Vliegverkeer alleen ontmoedigen, is niet genoeg
De hele wereld valt sinds woensdag onder code oranje – en voor sommige gebieden geldt zelfs een rood reisadvies. Dat zou toch gevolgen voor de drukte op Schiphol moeten hebben, zou je denken. Niets bleek de afgelopen dagen minder waar. De nationale luchthaven bood een aanblik van lange rijen voor de incheckbalies en dito drukte bij de gates. De beelden deden op zijn minst vermoeden dat niet iedereen zich aan de afstandsregels hield.
Dat erkende ook Schipholdirecteur Dick Benschop woensdagavond met zoveel woorden in Nieuwsuur. Vooral afgelopen zaterdag ging het mis, aldus de topman. Hij kon wel uitleggen waarom het fout liep, maar dat zou als een excuus klinken. „En daar gaat het nu niet om”, meende Benschop. „Als zoiets voorkomt, moet je ervan leren.”
Vervolgens deed Benschop toch nog een poging om te verklaren waarom het zo druk op Schiphol was. Veel mensen gebruiken de luchthaven voor een transfer. Zij vliegen niet van en naar Nederland, maar zijn slechts op doorreis. Daarover is hij met de KLM in gesprek.
Dat is mooi. Maar veel meer hout sneed zijn opmerking dat mensen verschillende motieven hebben om te reizen. En vooral de oproep die de Schipholdirecteur vervolgens deed om alleen voor noodzakelijke reizen te vliegen en niet met het vliegtuig op vakantie te gaan.
Dat laatste zal minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur hem zeker in dank hebben afgenomen. De bewindsvrouw ergert zich groen en geel aan de drukte op Schiphol. Aan de Tweede Kamer, waar ook onvrede klinkt over de gang van zaken op de luchthaven, schreef ze dat ze aanvullende maatregelen heeft afgesproken met de luchtvaartsector om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen.
Ontmoedigen alleen is echter niet genoeg. Want de praktijk in Nederland is vooralsnog dat dringende adviezen vooral ook als adviezen worden behandeld. Wat dat betreft is het idee van Van Nieuwenhuizen om een verklaring in te voeren waarin reizigers moeten aangeven of het een noodzakelijke reis betreft een veel concretere stap om de drukte op Schiphol terug te dringen – en daarmee ook daar het risico op verspreiding van corona in te dammen. Helaas zal die maatregel nog even op zich laten wachten, want de minister zal de Kamer pas begin volgend jaar nader informeren, liet ze woensdag weten.
Gelukkig hebben reisorganisaties inmiddels besloten alle vakantievluchten naar zon- en wintersportbestemmingen voorlopig te schrappen. Ook dat is een veel effectiever middel dan een dringende oproep van wie dan ook.
Tegelijkertijd blijven de woorden van premier Mark Rutte onverkort van kracht: Wie nu de onbeschaamdheid heeft om in een vliegtuig te stappen zonder dringende reden of op wintersport gaat, is gewoon asociaal.