Recept: Knolselderij-preigratin met ei en kaas
Veel mensen kennen ’m alleen uit erwtensoep, de knolselderij. Het is een echte wintergroente, met een heel eigen smaak. Ook al ziet de knol er onooglijk uit: hij is de moeite waard. Je kunt er best chique dingen mee doen. Ooit at ik een heel romige soep van knolselderij die niet zou misstaan op een decembermenu. Ook deze ovenschotel drijft op de combinatie van knolselderij en room, dat is gewoon een goede combinatie.
Ik proefde hem voor het eerst tijdens een familie-etentje. Toen was de room vervangen door plantaardige room en de melk eveneens door een alternatief. Dat kan dus ook, al mis je natuurlijk de echte roomsmaak. Ook voor wie liever niet te veel koolhydraten eet is dit een fijn recept: het kan prima een aardappelgratin of ander aardappelgerecht vervangen.
Het was trouwens tijdens Kerst, dat etentje, in een jaar waarin samen aan tafel zitten heel gewoon was. Nu zal de herinnering daaraan het hoogst haalbare zijn.
Maar een kleinschalig eindejaarsdinertje kan natuurlijk altijd. Maak het gerecht dan eens klaar in meerdere kleine ovenschaaltjes. De maaltijd wordt er meteen een stukje feestelijker van.
Deze gratin met knolselderij, wortel en prei is een prima hoofdgerecht voor een heel gewone dag, trouwens. Wel vrij machtig. Een frisse groene salade is een goede tegenhanger.