen”, twitterde ze. EU-landen gaan zelf over hun vaccinatiecampagne, maar willen graag samen optrekken.
Longartsen maken zich zorgen om patiënten die vanwege een uitzonderingsregel geen mondkapje dragen. De voorzitter van de longartsenvereniging waarschuwt dat dit extra levens kan kosten: niet alleen onder deze kwetsbare patiënten, maar ook in hun omgeving.
Dat verklaart voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose Leon van den Toorn in een interview met het AD. Ruim een miljoen Nederlanders heeft een chronische longaandoening. „Al die mensen kunnen nu denken: oké, fijn ik print een uitzonderingskaartje uit en ga naar de supermarkt." Veel longartsen maken zich zorgen om het lot van longpatiënten zelf én om verdere verspreiding.
„Wij merken dat veel patiënten het mondkapje in de spreekkamer willen afzetten", beaamt longarts Hans in ‘t Veen van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis & Vlietland. Meerdere vakgroepen hebben volgens hem afgesproken om überhaupt geen uitzonderingsverklaringen te tekenen. " Zie het als de veiligheidsgordel in de auto, die zit ook niet lekker maar moet je wel om."
Veel vakanties en reizen zijn geannuleerd of omgeboekt sinds de uitbraak van het coronavirus. Daarbij hielden reisaanbieders zich niet altijd aan de regels. Om duidelijk te krijgen welke problemen er nu nog zijn, start de Consumentenbond een meldpunt.
De organisatie kreeg sinds het begin van de coronacrisis „vele honderden” klachten over luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties, vakantieparken en boekingswebsites. Sommige aanbieders dwongen consumenten om vouchers te accepteren of betaalden geld van geannuleerde vluchten niet op tijd terug. Soms ook werd niet de hele reissom vergoed, of werden bij het omboeken onterecht kosten berekend. Klantenservices waren bovendien vaak slecht, of helemaal niet bereikbaar.
De Consumentenbond sprak daarover met brancheorganisaties, reisaanbieders, politiek en ook met toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en Inspectie Leefomgeving en Transport. Een deel van de klachten werd opgelost, voor andere is beterschap beloofd. Met het nieuwe meldpunt wil de consumentenorganisatie zien of er nog steeds knelpunten zijn.
Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond: „Wij hebben begrip voor de moeilijke situatie waarin reisaanbieders zitten. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat consumenten daar voor op moeten draaien. Reisaanbieders moeten zich, ook in deze bijzondere omstandigheden, houden aan de wettelijke regels.” Overigens zijn ook positieve ervaringen welkom op het meldpunt.
Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis in Nederland voor 33 miljard euro aan steun verleend aan consumenten en bedrijven. Het gaat daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten 172.000 bedrijven en 37.000 particuliere bankklanten gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Banken verstrekten sinds het begin van de crisis 42.000 nieuwe financieringen aan bedrijven, met een totale waarde van 29,9 miljard euro. Van die financieringen werden er ongeveer 6500 verstrekt met garanties van de overheid. Met die garantieregelingen is ruim 1,8 miljard euro gemoeid, aldus de NVB. Daarnaast kregen 129 bedrijven uitstel van betalingen ter waarde van 3,1 miljard euro.
Ruim 37.000 consumenten maakten gebruik van een betaalpauze van banken, waarmee 88 miljoen euro was gemoeid. Ze konden met deze pauzes bijvoorbeeld de aflossing van hun hypotheek of een andere lening tijdelijk uitstellen als ze door de coronapandemie in financiële nood kwamen. In de meeste gevallen ging het om uitstel van aflossingen tussen de één en drie maanden.
De NVB benadrukt dat de betaalpauzes als tijdelijke maatregel zijn bedoeld. Als voor klanten van banken structurele financiële problemen dreigen door bijvoorbeeld werkloosheid, kunnen ze volgens de brancheorganisatie het beste opnieuw in gesprek gaan met hun bank voor een langetermijnoplossing.
Verzekeraars verwachten door de coronacrisis een toename van het aantal mensen met betalingsproblemen als de overheid de coronasteunmaatregelen gaat afbouwen. Daarom komt de sector met oplossingen voor mensen met problematische schulden. Dat melden het Verbond van Verzekeraars, schuldhulpverlener de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) en verzekeraar De Vereende.
Veel Nederlanders zijn er voorstander van om mensen die zich laten vaccineren meer vrijheden te geven. Dat komt naar voren uit onderzoek onder 1640 Nederlanders. De studie is uitgevoerd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University.
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 33.777 nieuwe gevallen. Een dag eerder lag het aantal besmettingen voor het eerst boven de 30.000.
Het cijfer van vrijdag is een nieuw record, zij het wel dat er ongeveer 3500 gevallen bij zitten die een dag eerder zijn wel zijn gemeten, maar door een fout niet zijn geteld.
Het totale aantal besmettingen in Duitsland staat bijna op 1,5 miljoen. Er zijn het afgelopen etmaal 813 personen overleden aan het virus. Dat zijn er 115 meer dan een dag eerder. Het geregistreerde dodental staat nu op 24.938.
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland lag donderdag voor het eerst boven de 30.000. Donderdagochtend meldde het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, nog dat het aantal besmettingen met 26.923 iets lager was dan woensdag. Na het herstellen van een technische fout in de deelstaat Baden-Württemberg kwamen daar nog ongeveer 3500 gevallen bij, die bij de cijfers van vrijdag opgeteld worden.
Sinds woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari, kwam bondskanselier Angela Merkel zondag overeen met de deelstaatregeringen.
België denkt na over maatregelen om te voorkomen dat grote aantallen Nederlanders in België komen winkelen. De kwestie staat op de agenda van de leiders van de zes Belgische regeringen die vrijdagmiddag weer coronacrisisberaad hebben belegd.
Nu de winkels in Nederland zijn gesloten, wijken Nederlanders misschien uit naar België, vrezen de Belgische autoriteiten. Maar de sluiting van de grens met Nederland is „zo’n verregaande maatregel” dat die tot dusver „niet aan de orde” was, zei het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken eerder. Al kan dat wel snel veranderen, merkte het ministerie ook op.
Nu het virus ook in België weer aan kracht wint, denken de ministers mogelijk ook over extra maatregelen. Mogelijk besluiten ze de avondklok in heel het land te vervroegen naar 22.00 uur, zoals nu bijvoorbeeld al in Brussel geldt. Ze willen in ieder geval strenger op de regels toezien.
Een langere kerstvakantie voor kinderen, zoals in Nederland, zit hoogstwaarschijnlijk niet in het vat. Onder meer de Vlaamse onderwijsminister is daar mordicus tegen, ook al lijken kinderen nu een grotere rol te spelen in de verspreiding van het virus dan lang gedacht. Wie aanvoert dat de sluiting van de scholen helpt ouders thuis te houden, zoals het kabinet in Nederland doet, „misbruikt kinderen als een loden gevangenisbol aan de enkel van hun ouders”, zei hij.
De Verenigde Staten hebben het afgelopen etmaal opnieuw bijna een kwart miljoen (241.000) coronabesmettingen gemeld. Daarnaast stierven meer dan 3400 personen aan de gevolgen van het virus. De cijfers zijn iets lager dan een dag eerder, toen nieuwe records werden gevestigd.
De piek van de pandemie in de Verenigde Staten zet, net als in veel andere landen voorlopig wel door. Het aantal Covid-patiënten dat momenteel in ziekenhuizen door het hele land ligt steeg de afgelopen dag wel tot ruim 114.000.
De Amerikaanse gezondheidsdiensten testten de afgelopen week gemiddeld 1,8 miljoen mensen op corona. In totaal zijn nu ruim 310.000 Amerikanen overleden aan Covid-19 en hebben 17,2 miljoen mensen in de VS een coronabesmetting opgelopen, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.
Tijdens de tweede coronagolf zijn de angst- en stressgevoelens onder de bevolking weer toegenomen en is er sprake een verdere afname in het vertrouwen in de overheid, het RIVM en de GGD. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Tijdens het voorlopige hoogtepunt van de corona-uitbraak, in april, bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker was. Bij de heropening van de samenleving, begin juli, was de angst en onzekerheid afgenomen, maar dat heeft zich in de tweede golf niet doorgezet.
De gevoelens van angst en stress ten gevolge van het virus zijn in november 2020, tijdens de tweede golf, weer sterk toegenomen en soms zelfs hoger dan het niveau van april van dit jaar. Meer mensen zien Covid-19 als bedreiging voor zichzelf, hun vrienden en vooral hun familie. Bijna 40 procent van de 25.185 respondenten zegt dat ze het gevoel hebben dat ze niets hebben om naar uit te kijken.
Jongeren en mensen met kwetsbare maatschappelijke posities, zoals een laag inkomen, een lage opleiding, geringe werkzekerheid, en een beperkt ondersteunend netwerk, hebben relatief meer onvrede over het overheidsbeleid dan groepen met een sterkere maatschappelijke positie en een sterker ondersteunend netwerk.
De tweede coronagolf heeft volgens de onderzoekers op nationaal niveau niet geleid tot een nieuwe toename van zorgmijding. In de drie grote steden is het beeld anders. Daar is, in vergelijking met de meting van juli, wel een toename van het aandeel respondenten dat een bezoek aan een huisarts liever vermijdt en zorgverleners liever niet thuis langs ziet komen. Dit past in het beeld van de tweede golf waarin juist de grote steden brandhaard zijn van de pandemie.
Vorige week zijn naar schatting 3550 mensen overleden, 450 meer dan gebruikelijk voor deze periode van het jaar. Vergeleken met een week eerder stierven er ongeveer 50 mensen meer, meldt het CBS.
In de winter komen altijd meer mensen te overlijden, maar de sterfte is de afgelopen maanden hoger dan gebruikelijk. Het statistiekbureau merkte eerder op dat de hogere sterfte samenvalt met de tweede golf van de corona-epidemie in Nederland.
Sinds de laatste week van september zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 5300 meer mensen overleden dan je zou verwachten in deze periode. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie (9 maart tot en met 4 mei) lag deze zogeheten oversterfte fors hoger, naar schatting op bijna 9000.
De meeste van alle coronadoden kregen langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.
Een geïrriteerde Tweede Kamer vindt het zorgminister Hugo de Jonge te verwijten dat Nederland later dan andere landen begint te vaccineren tegen het coronavirus. De minister heeft volgens veel partijen te lang vastgehouden aan de hoofdstrategie en is te laat begonnen aan plan B. In een stroef spoeddebat donderdagavond noemde de oppositie de minister arrogant en niet overtuigend. Desondanks was er geen steun voor een PVV-voorstel om toch eind december te beginnen in plaats van 8 januari wat de minister wil. Omdat de GGD er nog niet klaar voor is, vindt de Kamer eerder beginnen te riskant.
Zorgminister Hugo de Jonge had zelf ook liever gewild dat de vaccinaties in Nederland eerder konden worden toegediend dan 8 januari. Zeker toen dinsdag opeens bleek dat de vaccins tegen het coronavirus een week eerder beschikbaar zouden komen. De Jonge heeft daarop meerdere keren intensief overlegd met de GGD en het RIVM, maar deze instanties vinden een zorgvuldige en veilige toediening belangrijker dan een symbolische snellere toediening van de eerste vaccins. De Jonge is het daarmee eens, zei hij donderdagavond tijdens een spoeddebat.
Een verontwaardigde Kamer begrijpt niet waarom het in Nederland langer duurt met het begin van de vaccinatie dan in omringende landen. Die zeggen vlak na de kerst te beginnen. Volgens De Jonge heeft Duitsland anders dan Nederland geen infrastructuur voor grootschalig vaccineren. Zij hebben dat nu nieuw opgebouwd en dat hebben ze volgens hem goed gedaan.
Andere landen zeggen dat ze na de kerst de eerste vaccinaties gaan toedienen, maar daarna duurt het volgens de minister nog weken voordat ze ook de rest kunnen toedienen. De GGD en het RIVM zeggen daarover, niet doen, aldus De Jonge. De tijdwinst is volgens hem ook minimaal. Het gaat er om dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk wordt in Nederland. "Dat is de echte wedstrijd".
Dat de GGD niet eerder klaar is dan begin januari komt volgens de minister onder meer, omdat pas tussen medio november en begin december bleek dat de vaccins van BioNtech/Pfizer niet goed op een kleinschalige manier kunnen worden toegediend. Als het een grootschalig programma wordt, is de GGD de aangewezen uitvoeringsorganisatie. De Jonge is blij dat de GGD alsnog meteen aan de slag is gegaan om alles in gereedheid te brengen.
Veel partijen begrijpen toch niet waarom de GGD zich niet eerder voorbereidde op de 'vangnetfunctie' die het mogelijk moest gaan vervullen. Waarom heeft het ministerie alleen de hoofdstrategie uitgewerkt en is het niet ook begonnen met een plan B, vroeg D66. De Jonge zegt dat lang is geprobeerd vast te houden aan de eerste strategie. Uiteindelijk kwam er steeds meer informatie vrij, waardoor het toch anders moest.
Het IT-systeem van de GGD is voor januari nog niet op orde, omdat de gegevens over het vaccin die moeten worden ingevoerd pas na 21 december beschikbaar komen, zegt de minister. Daarna komt de Gezondheidsraad nog met een advies hierover. Het gaat onder meer om informatie voor mensen die mogelijk niet goed kunnen reageren op het vaccin of voor zwangere vrouwen.
De GGD kiest voor zorgvuldigheid en veiligheid in plaats van snelheid bij het vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei Sjaak de Gouw, directeur van de GGD GHOR in het televisieprogramma Op1. In veel landen wordt in december begonnen met het vaccineren. Minister Hugo de Jonge meldde donderdag dat Nederland op 8 januari start.
„We hebben een lange traditie van vaccineren en dat doen we via een bepaalde procedure die we ook nu willen volgen. Op 24 december komt de bijsluiter en dan weten we welke doelgroepen we als eerste kunnen uitnodigen. We kunnen dan de systemen regelen en de callcentra op orde brengen. We kiezen hierbij liever voor zorgvuldigheid en veiligheid dan snelheid, zodat we straks niet hoeven te denken ‘oeps’ als er dingen mis gaan. We leren nu ook bijvoorbeeld van Engeland. Mensen zijn daar flauwgevallen. Dat is iets waar wij nu rekening mee kunnen houden.”
De GGD wil de eerste week gebruiken om te kijken of alles goed loopt. „Er zijn verschillende manieren van prikken van de vaccins en we hebben nog nooit een situatie gehad waarin naast de minister ook de werkgevers ons vragen om de vaccinatie te organiseren. Wat we nog niet weten, dat willen we in de eerste week uitproberen”, aldus De Gouw.
Vanuit de Tweede Kamer klinkt harde kritiek op de vaccinatiestrategie van zorgminister Hugo de Jonge. Tijdens een spoeddebat donderdagavond toonden PVV, PvdA, SP en GroenLinks hun verontwaardiging over de aankondiging van de minister dat de eerste vaccins op 8 januari kunnen worden toegediend. Veel andere landen beginnen al deze maand.
PVV-leider Geert Wilders spreekt van „amateurisme, een blamage”. „Waarom hebben de GGD en de minister hun zaakjes niet op orde?” Ook wil hij weten waarom de callcenters nog niet kunnen draaien en de IT-systemen nog niet zijn getest. „Nederland loopt weer achteraan en het is niet de eerste keer dat de minister klungelt.”
PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt ook dat zorgvuldigheid van het grootste belang is, maar vraagt zich af of andere landen die al beginnen dan „onzorgvuldig zijn”. Het is volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen niet de eerste keer dat De Jonge met een te optimistisch verhaal komt terwijl hij bijvoorbeeld voor een draaiende camera staat. Ze noemt de corona-app, het testen en het bron- en contactonderzoek, waarover de minister volgens haar vooraf te mooie woorden had. „Dit mag niet misgaan”, waarschuwt ze hem. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver sprak van nalatigheid. „Waar is het mis gegaan?” Ook volgens hem telt elke week.
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zitten met vragen en zorgen. Zo willen ook de VVD en het CDA weten waarom andere Europese landen al wel eind december kunnen starten, maar Nederland niet. „Waarom kan het niet sneller en lukt andere landen dat wel?”, vraagt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zich af. Volgens D66’er Rob Jetten ligt het vooral aan de logistiek. Waarom zijn die voorbereidingen niet eerder begonnen, wilde hij weten. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vreest dat Nederland vertraging blijft houden als het nu achterloopt. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma is het begrijpelijk dat het ongeduld groeit, maar het moet wel veilig en verantwoord. „Anders dreig je het vertrouwen van de bevolking te verspillen.”
De Amerikaanse vicepresident Pence laat zich live op televisie inenten tegen het coronavirus. Hij krijgt de prik vrijdag in het Witte Huis in Washington, bevestigde zijn woordvoerder na berichten in Amerikaanse media.
President Trump zelf zegt nog niet aan de beurt te zijn om gevaccineerd te worden. Hij was al besmet met het virus.
De hele Tweede Kamer wil sneltestlocaties op het mbo, hbo en de universiteit. Zo kunnen docenten en studenten vaak een test krijgen en is er meer onderwijs op locatie mogelijk. Alle partijen stemden voor dit voorstel van Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66).
Ze wijzen op de meer dan een miljoen studenten die nu vooral afstandsonderwijs volgen door corona. Het openen van collegezalen en praktijklokalen levert „een cruciale bijdrage” aan de kwaliteit van de lessen, aldus Klaver en Jetten. Meerdere instellingen hebben al aangegeven meer fysiek onderwijs te kunnen geven als ze sneltesten kunnen gebruiken.
De Franse president Macron heeft het coronavirus hoogstwaarschijnlijk opgelopen op de Europese top vorige week in Brussel. Dat laat zijn kantoor weten.
Eerder donderdag werd bekend dat Macron positief is getest. Meerdere Europese leiders die vorige week ook op de top waren, en leiders die de president eerder deze week nog ontmoetten, gingen uit voorzorg meteen in zelfisolatie.
De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA heeft donderdag bekendgemaakt dat het besluit over goedkeuring van het coronavaccin van Moderna niet op 12 januari, maar al zes dagen eerder valt.
Het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau zegt dat het Amerikaanse bedrijf eerder dan gepland extra gegevens heeft verzonden. Reden voor EMA „een buitengewone vergadering te plannen op 6 januari om zijn beoordeling af te ronden, indien mogelijk”.
De GGD begint op 8 januari met het „kleinschalig” vaccineren van mensen met het Pfizer-vaccin, zegt het RIVM. Wie er in de eerste dagen worden gevaccineerd tegen corona, waar en om hoeveel mensen het gaat, wil het RIVM donderdagavond niet zeggen.
Uiterlijk 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Dat wordt vervolgens binnen uiterlijk een week uitgebreid naar 25 locaties.
Vaccinontwikkelaar Pfizer zegt dat de levering van 500.000 doses van het coronavaccin nog voor het einde van het jaar geen probleem is. Het kabinet maakte donderdagavond bekend dat die eerste partij vaccins naar verwachting nog in 2020 geleverd wordt, waarna vanaf 8 januari volgend jaar wordt begonnen met inenten. De levering wordt verwacht kort na het besluit van de Europese Commissie over de toelating van het vaccin.
Hoewel veel mensen vrijdagmiddag beginnen aan de kerstvakantie, verwacht de ANWB in tegenstelling tot bij andere vakanties niet dat de wegen vollopen door de lockdown. De ANWB ziet dat de wegen sinds dinsdagmiddag rustig zijn, ook rondom drukke punten bij Rotterdam en Den Haag. „Het begint steeds meer te lijken op de eerste lockdown”, zegt Cees Quaks van de ANWB.
Alle scholieren zitten sinds woensdag al thuis vanwege de strenge lockdown. Voor een deel betekende dat een vervroegde kerstvakantie, anderen kregen online les. Veel ouders beginnen nu ook aan hun vakantie, maar ondanks hotelboekingen en afgehuurde huisjes verwacht de ANWB geen vakantiedrukte.
Ook Edwin Gerritsen van de ANWB ziet dat het laatste dagen rustig is. „Eerder leverde bezoek aan winkelcentra ’s middags nog drukte op, maar dat is nu helemaal weg natuurlijk. Er ontstaat nu eigenlijk alleen file door een ongeluk of pechgeval.”
De Tweede Kamer debatteert donderdagavond, de laatste dag voor de kerstvakantie van het parlement, alsnog over de vaccinatiestrategie. De Tweede Kamer is ontstemd, omdat omringende landen aangeven dat ze in de laatste week van december de eerste vaccinaties gaan zetten. De eerste Nederlandse vaccinatie vindt pas op 8 januari plaats, meldde zorgminister Hugo de Jonge. Dat kan alleen als het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt.
De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland vindt plaats op 8 januari, mits het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
Als het vaccin tegen corona van Pfizer maandag wordt goedgekeurd, heeft de farmaceut nog voor het eind van het jaar een kleine voorraad voor ons land beschikbaar.
Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. Het zou om een voorraad van 10.000 vaccins kunnen gaan.
De Tweede Kamer gaat „zo snel mogelijk” debatteren over de planning voor het vaccineren. Mogelijk is dat debat al donderdagavond, mits het kabinet het lukt daarvoor een brief naar de Kamer te sturen. Anders komt de Kamer aanstaande dinsdag terug van kerstreces om over de kwestie te debatteren met coronaminister Hugo de Jonge.
Vrijwel de hele oppositie wil het debat al donderdag, omdat aanstaande maandag het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zeer waarschijnlijk het eerste coronavaccin goedkeurt. Daarna is het de bedoeling dat alle landen van de Europese Unie beginnen met inenten op 27, 28 en 29 december. Nederland liet donderdag weten pas volgende week met meer informatie daarover te kunnen komen. Eerder zei De Jonge dat het niet valt of staat met een week eerder, maar wel „met een veilig en zorgvuldig verloop”.
Het aantal positieve testen stijgt onverminderd hard door. Bijna 13.000 op donderdag. Het aantal mensen dat vanwege corona in het ziekenhuis ligt is ten opzichte van woensdag met in totaal 39 toegenomen. Op de ic is het aantal met 10 gegroeid. Op de verpleegafdelingen van het ziekenhuis liggen donderdag 29 mensen meer dan op woensdag.
België ent „onmiddellijk na Kerstmis” de eerste mensen in tegen het coronavirus. Dat heeft minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) aangekondigd. Dan moet fabrikant Pfizer-BioNTech wel woord houden en volgende week al een eerste ‘symbolische’ partij vaccins leveren.
België zou volgende week al mogen rekenen op 10.000 doses, zei Vandenbroucke eerder. Dat is genoeg voor 5000 mensen.
Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.844 nieuwe positieve coronatesten geturfd, een nieuw dagrecord. Dat hoge cijfer heeft mogelijk te maken met een inhaalslag na een storing in het registratiesysteem van de GGD’en eerder deze week.
Tussen dinsdagochtend en woensdag werden 11.202 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op dinsdag rapporteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu juist veel minder coronagevallen, bijna 6700. Dat was lager dan gebruikelijk door de computerstoring. In de dagen ervoor kwamen er meer dan 8000 gevallen per etmaal bij, met een uitschieter naar 9902 op zondag.
Het RIVM gaf woensdag aan dat het niet is na te gaan hoeveel van de gemiste gevallen waren doorgegeven en hoeveel nog verwerkt moesten worden. Het zou nog tot vrijdag kunnen duren voordat alle gemiste meldingen alsnog zijn verwerkt.
De organisatie van het coronavaccinatiebeleid is slecht en de logistiek ervan komt te traag op gang, zijn vakbonden kritisch over het kabinet. Vakbond FNV zegt dat „al heel lang duidelijk is dat het vaccin eraan komt”. „We hadden ons hierop voor kunnen bereiden”, aldus een woordvoerder.
In andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, wordt eerder gevaccineerd dan in Nederland. De vakbond zegt dat het zorgpersoneel in de steek wordt gelaten. „Dat betekent voor hen dat zij straks weken onder extra hoge druk moeten doorwerken.”
De Europese Commissie is dicht bij de aankoop van nog een coronavaccin. De verkennende gesprekken met het Amerikaanse Novavax zijn afgerond, laat de commissie weten. Ze wil 100 miljoen doses kopen en een optie op nog eens zoveel.
De commissie onderhandelt namens de EU-lidstaten. De vaccins worden op grond van hun aantal inwoners over de landen die meedoen verdeeld. Er zijn inmiddels contracten gesloten met zes leveranciers, onder wie koploper Pfizer-BioNTech. Dat vaccin wordt hoogstwaarschijnlijk nog voor Kerstmis toegelaten.
Het inenten met het eerste coronavaccin begint in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december.
In een gezamenlijke videoboodschap verspreid op sociale media roepen de regeringsleiders van Nederland, België en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hun burgers op de komende weken thuis te blijven. „Als goede buren moeten we solidair zijn”, zegt premier Mark Rutte.
Samen met de Belgische premier Alexander De Croo en minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen roept Rutte op alleen voor noodzakelijke reizen de grens over te gaan. „De realiteit is nu dat niet alleen wij de grens oversteken, maar het virus ook”, aldus Rutte. Hoe beter we deze regels opvolgen, hoe sneller we elkaar weer kunnen ontmoeten, besluit De Croo.
Zorgbond NU’91 maakt zich drukker over zorgmedewerkers die zich niet willen laten inenten dan het precieze tijdstip dat Nederland begint met vaccineren, zegt een woordvoerster van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.
„Natuurlijk willen wij dat het zo snel mogelijk gebeurt, maar zorg dat als je het doet dat je het goed doet. En als er dan een paar weken extra voor nodig zijn en we weten dan dat het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, dan maken die paar weken ook niet uit”, aldus de woordvoerster.
De organisatie is volgens haar nu vooral bezig met de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zorgmedewerkers er ook klaar voor zijn. „We merken dat er nog veel twijfels zijn, er moet nog veel meer geïnvesteerd worden in goede informatievoorziening. Mensen hebben allerlei vragen, over de effecten op de lange termijn, zwangere vrouwen vragen zich af of het nou wel slim is om dat vaccin te nemen, kortom er is heel veel onzekerheid”, stelt de zegsvrouw.
NU’91 vindt dat het ministerie van Volksgezondheid met betere informatievoorziening moet komen.
Zo’n honderd demonstranten van de groep Viruswaarheid staan donderdagochtend op het Plein tegenover de Tweede Kamer lawaai te maken met fluitjes, potten en pannen. Ze willen dat „het regime” aftreedt en zich moet verantwoorden voor „een tribunaal”, aldus Viruswaarheid-voorman Willem Engel.
Maandagavond was er langs de Hofvijver ook een lawaaiprotest toen premier Mark Rutte tijdens een toespraak een lockdown aankondigde, maar daar was Viruswaarheid volgens Engel niet bij betrokken. De premier richtte zich toen kort tot de joelende en fluitende groep. „Het coronavirus is geen onschuldige griep, wat de demonstranten hier buiten nog steeds lijken te denken”, zei hij toen.
De demonstratie van donderdag was niet aangekondigd en is inmiddels voorbij. De demonstranten verlieten het Plein via de Lange Poten, vlak langs de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Daar was een debat over de verkiezingen in coronatijd aan de gang en het lawaai was hoorbaar.
„We hebben publiek”, merkte D66’er Joost Sneller op voor zijn inbreng. „Waarschijnlijk de laatste demonstratie, dit jaar”, zei Kamervoorzitter Khadija Arib. Engel gaf donderdagochtend nog te kennen iedere dag te willen demonstreren, net zolang totdat het kabinet is afgetreden.
De hele wereld valt sinds woensdag onder code oranje – en voor sommige gebieden geldt zelfs een rood reisadvies. Dat zou toch gevolgen voor de drukte op Schiphol moeten hebben, zou je denken. Niets bleek de afgelopen dagen minder waar.
De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat tot 24 december in zelfisolatie omdat hij maandag heeft geluncht met de Franse president Emmanuel Macron. Sánchez heeft al zijn openbare activiteiten voorlopig gestaakt.
Macron testte donderdag positief op het coronavirus. Ook de Franse premier Jean Castex is in quarantaine gegaan vanwege contact met Macron. De premier vertoont volgens zijn kantoor geen ziekteverschijnselen die kunnen wijzen op een mogelijke besmetting. Toch zegt hij uit voorzorg een gepland optreden in de Senaat af. Hij zou daar donderdag de vaccinatiestrategie van de regering toelichten.
Het kabinet wil in januari starten met de vaccinaties tegen het coronavirus. Zorgmedewerkers zijn –samen met kwetsbare doelgroepen– als eerste aan de beurt. Hoe bereiden christelijke zorginstellingen hun medewerkers daarop voor?
De Russische president Vladimir Poetin houdt donderdag zijn jaarlijkse persconferentie. Virtueel. Poetin heeft zich vanwege corona teruggetrokken in een virusvrije bubbel. Of is hij ernstig ziek?
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, schrijft ze woensdagavond aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen gaan. Ze wil hiermee mensen verder ontmoedigen om te vliegen. De maatregelen die de luchthaven en vliegmaatschappijen hebben genomen, zijn volgens haar „absoluut nog niet genoeg”.
De afgelopen dagen en ook woensdag nog - de dag nadat de harde lockdown van kracht is gegaan - duiken er beelden op van drukte op Schiphol, waarbij veel mensen te dicht bij elkaar staan. De minister noemt dat „onacceptabele situaties die niet passen bij de ernstige gezondheidssituatie waarin Nederland zich bevindt”. Daarom heeft ze de sector woensdag opnieuw gesproken „om hen tot de orde te roepen”.
Het kabinet roept al tijden op alleen strikt noodzakelijke reizen te maken in verband met het coronavirus. Deze week is de oproep om niet naar het buitenland te reizen en geen reizen te boeken, verlengd tot 15 maart. Als mensen toch op vakantie gaan, is dat „zeer onverantwoord en ongepast”, benadrukt Van Nieuwenhuizen nogmaals. Sinds woensdag geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies.
Volgens haar hebben de vliegmaatschappijen nu aangegeven dat ze tot 15 maart geen pakketreizen meer aanbieden naar ‘oranje gebieden’. Ook zullen vliegreizigers straks een negatieve testverklaring moeten hebben voor vertrek uit een risicogebied.
Schiphol heeft sinds dit weekend meer veiligheidspersoneel en meer ‘securitylanes’ en balies ingezet. Ook zijn er meer begeleiders om mensen afstand van elkaar te laten houden. Daarnaast zijn werkzaamheden aan grenscontrolepoortjes stopgezet, zodat ze allemaal weer open kunnen. Daarnaast worden de vluchtschema’s aangepast. Ook gaat de vliegsector mensen actiever wijzen op het feit dat ze alleen moeten reizen als het noodzakelijk is en dat ze niet moeten reizen als ze klachten hebben.
Het is nog niet duidelijk hoe een reizigerverklaring eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld, aldus het ministerie. Ook moet nog duidelijkheid komen over wat strikt noodzakelijk is of niet. Vakantie of soortgelijke reizen zijn dat volgens het ministerie niet. Maar vrachtverkeer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of familiebezoek in verband met een uitvaart zijn bijvoorbeeld wel noodzakelijk.
Nederlanders kunnen dit jaar nog niet worden ingeënt, omdat de ICT-systemen van de GGD er nog niet klaar voor zijn, schrijft het AD. De VS en Engeland zetten al enkele dagen na goedkeuring de eerste prik en Duitsland wil ook nog dit jaar starten met inenten, maar hier gaat dat na de mogelijke goedkeuring op 21 december zeker nog twee weken duren.
Duitsland wil dit jaar nog starten met vaccineren. De eerste Britse kreeg al op 8 december een vaccinatie en in het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels bijna 140.000 mensen een prik gehad. Coronaminister Hugo de Jonge is liever zorgvuldig dan rap. "Er wordt 24/7 gewerkt, maar vaccinaties staan of vallen uiteindelijk niet bij een week eerder beginnen, wel bij een zorgvuldig en veilig verloop. Zorgvuldigheid levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de vaccinatiebereidheid."
GGD’en melden dat het personeel of de locaties niet het grootste probleem zijn. De bottleneck, aldus de minister, is het op tijd afkrijgen en testen van het IT-systeem, waarin vaccinaties worden geregistreerd.
De Verenigde Staten hebben woensdag opnieuw recordaantallen coronadoden en -besmettingen in de laatste 24 uur gemeld. Meer dan 3700 personen bezweken in het afgelopen etmaal aan het longvirus, dat in dezelfde 24 uur bij ongeveer 250.000 personen werd vastgesteld.
Daarmee zet de piek van de pandemie in de Verenigde Staten net als in veel andere landen voorlopig door. Zo’n 113.000 Covid-patiënten liggen momenteel in ziekenhuizen door het hele land.
Deze week begon het land met het toedienen van de eerste vaccinaties tegen het coronavirus. Moncef Slaoui, een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse vaccinatiecampagne, stelde zondag dat tegen eind maart zo’n 100 miljoen Amerikanen moeten zijn ingeënt.
Voor veel Amerikanen zal de vaccinatiecampagne echter niet op tijd komen. Aanstaand president Joe Biden en het hoofd van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC), Robert Redfield, waarschuwden begin deze maand dat er tot en met februari mogelijk nog eens 200.000 personen in de VS komen te overlijden als mensen zich niet beter aan de voorschriften en de maatregelen gaan houden.
De Verenigde Staten zijn zowel qua officieel besmettingsaantal als dodental het hardst getroffen land ter wereld. Het coronavirus is in totaal al bij bijna 17 miljoen personen in de VS vastgesteld. Meer dan 300.000 personen zijn er tot dusver bezweken aan de gevolgen van Covid-19.
In de VS is veel kritiek op de manier waarop de regering-Trump met de epidemie is omgegaan. Trump heeft zelf toegegeven dat hij de ernst van de virusuitbraak bewust heeft gebagatelliseerd, en weigerde lang om bijvoorbeeld een mondkapje te dragen in het openbaar. Ook ziet de scheidend president niets in lockdownmaatregelen vanwege de economische schade ervan.
Reisorganisatie TUI annuleert alle wintervluchten naar de zon tot half maart. Ook alle sneeuwvakanties zijn geschrapt. Dat heeft de reisorganisatie woensdag besloten na een hele dag beraad op topniveau, meldt De Telegraaf. Ook andere maatschappijen schrappen vluchten. Het gaat zowel om toeristenvluchten naar de Canarische Eilanden als naar de Antillen. Die zijn met ingang van donderdag van geel (vakanties toegestaan) in oranje (geen pleziertripjes) veranderd om het coronavirus in Nederland sneller onder controle te krijgen.
Ook Corendon moet schrappen door het aangescherpte regeringsbeleid. „Als alles oranje is, rest ons geen andere optie", meent topman Steven van der Heijden. Dat betekent volgens de ANVR-reisorganisaties dat er dit winterseizoen in feite niets overblijft.
Schiphol-baas Dick Benschop roept reizigers op om niet te vliegen. Hij sprak in tv-programma Nieuwsuur dat de luchthaven, als onderdeel van de samenleving, ook de regels en de adviezen heeft op te volgen. Ook wees hij op de eigen verantwoordelijkheid van mensen.
Afgelopen weekend was het heel druk op Schiphol. Dat leidde onder meer tot woede bij minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Volgens Benschop was een combinatie van factoren reden dat het misging. Hij noemde onder meer werkzaamheden en vluchten die tegelijkertijd aankwamen als reden, maar zei direct dat Schiphol zich daar niet achter mag verschuilen.
Om de mensenmassa beter te beheersen zet Schiphol extra mensen in. Ook wordt het voor mensen die reizigers halen of brengen niet meer toegestaan de terminals te betreden. Daarvoor wordt ook extra marechaussee ingezet.
Op de vraag of vakantievluchten verboden moeten worden, antwoordde Benschop dat de „werkelijkheid door elkaar heen loopt". Er zijn volgens de Schiphol-baas nog altijd motieven om wel te reizen. Dan gaat het onder meer om zeelieden, technisch personeel of familieomstandigheden.
Evengoed erkende Benschop dat het lastige tijden zijn en dat er bij mensen emoties en frustraties spelen. „We doen alles wat geadviseerd wordt. Ik roep iedereen op de adviezen op te volgen en alleen te vliegen als het noodzakelijk is."
Burgemeester Gaston Van Tichelt van de Belgische grensgemeente Essen vraagt Nederlanders die komen winkelen zich strikt aan de coronaregels te houden. „Wie de regels niet respecteert, riskeert een boete”, stelt Van Tichelt in een verklaring.
De gemeente wijst erop dat Essen „een soort schiereiland” in Nederland is met slechts één Belgische buurgemeente en vier Nederlandse buren: de West-Brabantse gemeenten Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen en Zundert.
Nu in Nederland de niet-essentiële winkels voor zeker vijf weken dicht moeten vanwege het grote aantal coronabesmettingen, houdt Essen rekening met een grote toeloop vanuit Nederland. „Als te veel mensen vanuit het noorden de grens oversteken, kan dit tot grote drukte en wachtrijen bij de winkels leiden”, aldus Van Tichelt.
De burgemeester laat weten dat de grens openblijft, maar dat iedere bezoeker van Essen zich aan de coronaregels moet houden. Daarbij gaat het onder meer om het dragen van een mondkapje in de winkelzone van Essen. Ook mogen mensen maximaal een half uur in een winkel blijven.
Duitsland begint op 27 december met het vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus. Na toelating van het Pfizer/BioNTech-vaccin worden ouderen in tehuizen als eerste groep geprikt, melden de autoriteiten.
De datum werd vastgesteld na overleg tussen de Duitse minister van Volksgezondheid en de zestien deelstaten.
De Britse regering roept de bevolking op tot zelfdiscipline tijdens Kerstmis om de coronacrisis niet te vergroten. Londen ziet niets in het terugdraaien van de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de feestdagen.
De verlichtingen blijven van kracht, benadrukt premier Johnson. Wetenschappers en de oppositie daarentegen waarschuwen voor een forse toename van het aantal coronagevallen en pleiten juist voor strengere beperkingen.
„We willen kerst niet verbieden, we willen het niet annuleren. Dat zou onmenselijk zijn”, vindt Johnson. In plaats daarvan doet hij een beroep op zijn landgenoten om uiterst voorzichtig te zijn. „We hebben een hoge mate aan persoonlijke verantwoordelijkheid nodig.”
Door de versoepelingen tijdens de kerstperiode houdt ook de regering zelf rekening met aanzienlijk meer nieuwe besmettingen. Als er voor een korte tijd meer mensen bij elkaar komen, zal dat niet zonder gevolgen zijn. Maar mensen kunnen natuurlijk zelf besluiten minder mensen te ontmoeten dan mag, benadrukt Londen.
Tussen 23 en 27 december zijn zogenoemde kerstbubbels toegestaan van maximaal drie huishoudens die elkaar privé kunnen ontmoeten en op dezelfde plek mogen overnachten. De bubbels mogen zich echter niet vermengen.
In de Amerikaanse staat Alaska heeft een zorgmedewerker een ernstige allergische reactie gekregen nadat degene het coronavaccin van Pfizer kreeg toegediend. Volgens The New York Times, dat zich baseert op drie anonieme bronnen, had de zorgmedewerker geen voorgeschiedenis van allergische reacties op geneesmiddelen. Wel is onduidelijk of hij of zij andere allergieën had.
De zorgmedewerker is opgenomen in het ziekenhuis en ligt daar nog steeds. Volgens de krant was de allergische reactie vergelijkbaar met die van twee Britten die vorige week het vaccin kregen toegediend. Beiden zijn inmiddels hersteld. Zij hadden in het verleden wel last allergieën, waaronder een ei-allergie.
De farmaceut meldde eerder al dat in het vaccin geen ei zit. Op het nieuwe geval in Amerika is nog niet gereageerd. In de proeffase van het Pfizer-vaccin zijn verder geen ernstige bijwerkingen geconstateerd. Wel kregen sommige proefpersonen last van onder meer hoofdpijn en koorts.
In de Verenigde Staten worden deze maand naar verwachting miljoenen mensen gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Volgens The New York Times zijn de autoriteiten nu extra alert op nieuwe allergische reacties.
De Britse gezondheidsautoriteiten hebben vanwege de twee eerdere allergiegevallen geadviseerd om het Pfizer-vaccin niet toe te dienen bij mensen die in het verleden ernstige allergische reacties hebben gehad.
Denemarken gaat met de kerst in een volledige lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Mette Frederiksen kondigde aan dat vanaf donderdag winkelcentra in het land sluiten. De rest van de winkels, met uitzondering van levensmiddelenwinkels en apotheken, moet tussen 25 december en 3 januari de deuren dichthouden. „Onze gezondheidszorg staat onder druk”, zei Frederiksen. „We moeten nu ingrijpen.” Ze verwacht dat de pandemie de komende maanden het hoogtepunt bereikt.
Denemarken voerde eerder deze week al beperkingen voor heel het land in, die tot dan alleen in delen van het land golden. Zo zijn de horeca en sportfaciliteiten overal al gesloten.
In Denemarken werden in de afgelopen 24 uur bijna 3700 nieuwe besmettingen geregistreerd. 54 mensen zijn sinds dinsdag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Daardoor liggen er nu 493 Denen met het coronavirus in het ziekenhuis.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft er woensdag opnieuw bij Schiphol en KLM op aangedrongen de reizigersstromen op de luchthaven goed te regelen om drukte te vermijden. De afgelopen dagen had zij daar al contact over gehad naar aanleiding van beelden waarop lange rijen mensen te zien waren. In verband met het coronavirus moeten mensen drukte vermijden, ook al dragen ze een mondkapje.
Dinsdagavond riep de Kamer het kabinet opnieuw op om het gesprek aan te gaan, omdat er nog steeds pieken zijn in aantallen reizigers. Ook premier Mark Rutte toonde zich daarover geïrriteerd. Van Nieuwenhuizen zei voor de NOS-camera dat ze „boos en teleurgesteld” is over de drukte, juist omdat ze al een paar keer contact hierover heeft gehad met de luchthaven en vliegmaatschappijen. Ze vindt het hun verantwoordelijkheid om maatregelen te nemen.
Het kabinet roept mensen al enige tijd op om niet naar het buitenland te gaan voor vakantie. Toch bleken velen dat nog te doen naar landen die op code geel stonden (let op: veiligheidsrisico’s). Het ging vooral om Nederlandse eilanden in de Cariben en de Canarische eilanden. Maar sinds woensdag geldt voor de hele wereld een oranje reisadvies, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden ontraden.
Een groot deel van de Kamer wil dat het kabinet extra maatregelen onderzoekt die ertoe leiden dat mensen echt niet meer naar het buitenland gaan. Als dat niet lukt, komt wat hen betreft een vliegverbod in zicht. Rutte sluit zo’n verbod ook niet uit, als uiterste redmiddel, maar wijst erop dat ook het vrachtverkeer daardoor schade ondervindt.
„Laat Nederland net als Duitsland doen: alle winkels dicht.” „En gooi ook de internethandel plat; dat is pas eerlijk.” Er mogen dan weinig mensen rondlopen in de Gorinchemse binnenstad, een duidelijke mening hebben ze wel. Zoals ook deze: „Dat gejammer van die vent van de Wibra op tv. Geldwolven zijn het.”
Het grootste deel van de PostNL-servicepunten in winkels blijft tijdens de lockdown open. Daarmee is het voor consumenten mogelijk brieven en pakketten te blijven versturen. Ook kunnen via de servicepunten pakketten worden uitgereikt of aangenomen en kunnen post- en kerstzegels worden verkocht.
Circa 80 tot 90 procent van de 3750 servicepunten zijn volgens PostNL geopend. Om de huidige drukte verder aan te kunnen, heeft PostNL verder een aantal maatregelen genomen. Zo wordt in alle sorteercentra langer doorgewerkt en zijn er extra brievenbuslichtingen. Ook wordt vaker post bezorgd en zijn pakketsorteerlocaties zeven dagen in de week open.
Verder vraagt PostNL aan webshops om hun retourtermijn voor consumenten te verlengen. Het bedrijf zegt 95 procent van de pakketten momenteel als beloofd te kunnen bezorgen. Dagelijks worden volgens PostNL 12 miljoen kaarten en 1,5 miljoen pakketten bezorgd.
Winkelketen Primera, waar veel PostNL- en DHL-servicepunten gevestigd zijn, maakte eerder bekend alleen open te zijn voor post- en bankzaken.
Eindexamenleerlingen krijgen dit schooljaar vanwege de coronacrisis meer ruimte om hun examens te doen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.
Er komen twee tijdvakken waarin ze de eindexamens kunnen maken. Daardoor kunnen leerlingen toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten vanwege het coronavirus.
Ook mogen ze er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen. Bovendien krijgen ze een extra herkansing.
Scholen zijn de komende weken dicht vanwege de lockdown, maar voor eindexamenleerlingen geldt een uitzondering. Zij kunnen nog wel naar school, om zich zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden.
Slob wil leerlingen met deze maatregelen een zo goed mogelijke uitgangspositie geven. Het blijft zijn inzet om de centrale examens door te laten gaan.
Mocht na de voorjaarsvakantie blijken dat de situatie rondom corona er nog steeds slecht uitziet, dan gaat hij opnieuw kijken of deze maatregelen voldoende zijn. De vorige eindexamens gingen vanwege de coronacrisis niet door.
Het eerste tijdvak is van maandag 17 mei tot en met dinsdag 1 juni en het tweede is van maandag 14 juni tot en met vrijdag 25 juni. Het vak voor de herkansingen is van 6 juli tot en met 9 juli.
In Frankrijk kan in de laatste week van december begonnen worden met vaccineren tegen het coronavirus. Premier Jean Castex heeft dat woensdag het Franse parlement meegedeeld.
Castex zegt dat vervolgens in januari vaart wordt gezet achter de vaccinatiecampagne. Hij herhaalt dat de kwetsbaren in de samenleving, zoals ouderen, als eersten een coronavaccin toegediend krijgen.
Ook in Italië wordt naar verwachting dit jaar nog begonnen met inenten. Persbureau Reuters meldt op basis van een bron binnen de regering dat de eerste vaccins tussen kerst en oud en nieuw worden toegediend. Het zwaar getroffen Italië ontvangt naar verwachting 1,83 miljoen doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech bij de eerste levering.
Deze week werd bekend dat het vaccin van Pfizer-BioNTech waarschijnlijk eerder dan verwacht op de Europese markt wordt toegelaten. In Nederland is het nog onduidelijk wat de eerder verwachte goedkeuring van de vaccins door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat betekenen voor de planning van de eerste vaccinaties. Minister Hugo de Jonge zei in eerste instantie dat hij zo vroeg mogelijk in januari wilde beginnen.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen riep de Europese lidstaten op allemaal op dezelfde dag te beginnen met vaccineren. Daar kwam de commissie later echter op terug. De EU-lidstaten bepalen zelf wanneer ze beginnen met inenten.
Basisscholen in Amsterdam bekijken of ze kinderen uit groep 8 toch naar school kunnen laten komen. Het geldt niet voor alle leerlingen, maar alleen voor kwetsbare kinderen uit deze klas. Voor hen is maatwerk mogelijk, meldt wethouder Marjolein Moorman van onderwijs.
Volgens haar woordvoerder staan kinderen in groep 8 voor een Cito-eindtoets en moeten ze een keus maken voor het voortgezet onderwijs. Daarom wordt er voor hen iets soepeler omgegaan met de lockdownregels van de rijksoverheid. Daarin is bepaald dat basisschoolleerlingen onder voorwaarden onderwijs op school kunnen volgen. Het gaat om kinderen van wie de ouders een cruciaal beroep uitoefenen of kinderen in een kwetsbare positie.
„Wij beschouwen de overgang van basis- naar middelbare school ook als kwetsbaar, en we ondersteunen daarom dat scholen ruimte nemen binnen de richtlijnen en wat verantwoord is om ook groep 8 leerlingen daar waar zij dat nodig vinden fysiek onderwijs te geven”, aldus de wethouder.
Het Martini Ziekenhuis in Groningen sluit woensdagmiddag nog eens vier operatiekamers om de druk in de zorg te verlichten. Eerder sloot het ziekenhuis al vier operatiekamers, waarmee nu met acht van de veertien gesloten kamers de zorg flink afgeschaald is.
„De zorg voor coronapatiënten is intensief en vraagt veel van onze artsen en verpleegkundigen. Landelijk wordt de Covid-zorg nu verder opgeschaald. We willen ons personeel zoveel mogelijk ondersteunen. Daarom hebben we nu moeten besluiten om hard in te grijpen en de zorg in ons ziekenhuis nog verder af te schalen”, zegt Ton Tiebosch, lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.
Patiënten waarvan de ingreep wordt uitgesteld, worden door het ziekenhuis gebeld. „Dit gaat om operaties waar ook nazorg in het ziekenhuis nodig is, en dus inzet van verpleging”, licht een woordvoerder toe. „Met de cijfers die blijven oplopen hebben we gekeken aan welke knop we kunnen draaien. Dat is minder operaties, zodat we ruimte hebben voor Covid-zorg en rekening kunnen houden met medewerkers die lucht nodig hebben om bij te tanken.”
Zorg voor kankerpatiënten en spoedzorg gaan wel door, en ook poliklinische afspraken gaan, al dan niet digitaal, door. De woordvoerder laat weten dat de acht operatiekamers gesloten blijven „zolang het nodig is, maar de verwachting is tot in ieder geval het nieuwe jaar”.
België sluit de grens met Nederland voorlopig niet. Dat is „zo’n verregaande maatregel” dat die minstens overleg met de noorderburen zou vergen, zegt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken. „Maar de situatie en daarmee de inzichten kunnen snel veranderen”, aldus een woordvoerder.
België heeft het coronavirus op het moment beter in bedwang dan Nederland, dat de samenleving noodgedwongen weer bijna volledig op slot heeft gegooid. Nu de winkels in Nederland zijn gesloten, wijken Nederlanders misschien uit naar België, vrezen de Belgische autoriteiten. Ze broeden op manieren om dat te voorkomen.
Maar de grens gaat „op dit moment” niet dicht, zegt een woordvoerder van minister Annelies Verlinden. „Dat is niet aan de orde.” België zou zo’n draconische maatregel, die wringt met het afgesproken vrije verkeer van personen binnen Europa, niet zomaar op eigen houtje nemen. Bovendien is het voor Belgen nog niet verboden om naar Nederland te reizen en het omgekeerde evenmin, al raden beide landen zulk grensverkeer sterk af.
Verlinden zou „in constant overleg” zijn met haar Nederlandse en Duitse collega’s. Ook in Duitsland zijn de niet-essentiële winkels gesloten.
Het is voor bloemisten toegestaan om voorlopig tot aan de kerst spullen te blijven verkopen. De winkels zelf moeten weliswaar dicht, maar voor de winkels is het toegestaan om een kraampje neer te zetten en te bemannen. Daarmee is volgens branchevereniging Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) de lobby grotendeels gelukt.
Op Rijksoverheid.nl staat specifiek vermeld dat winkels in bloemenverkoop (en kerstbomen) een buitenpresentatie mogen invullen. Op basis van die info mag je ervan uitgaan dat buiten de winkel een verkoop- en afrekenpunt mag worden ingericht, aldus de VBW. Het afhalen van producten, is alleen toegestaan op bestelling. Bezorgen blijft ook mogelijk.
Overdekte verkoop is vanwege de kans op verspreiding van het coronavirus niet toegestaan. Daarmee kunnen bloemenwinkels in overdekte winkelcentra niet voor de deur open. Mogelijk dat in overleg met de eigenaar van het winkelcentrum en mogelijk ook de gemeente een buitenlocatie kan worden ingericht.
De organisatie die zaterdag in Kampen een aanbiddingsbijeenkomst wilde houden, ziet daarvan af. De religieuze bijeenkomst is nu te volgen via een livestream, laat Daniël van Deutekom namens de organisatie weten.
Burgemeester Bort Koelewijn verbood de manifestatie van LaatOnsAanbidden eerder met het oog op de bescherming van de gezondheid van onder anderen de medewerkers van de organisatie en de ongeveer tweehonderd bezoekers die werden verwacht.
Van Deutekom zegt dat de bijeenkomst was bedoeld „als positief signaal aan de samenleving in deze donkere tijd”. Bij de bijeenkomst in de open lucht zouden alle voorzorgsmaatregelen rond corona in acht worden genomen. Door de vele reacties die volgden op het besluit van de burgemeester om het samenzijn te verbieden, is besloten terug naar de kern te gaan, aldus Van Deutekom. Een kleine groep komt samen en de beelden daarvan zijn te volgen via een livestream.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, is in zelfisolatie gegaan nadat hij contact had met een persoon die besmet blijkt met het coronavirus. De bewindsman zelf testte negatief. Maar volgens de regels moet hij in quarantaine.
De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde eerder dat Pompeo donderdag het eerste overleg heeft met zijn beoogde opvolger Antony Blinken, als Joe Biden president wordt in januari. De afspraak wordt gezien als een signaal dat Pompeo bereid is om mee te werken aan de machtsoverdracht. Pompeo was een van de eerste bondgenoten van president Trump die na diens verkiezingsnederlaag zei dat Trump nog gewoon president zou zijn na 20 januari.
In Suriname zijn de coronamaatregelen woensdag opnieuw verzwaard. Dit is nodig om het snel stijgende aantal besmettingen de kop in te drukken, aldus de regering. Maandag besloot de regering al om de avondklok en het samenscholingsverbod aan te scherpen. Dinsdag waren er 26 nieuwe gevallen, terwijl er in het afgelopen weekend 25 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.
Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin vindt het belangrijk om snel te handelen zodra het aantal positieve gevallen opvallend stijgt. Daarom heeft de regering besloten met ingang van woensdag het uitgaansverbod in het weekend vanaf 19.00 uur tot 05.00 uur te laten gelden. Op de andere dagen gaat het om 21.00 uur in. De afgelopen weken, toen het aantal besmettingen per dag nog op een hand te tellen was, mochten de Surinamers tot 23.00 uur op straat.
Een andere maatregel is dat alle evenementen voorlopig zijn opgeschort. Restaurants mogen alleen open zijn voor het afhalen van eten. Het aantal vluchten van en naar Nederland was al beperkt en staat nog op twee per week.
De regering zal de controle op het uitgaans- en samenscholingsverbod opvoeren. Ook komen er controles op de wegen van en naar gebieden waar goud wordt gewonnen. Een deel van de besmettingen van de afgelopen dagen werd vastgesteld bij Braziliaanse goudzoekers. De regering is ook van plan de verplichte thuisquarantaine scherper te controleren. Dit speelt vooral bij reizigers die voor de feestdagen vanuit Nederland naar Suriname zijn gekomen. Zij zijn verplicht zeven dagen in quarantaine te gaan. De autoriteiten worstelen echter al maanden met het probleem van de controle hierop.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is licht toegenomen. Ziekenhuizen behandelen nu in totaal 1964 patiënten die het virus hebben opgelopen. Dat zijn er 10 meer dan dinsdag. Op de intensivecareafdelingen liggen nu 526 mensen met Covid-19, twee meer dan 24 uur eerder.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de laatste cijfers woensdag bekend. De stijging is bescheiden, zeker vergeleken met maandag, toen het totale aantal Covid-patiënten met 82 toenam. In een week tijd hebben de Nederlandse ziekenhuizen er zo'n 300 patiënten met het virus bij gekregen.
De toename van het aantal opnames werd al langer verwacht. Het aantal besmettingen steeg de laatste weken flink, een voorbode voor de drukte in ziekenhuizen - en voor de lockdown waar het kabinet toe heeft besloten.
Het LCPS probeert de drukte zo goed mogelijk over het land te verdelen. In de afgelopen 24 uur zijn 9 coronapatiënten verplaatst naar een andere regio.
De Nederlandse winkelstraten waren maandag ongeveer twee keer zo druk als de week ervoor. Door het uitgelekte nieuws dat Nederland in een lockdown ging, togen nog veel mensen naar de winkel om bijvoorbeeld kerstcadeautjes aan te schaffen of snel nog even naar de kapper te gaan. De dag was daarmee de drukste maandag van het jaar, meldt retailadviesbureau RMC. Dat meet de drukte door de wifi-signalen van passerende mobiele telefoons te tellen.
Zo druk als tijdens Black Friday was het maandag nog niet. Er waren gemiddeld een kwart minder mensen in de winkelstraten dan tijdens dat koopjesfestijn.
Dinsdag, de eerste dag van de lockdown, was het meteen een stuk rustiger. Volgens RMC waren er toen ongeveer 51 procent minder mensen aan het winkelen dan een week ervoor. Ten opzichte van dezelfde dinsdag een jaar geleden was er zelfs driekwart minder winkelend publiek.
Het aantal positieve testen Covid-19 stijgt weer verder door. Vandaag een dagrecord, deels omdat missende uitslagen van de afgelopen dagen in de afgelopen 24 uur alsnog zijn verwerkt in de cijfers. Het zevendaags gemiddelde is 9026.
Het aantal Covid-patiënten dat in de ziekenhuizen ligt, is verder gestegen, maar niet zo hard als in de afgelopen dagen. Op de ic’s liggen per saldo twee mensen meer dan dinsdag. Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen gaat het om 8 mensen meer dan dinsdag.
Bondskanselier Merkel vindt dat er geen extra belastingen mogen komen voor vermogenden om de coronauitgaven te helpen betalen. „We willen geen extra heffingen op eigendom, maar het belangrijkste is dat we (economische) groei creëren”, zei Merkel woensdag. Volgens haar genereert groei extra inkomsten en dat is de kernstrategie van de regering. Ze zei ook dat die niet op sociale uitkeringen gaat bezuinigen.
De kosten van de door de regering-Merkel gekozen manier om het gevreesde coronavirus te bestrijden zijn gigantisch. Het land is woensdag weer in een strenge lockdown geplaatst die tot zeker 10 januari duurt. De kerstperiode is bijvoorbeeld voor veel ondernemingen zoals de detailhandel de belangrijkste tijd van het jaar. In Duitsland wordt er dan normaal ruim 100 miljard euro omgezet. De regering laat ondernemingen sluiten en keert dan geld uit om verlies te dekken, maar waarnemers vrezen dat veel bedrijven niet meer in staat zijn volgend jaar te heropenen.
Duitsland maakt veel ‘coronakosten’ door meer werkloosheid, het aangaan van leningen, de aanschaf en distributie van vaccins, het wegvallen van economische activiteiten en allerlei steunprogramma’s. Nog voor de huidige lockdown schatten Duitse media al dat het land 1500 miljard euro kwijt zal zijn aan dit coronabeleid. De Deutsche Bank vreesde eerder dit jaar dat het land voor de coronauitgaven de grootste rekening ooit gepresenteerd krijgt van mogelijk 1900 miljard. Het zou duurder kunnen worden dan wat de samenvoeging van de DDR bij de rest van Duitsland heeft gekost.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 11.214 nieuwe coronagevallen geregistreerd, en dat is een nieuw dagrecord. Op 30 oktober meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.083 geregistreerde positieve tests.
Op dinsdag rapporteerde het RIVM bijna 6700 nieuwe gevallen. Dat was lager dan gebruikelijk door een storing in het registratiesysteem van de GGD’en. Hoeveel van die gevallen inmiddels wel zijn doorgegeven, is volgens het instituut niet na te gaan. Daardoor is het ook niet bekend hoe hoog het cijfer dinsdag en woensdag zou zijn geweest zonder storing. Volgens het RIVM kan het nog tot vrijdag duren voordat alle gemiste meldingen alsnog zijn verwerkt. Ook het oude record van 30 oktober volgde kort na een computerstoring.
De provincie Utrecht telde afgelopen etmaal de meeste geregistreerde positieve tests. In de regio kwamen er 1122 nieuwe gevallen bij. In Midden- en West-Brabant steeg het aantal bevestigde besmettingen met 777 en in Rotterdam-Rijnmond met 772. Van de gemeenten telde Amsterdam de meeste gevallen (566), gevolgd door Rotterdam (361), Den Haag (228), Almere (220) en Utrecht (201).
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met 77. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Op dinsdag had het RIVM 86 sterfgevallen gemeld.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 63.000 positieve tests gemeld, wat neerkomt op ongeveer 9000 per dag. Een week eerder waren het er bijna 45.000. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 640.000 Nederlanders positief getest. Het officiële dodental staat op 10.245. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger.
Advertentie