live
Binnenland
Winkelstraten „beheersbaar druk”

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Sinds dinsdag 13 oktober is in Nederland een „gedeeltelijke lockdown” van kracht. Nederland en België willen in de week van 4 januari beginnen met inenten. De Britten gaan begin december al van start.

Webredactie5 December 2020 19:44

Advertentie

Grote drukte in Brussel op eerste zaterdag dat winkels open mogen

De heropening van ‘niet-essentiële’ winkels heeft in Brussel op de eerste zaterdag dat er weer gewinkeld mocht worden, tot een grote toeloop van klanten geleid. Volgens de politie moest de toegang tot de Nieuwstraat worden beperkt. Brussel had een kleurenbarometer online om te laten zien hoeveel mensen er in de Nieuwstraat aan het shoppen waren. Om 11.00 stond die op rood en dat bleef zo tot sluitingstijd.

Op verschillende plekken stonden naast politie-agenten ook stewards om het winkelende publiek in te lichten en te wijzen op de geldende maatregelen. Incidenten hebben zich niet voorgedaan, aldus een politiewoordvoerder.

Compliment voor winkeliers

Gemeenten en winkeliers verdienen volgens voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls een compliment. Ondanks de verwachte drukte rondom pakjesavond bleef het zaterdag „beheersbaar druk”.

‘Iets drukker in centrum Rotterdam, maar beheersbaar’
ANP-425851577.jpg
Een winkelier sluit vrijdag zijn winkel. De winkels sluiten al om 19.00, twee uur eerder dan normaal. Burgemeester Aboutaleb hoopt hiermee drukte zoals op Black Friday te voorkomen. beeld ANP, Robin Utrecht
Het was zaterdagmiddag iets drukker dan normaal in het centrum van Rotterdam, maar de drukte was goed beheersbaar, aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. De gemeente hanteert looproutes en riep op de drukte te mijden om taferelen zoals op Black Friday te voorkomen. „De maatregelen hebben geholpen”, aldus de zegsman.

Ook vrijdag tijdens koopavond viel het mee met de drukte in de binnenstad, toen moesten de winkels om 19.00 uur vervroegd de deuren sluiten. Die maatregel werd ingesteld wegens de extreme drukte zoals tijdens Black Friday. De gemeente sloot toen de winkels in het centrum voortijdig omdat het winkelend publiek niet voldoende afstand kon houden. Ook kwamen jongeren massaal samen in het centrum en gooiden met vuurwerk.

Portugal versoepelt coronamaatregelen tijdens kerstdagen
ANP-365850813.jpg
Zonsondergang in Lissabon. beeld AFP, Nicolas Asfouri
Portugal versoepelt de maatregelen tegen het coronavirus tijdens de kerstdagen. Familiebezoek is dan tijdelijk ook buiten de eigen regio toegestaan. De regering trekt de teugels daarna weer aan om grote nieuwjaarsbijeenkomsten tegen te gaan.

Premier Antonio Costa zei zaterdag dat het binnenlands reisverbod niet geldt in de periode 23 tot en met 26 december. Tijdens de jaarwisseling moeten de Portugezen weer zoveel mogelijk thuis blijven. Straatfeesten zijn met oud en nieuw uit den boze. Rond middernacht mogen groepjes van maximaal zes personen buiten zijn tot uiterlijk 02.00 uur.

Gemeente Amsterdam roept mensen op Kalverstraat te mijden
ANP-423827643 1.jpg
Winkelend publiek in het centrum van Amsterdam. beeld ANP, Ramon van Flymen
De gemeente Amsterdam heeft het kooppubliek zaterdagmiddag opgeroepen de Kalverstraat te mijden. „Het is druk in de Kalverstraat. Daarom stellen we eenrichtingsverkeer in vanaf Spui naar de Dam”, twitterde de gemeente.

De gemeente adviseert de mensen die voor inkopen op pad zijn om hun bezoek aan de Kalverstraat uit te stellen of uit te wijken naar een andere winkelstraat.
Eerder op de zaterdag had de gemeente mensen al opgeroepen de sinterklaasinkopen alleen te doen vanwege het risico op besmetting met het coronavirus.

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
ANP-425130091.jpg
LEIDEN - Medewerkers in gesprek met een patient op de Korte Opname- en Herstelafdeling KOHA in het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC. Door de coronacrisis hebben ziekenhuizen het heel druk. beeld ANP, Bart Maat
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag iets gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1602 coronapatiënten. Dat zijn er 23 minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 472 op de intensivecareafdelingen, één minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten af met 22 tot 1130.

Door de aanhoudende drukte werden in het afgelopen etmaal 12 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie één ic-patiënt.

Aantal coronagevallen verder toegenomen
ANP-425778900.jpg
De XL-coronateststraat op Schiphol. beeld ANP, Sem van der Wal
Het aantal nieuwe coronagevallen is zaterdag opnieuw toegenomen. In de afgelopen 24 uur zijn 6577 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), 656 meer dan vrijdag. Toen waren het er 5921 (na correctie) en donderdag 5634.

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 39. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde vrijdag het overlijden van 58 coronapatiënten.

De afgelopen week raakten bijna 37.300 mensen besmet, ruim 3000 minder dan de week ervoor.
Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 9662 mensen besmet geraakt en aan corona overleden.

De regio Utrecht telde in het afgelopen etmaal de meeste positieve tests, in totaal 634. In Midden- en West-Brabant turfde het RIVM 526 nieuwe gevallen, gevolgd door regio Haaglanden (436). Ook in Amsterdam-Amstelland (433) en Brabant-Noord (423) werden relatief veel nieuwe besmettingen vastgesteld.

Hardleerse ‘coronahoester’ voor de tweede keer in de kraag gevat

De politie heeft vrijdagmiddag in een supermarkt in Echt een man opgepakt wegens ‘coronahoesten’. Het was voor de tweede keer dat de man zich hieraan bezondigde. Eerder dit jaar was hij al eens aangehouden voor een soortgelijke hoestpartij, toen in een restaurant in het Limburgse dorp, aldus de politie zaterdag.

De hardleerse man was vrijdag door winkelpersoneel aangesproken omdat hij geen mondkapje droeg. De man was daarvan niet gediend en hoestte opzettelijk naar het personeel. Toen de gealarmeerde politie de man aanhield, hoestte hij ook met opzet naar de agenten. Daar liet hij het niet bij, hij wreef de dienders bovendien onder de neus dat hij corona had.
De man is ingesloten op verdenking van poging tot zware mishandeling. Hij moest op last van de officier van justitie een verplichte coronatest ondergaan. Wat de uitslag daarvan was, is nog niet bekend.

'Vervoer coronavaccins nog niet op orde'

Terwijl farmaceuten haast maken om hun coronavaccin zo snel mogelijk goedgekeurd te krijgen, lopen andere bedrijven alvast warm om het vervoer te regelen. Maar dat valt niet mee, blijkt uit een rondgang van RTL Z.

“Eigenlijk weet niemand precies waarop hij zich moet voorbereiden,” zegt John Twisk, directeur van Cyberfreight Pharma Logistics. Zijn bedrijf organiseert de opslag en het vervoer van geneesmiddelen. Hij en andere bedrijven die betrokken zullen zijn bij het transport van het coronavaccin, zoals Air France-KLM en truckers die het laatste stuk voor hun rekening nemen, hebben een taskforce opgericht om het transport zo goed mogelijk te organiseren.

Maar ze krijgen nog niet de informatie die ze nodig hebben, zoals hoeveel doses er in een doos gaan, hoe groot die doos is en wat het gewicht is. Twisk denkt dat farmaceuten die informatie niet willen delen uit angst om de concurrentie wijzer te maken.

Ook bedrijven die koelverpakkingen maken weten nog niet welk vaccin ze kunnen verwachten en kunnen zich daardoor maar beperkt voorbereiden. Verschillende coronavaccins moeten bij verschillende temperaturen worden bewaard.

Advertentie

Rusland registreert recordaantal coronabesmettingen

Rusland heeft de afgelopen 24 uur een recordaantal van 28.782 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, Het totaal aantal besmettingen komt daarmee op 2.431.731.

Volgens de autoriteiten zijn er de afgelopen dag 508 sterfgevallen in verband met Covid-19 geregistreerd, waarmee het officiële nationale dodental op 42.684 staat.

In Moskou raakten 7993 mensen besmet met het virus. In de Russische hoofdstad gaan zaterdag vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector. Rusland is het eerste land dat op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus.

Wetenschappers hebben hun bezorgdheid geuit over de snelheid waarmee Rusland zijn eigen vaccin lanceert. Het middel Spoetnik V is nog niet volledig getest op veiligheid en werkzaamheid.

Rusland is wereldwijd het vierde land met de meeste besmettingen, na de Verenigde Staten, India en Brazilië.

Amerikaanse bedrijven maken zich op voor verspreiding vaccins

Met de aanstaande komst van coronavaccins die bij lage temperaturen moeten worden bewaard, maken Amerikaanse bedrijven zich op voor een enorme logistieke inspanning om de distributie ervan te ondersteunen.

Autofabrikant Ford heeft zijn eigen diepvriezers besteld, terwijl vleesverwerkingsgigant Smithfield zegt dat het klaar is om koelcellen in zijn slachthuizen ter beschikking te stellen voor de uitrol van vaccins. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het isoleren van containers, draaien al weken overuren.

De Amerikaanse logistieke gigant UPS produceert 500 kilo droogijs per uur in zijn depots en heeft draagbare vriezers ontwikkeld die de vaccins kunnen opslaan bij temperaturen tussen -20 en -80 graden Celsius. Maar ook bedrijven die niet direct verband houden met de productie, opslag of transport van vaccins, zijn druk in de weer.

„We hebben de mogelijkheden en capaciteit van onze vriezers beoordeeld en zijn bereid gezondheidsinstanties te helpen als de opslagcapaciteit beperkt wordt”, zei Keira Lombardo, een van de directeuren van vleesgigant Smithfield. De vleesverpakker, die in een aantal van zijn Amerikaanse slachthuizen te maken kreeg met een groot aantal coronagevallen, zegt dat het nu klaar staat om de autoriteiten te helpen het vaccin te distribueren. Met name aan arbeiders in de landbouw- en voedselvoorzieningssector, zei Lombardo.

Ford heeft tien ultrakoude vriezers besteld in afwachting van de komst van vaccins, om ze aan te bieden aan werknemers die ze willen hebben wanneer ze beschikbaar zijn. Toen het virus zich in het voorjaar in de Verenigde Staten begon te verspreiden, moest het bedrijf zijn fabrieken tijdelijk sluiten. De autofabrikant heeft sindsdien zijn activiteiten hervat, maar met strikte gezondheidsmaatregelen. „De gezondheid en veiligheid van ons personeel is onze topprioriteit”, vertelde een woordvoerder.
General Motors is nog niet zo ver gegaan, maar zei dat het in contact was met Amerikaanse overheidsinstanties en gezondheidsfunctionarissen om „waar nodig te coördineren wanneer de distributieplannen beschikbaar worden gesteld”.

Rusland begint met grootschalige vaccinaties tegen coronavirus

Rusland is zaterdag het eerste land dat mensen op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus. In Moskou gaan vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector.
Russen kunnen op vrijwillige basis worden ingeënt met een Russisch vaccin. Volgens de onderzoekers van het medische onderzoeksinstituut Gamaleya is het voor 95 procent doeltreffend.

Het vaccin kost 16 euro per dosis, maar de Russische regering vaccineert de burgers gratis. Vanaf begin volgend jaar moeten in het hele land mensen worden ingeënt. In Rusland wonen ruim 145 miljoen mensen.

Het aantal coronabesmettingen in Rusland staat op ruim 2,3 miljoen. Zeker 41.500 mensen zijn overleden door het virus.

Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VS

De Verenigde Staten hebben vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 225.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Donderdag stond het aantal nog op dik 210.000.

2506 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2900 sterfgevallen gemeld.

Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al eerder voor „een uitbraak bovenop een uitbraak” omdat een week geleden miljoenen Amerikanen naar hun familie afreisden om Thanksgiving, een belangrijke feestdag in de VS, te vieren.
In het land laait de epidemie flink op. De afgelopen weken werd al drie keer de lat van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog.

Ziekenhuisopnames nemen met name toe in de vier meest dichtbevolkte staten (Californië, Florida, New York en Texas), merkt het Covid Tracking Project op.

De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, telt in totaal meer dan 14,3 miljoen besmettingen en 278.000 doden.

Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland iets gedaald

In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim honderd gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zaterdagochtend 23.318 nieuwe gevallen gemeld. Vrijdag waren er nog 23.449 besmettingen.

De afgelopen dagen is het aantal nieuwe geïnfecteerden snel toegenomen. Donderdag meldde het RKI 22.046 nieuwe gevallen, woensdag rond de 17.000 en dinsdag zo’n 13.500 besmettingen. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.153.556 personen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden nog eens 483 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt daarmee op 18.517 te staan.

‘Zorgen jongeren moeten systematisch in klas aan bod komen’

Scholen moeten jongeren die door de coronacrisis in de knel komen beter gaan helpen. Dat zeggen de Belgische psychiater Dirk De Wachter en de Nederlandse psychotherapeut Ard Nieuwenbroek in een interview met het AD…

De Wachter zegt dat hij aan de lopende band hulpvragen krijgt van jongeren die het moeilijk hebben. Daarom vindt hij net als Nieuwenbroek dat er op scholen structureler aandacht moet zijn voor de tegenslagen in het leven van leerlingen. De Wachter en Nieuwenbroek vinden dat scholen niet alleen af en toe een mentoruur moeten gebruiken om over ongeluk te praten, maar dat daar ook in andere lessen aandacht aan moet worden besteed.

Meer jongeren worstelen met tegenslagen; ze kunnen hun opa en oma niet bezoeken, er is stress thuis doordat een ouder zonder werk is gekomen, er overlijden mensen in hun omgeving aan corona. Nieuwenbroek, psychotherapeut en van huis uit onderwijzer: „Onderschat niet wat kinderen de klas in meenemen. Dat is kilo’s zwaar. Ze zien het getob, willen het opgelost hebben voor hun ouders, proberen ongezien te helpen. Met praten komt dat naar buiten.”

De Wachter roept de jeugd op om over hun problemen te praten - en niet volgens de geijkte kanalen. „Spreek in vertrouwen met elkaar, niet op Facebook met 20.000 volgers. Zoek verbinding.” Het onderwijs zou hierin volgens De Wachter en Nieuwenbroek een sleutelrol moeten spelen. Ze spreken woensdagmiddag op een congres waar ze scholen willen overtuigen van hun visie.

Pfizer en BioNTech hebben productie op orde
ANP-425842992.jpg
Exterieur van het hoofdkantoor van het Europese medicijnagentschap. Het EMA is begonnen aan de beoordeling van de eerste coronavaccins, die van Moderna en Pfizer/BioNTech. beeld ANP, Remko de Waal
Farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech hebben de productie van hun coronavaccin op orde. Ze hebben al bijna de 50 miljoen doses voor dit jaar geproduceerd, laten de twee bedrijven weten. Daarmee spreken ze een bericht in zakenkrant The Wall Street Journal tegen dat ze hun productie voor dit jaar door inkoopproblemen niet zouden halen.

Volgens The Wall Street Journal zouden Pfizer en BioNTech hun productiedoel voor dit jaar noodgedwongen hebben moeten halveren van 100 miljoen doses naar 50 miljoen doses, maar dat gebeurde begin november al, zegt BioNTech. Onder meer de tijdplanning voor goedkeuring van het vaccin in verschillende landen was daar de oorzaak van.
Pfizer en BioNTech denken volgend jaar 1,3 miljard doses van hun coronavaccin te kunnen leveren aan verschillende landen. De twee ondernemingen kijken naar mogelijkheden om de productie nog verder op te voeren.

Branchegenoot Moderna liet weten komend jaar 500 miljoen doses van zijn vaccin te kunnen maken. Om dat te verdubbelen, moet het bedrijf meer middelen hebben, zei topman Stéphane Bancel. Of het alleen om geld gaat of dat er ook andere zaken nodig zijn, zei hij niet.

Meer Duitse regio’s en steden voeren spertijd in tegen corona
ANP-425847604.jpg
Een Duitse teststraatmedewerker reinigt een stoel in een coronateststraat. beeld EPA, Clemens Bilan
Een groeiend aantal Duitse steden en regio’s voert een spertijd in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Delen van de deelstaat Rijnland-Palts sloten zich vrijdag aan in de rij.

In de stad Ludwigshafen mag niemand meer tussen 21.00 uur en 05.00 uur zonder goede reden naar buiten. Je kan wel naar werk, arts of partner. De regeling gaat zaterdag in. Twee andere steden en een district in de deelstaat volgen uiterlijk dinsdag, melden Duitse media.

Onlangs had de stad Mannheim (ruim 300.000 inwoners) in de deelstaat Baden-Württemberg al een avondklok aangekondigd. Deze geldt de komende tien dagen.

De Duitse organisatie van steden en gemeenten vindt dat spertijden niet algemeen moeten worden ingevoerd, maar uitsluitend om infecties in coronabrandhaarden terug te dringen.

Tijdens de eerste coronagolf eerder dit jaar kondigde de deelstaat Beieren een uitgaansverbod af. Maar tot een landelijke avondklok, zoals in Spanje, Italië of Frankrijk kwam het niet. Wel geldt overal de regel contacten zo veel mogelijk te beperken.

Tsjechië heropent skioorden
ANP-424572979.jpg
De Tsjechische minister van Gezondheid Jan Blatny. beeld EPA, Martin Divisek
Tsjechië heropent 18 december zijn skioorden. Minister van Gezondheid Jan Blatny maakte dit bekend. Hij verwacht dat mensen gaan wintersporten en niet op zoek zijn naar nachtelijk amusement. De Tsjechische premier Andrej Babis zei dat hij de heropening voornamelijk ziet als een mogelijkheid voor de Tsjechen om in de regio te gaan skiën.

In het buurland Oostenrijk zijn de skipistes en de skiliften ook in bedrijf, maar daar ligt de horeca plat. Tsjechië en Oostenrijk verwachten geen mensen die op skivakantie komen.
Zwitserland heeft ondanks grote druk uit Rome, Berlijn en Parijs besloten de skioorden open te houden. Ook de horeca functioneert er, mits men vooraf reserveert. In Italië en Frankrijk blijven de wintersportgebieden tot 10 januari vrijwel op slot. De Duitse regering streeft dat ook na, maar er zijn nog geen definitieve besluiten genomen. Vast staat alleen dat ze in ieder geval tot 20 december dicht zijn.

Aruba voert toch weer extra maatregelen in
ANP-417365798.jpg
Evelyn Wever-Croes, de premier van Aruba. beeld ANP, Bart Maat
De Arubaanse regering heeft vrijdag besloten extra maatregelen door te voeren om verdere verspreiding van Covid-19 op het eiland tegen te gaan. De reden daarvoor is de "dramatische stijging van het aantal besmettingen in de afgelopen week", aldus minister-president Evelyn Wever-Croes. Zij liet weten dat er de afgelopen week gemiddeld 21 nieuwe besmettingen per dag werden geteld, tegen vijftien een week eerder en tien de week daarvoor.

“Onze bezorgdheid geldt ook voor de situatie in het ziekenhuis. Het aantal opnames is nog niet alarmerend, maar we zien een stijgende trend. We willen de komende week goed volgen hoe de situatie zich ontwikkelt”, aldus Wever-Croes. De premier wil met nieuwe maatregelen voorkomen dat het niveau van besmettingen weer boven de zestig per dag komt, zoals in augustus op Aruba het geval was. Voorlopig gelden de nieuwe maatregelen voor twee weken.

Met ingang van 5 december mogen er maximaal acht personen per tafel in restaurants eten. Op terrassen geldt het maximum van tien personen per tafel. Per etablissement mogen binnen maximaal dertig gasten zijn en buiten zestig. Dansen is verboden en mondkapjes en afstand houden verplicht. Cafés moeten de komende twee weken dicht.

De regels voor sportactiviteiten worden weer aangescherpt. Publiek mag niet aanwezig zijn. Muziekgroepen mogen met maximaal drie muzikanten spelen, zowel binnen als buiten. Bij begrafenissen mogen niet meer dan dertig personen aanwezig zijn, op gepaste afstand en met mondkapjes. Voor supermarkten en andere winkels geldt dat klanten in hun eentje boodschappen moeten doen en er niet meer klanten binnen mogen als ze geen afstand kunnen houden.

Met Zwitserse coronamaatregelen mag je wel skiën maar niet zingen
ANP-425636924.jpg
Wintersporters in Zwitserland. beeld AFP, Fabrice Coffrini
Onder druk om al of niet coronamaatregelen te nemen heeft de Zwitserse regering vrijdag besloten dat de skipistes definitief tijdens de feestdagen open blijven, maar het aantal mensen dat tegelijk in een afgesloten skilift of -cabine mag, wordt met een derde van het normale aantal teruggebracht. Er is geen maximaal aantal mensen per skipiste.

Voor de bezoekers van kerkdiensten of liefhebbers van zingen, was er vrijdag minder goed nieuws uit de Bundesrat (regering). Het is in het kader van de jongste coronamaatregelen in Zwitserland voorlopig niet toegestaan buiten de eigen familiekring te zingen. Voor scholen wordt een uitzondering gemaakt, maar voor kerken niet. Zingen is zowel binnen als buiten niet toegestaan. Volgens de regering is het duidelijk dat de beperkingen die worden opgelegd, leiden tot een afname van het aantal besmettingen en moet het virus daarmee stap voor stap worden bedwongen.

Het land telt 8,5 miljoen inwoners en momenteel liggen circa 480 mensen in ziekenhuizen met ernstige gevolgen van het coronavirus. Dat is 345.000 keer vastgesteld en 260.000 mensen zijn genezen of hadden geen klachten. In het Alpenland worden 5285 sterfgevallen aan het virus toegeschreven en bijna allemaal waren deze patiënten erg oud, 3466 overleden coronapatiënten waren minstens tachtig jaar oud.

Drukte winkelend publiek in Rotterdam valt mee
ANP-425686029.jpg
Matrixborden moeten winkelend publiek waarschuwen voor de drukte in Rotterdam. beeld ANP, Marco de Swart
Het valt momenteel mee met de drukte bij de winkels in het centrum van Rotterdam. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb is de drukte „beheersbaar.” „Het is rustiger dan met Black Friday en ook qua jongeren is het rustig momenteel.”

De winkels in de binnenstad sluiten vrijdagavond eerder, een maatregel die burgemeester Ahmed Aboutaleb instelde om drukte zoals op Black Friday te voorkomen. Een week geleden was het op Black Friday extreem druk in de stad en sloot de gemeente de winkels in het centrum voortijdig omdat het winkelend publiek niet voldoende afstand kon houden. Ook kwamen jongeren massaal samen in het centrum en gooiden met vuurwerk.

Om dat soort taferelen te voorkomen besloot Aboutaleb de winkels deze vrijdag om 19.00 uur te sluiten. Wie om die tijd al in de winkel is mag tot 20.00 uur blijven. Eerder wilde hij de winkels om 18.00 uur dicht hebben, maar na bezwaren van de gemeenteraad kwam hij daar op terug. Ook riep de gemeente op om inkopen eerder op de dag te doen.

Ministerie in de fout: meer scholen om corona dicht dan gemeld

In de maand november zijn niet 53 basis- en middelbare scholen tijdelijk gesloten, maar 84. Het ministerie van Onderwijs heeft donderdag foute aantallen naar buiten gebracht.
Het ministerie vindt dat „de gegevens niet veel verschillen”. Toch „hechten wij eraan de cijfers alsnog te delen”, schrijft het departement in een nieuw persbericht. Het gaat in totaal om 44 basisscholen in plaats van 28 en 40 middelbare scholen in plaats van 25. Dat is respectievelijk 0,6 en 2,4 procent van het totale aantal vestigingen.

De 53 schoolsluitingen die het ministerie eerder meldde, zijn de cijfers van alleen 30 november, in plaats van de hele maand. De informatie werd wel correct gedeeld met de Tweede Kamer.
De Onderwijsinspectie houdt het aantal schoolsluitingen bij via een meldpunt, dat pas op 15 oktober openging. Daarom zijn er geen cijfers van voor november beschikbaar. Voortaan komen er maandelijks rapportages hierover.

GGD’en kunnen scholen sluiten als er een corona-uitbraak heerst. Schoollocaties kunnen hier ook zelf voor kiezen. Zij hoeven dit niet te melden bij de Onderwijsinspectie.

Rutte: pas komende dagen besluiten over corona-aanpak
ANP-425846874.jpg
Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. beeld ANP, Sem van der Wal
Premier Mark Rutte denkt in de strijd tegen het coronavirus op dit moment zelf niet aan extra maatregelen voor het onderwijs, zoals scholen een week langer dichthouden in de kerstvakantie. Maar tegelijk sluit hij het ook niet uit, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. „Het is niet mijn verwachting maar we moeten het nog bezien. Er zitten grote nadelen aan een extra week vrij. Het heeft impact op de kinderen en de vraag is wat het doet met de verspreiding van het virus”, zei Rutte.

Het kabinet heeft allerlei varianten voor de corona-aanpak de komende periode voorgelegd aan het OMT, het team deskundigen dat adviseert over het virus. Het beeld dat Rutte zelf heeft over een langere sluiting van de scholen is dat het niet „een dramatisch effect” zou hebben op het indammen van het virus. Maar de komende dagen zullen het kabinet en de deskundigen alles bekijken en erover nadenken. „Het zou kunnen dat we dinsdag op de persconferentie zeggen dat de scholen toch langer dichtgaan.”

De afgelopen dagen heeft Rutte contact gehad met Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Daar zijn ook de scholen open en de horeca dicht. De sluiting van de horeca is in andere landen ook verlengd, zei de premier. Hij wees nogmaals op de „meer dan gemiddelde risico’s” op besmetting in horecagelegenheden. „Mensen zijn vaak langer dan 15 minuten bij elkaar en ook harde muziek en drankgebruik leiden tot meer risico’s.”

De besmettingscijfers zien er volgens de minister-president nog steeds niet goed uit. De cijfers schommelen dagelijks en vrijdag was er een lichte stijging in het aantal nieuwe besmettingen met 300, tot bijna 6000. „We hadden rond 10 december op een ander niveau willen zitten, van ongeveer 3000 nieuwe besmettingen per dag”. Dat zou leiden tot minder opnames in ziekenhuizen en op de intensive care.

De hoge besmettingsgraad vereist voorzichtigheid, waarbij geen onverantwoorde risico’s moeten worden genomen, benadrukte Rutte.
Een groot deel van het kabinet komt zondag weer bijeen op het Catshuis om alle mogelijkheden door te nemen. De dagen erna zijn er nog overleggen over corona en neemt het kabinet besluiten. Dinsdagavond zullen Rutte en zorgminister Hugo de Jonge tijdens hun persconferentie de besluiten bekendmaken.

Rutte wil zich zichtbaar laten vaccineren

Als het helpt om meer mensen te laten deelnemen, wil Rutte zich best zichtbaar willen laten vaccineren.

KLM en Delta komen met vluchten met coronatests
ANP-425001167.jpg
Twaalf passagierstoestellen van KLM overwinteren op Groningen Airport Eelde. Door het coronavirus wordt er minder gevlogen dan gebruikelijk. beeld ANP, Siese Veenstra
Luchtvaartmaatschappij KLM en de Amerikaanse partner Delta Air Lines gaan vluchten tussen Schiphol en Atlanta uitvoeren waarbij passagiers op corona worden getest. Alleen passagiers met een negatieve coronatest mogen daadwerkelijk mee met hun vlucht. De test begint op 15 december en duurt in eerste instantie drie weken. Voor reizigers vanuit Atlanta betekent de uitgebreide testperiode dat als ze na aankomst op Schiphol negatief getest worden, ze niet in quarantaine hoeven. Daarvoor moeten ze dan wel vijf dagen voor aankomst in Nederland een negatieve test hebben laten doen en vervolgens in zelfisolatie zijn gegaan. Voor het aan boord gaan in Atlanta moeten ze ook een snelle coronatest ondergaan.

Delta, KLM en Schiphol hebben de test opgezet met steun van de Nederlandse overheid. Tijdens de test en daarna wordt gekeken of mensen zich beter aan de quarantaineregels houden en of de test kan worden voortgezet. Het ministerie benadrukt dat het inreisverbod voor de Europese Unie voor niet-essentiële reizen van kracht blijft.

Burgemeester Deventer dreigt met winkelsluiting zaterdag

Burgemeester Ron König van Deventer waarschuwt zijn inwoners vrijdag dat ze de winkelstraten op de drukke zaterdagmiddag voor sinterklaasavond moeten mijden. Als het weer „onverantwoord druk” wordt in het centrum van Deventer, moeten winkels in de binnenstad en in wijkwinkelcentra voortijdig sluiten, laat hij weten.

„Het aantal besmettingen in Deventer loop tot mijn schrik veel harder op dan in andere gemeenten in de regio. Ik maak me daar met sinterklaasavond voor de deur oprecht zorgen over. Afgelopen week was het erg druk in de stad”, twittert König.

Binnenstadondernemers ondersteunen zijn waarschuwing: „Kom zoveel mogelijk alleen en niet allemaal tegelijk op zaterdagmiddag. Dan blijft het hanteerbaar”, stelt binnenstadsmanager Peter Brouwer.

Deventer telde vrijdag 58 coronabesmettingen per 100.000 inwoners.

Rutte vindt bedreiging OMT-leden ‘totaal onacceptabel’
ANP-425606288.jpg
Minister-president Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. beeld ANP, Bart Maat
Minister-president Mark Rutte is „enorm geschrokken” van berichten dat leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus, worden bedreigd. Hij noemt het „totaal onacceptabel” dat dit gebeurt. „Deze mensen doen goed en belangrijk werk, en doen dat naar eer een geweten”, zegt Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Mensen kunnen het oneens zijn met hun adviezen, en „discussiëren op inhoud is prima”, maar intimidaties en bedreigingen kunnen echt niet, aldus de premier.
Aantal coronagevallen ruim 300 hoger dan donderdag
ANP-425274941.jpg
Jaap van Dissel, directeur RIVM, en Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk voor Acute Zorg, praten kamerleden bij tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. beeld ANP, Remko de Waal
Het aantal nieuwe coronagevallen is vrijdag ruim 300 hoger dan donderdag. In de afgelopen 24 uur zijn 5935 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Donderdag waren het er 5634 (na correctie) en woensdag ruim 4900.

In de grote steden slaat het virus nog steeds het hevigst toe. Amsterdam had tussen donderdag- en vrijdagochtend 226 positieve testresultaten. Tilburg 147, Rotterdam had er 133, Utrecht 117 en Den Haag 116.

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 58. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde donderdag het overlijden van 61 coronapatiënten.

De afgelopen week raakten 35.229 mensen besmet, ruim 500 minder dan de week ervoor. Er stierven deze laatste week 359 mensen.
Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 54.3965 mensen besmet geraakt en 9623 aan corona overleden.

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt licht
ANP-424447268.jpg
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg LNAZ, tijdens een persmoment in het Erasmus MC. Kuipers deelde de cijfers van het Landelijk Coordinatiecentrum Patienten Spreiding. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vrijdag licht gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1625 coronapatiënten. Dat zijn er dertig meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 473 op de intensivecareafdelingen, vijftien meer dan een dag eerder. De overige 1152 patiënten met de ziekte liggen op verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten ook met vijftien toenam.

Het afgelopen etmaal werden er vijftien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, waarvan drie ic-patiënten.

Twee derde kankerpatiënten gaat coronavaccinatie halen

Twee derde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen bij de vaccinatie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat, samen met andere zorgorganisaties, laten onderzoeken en er ruim 2400 (ex-)kankerpatiënten voor gesproken.
Van de mensen die niet meer beter worden, zegt ruim 7 op de 10 graag een vaccinatie te krijgen. Ruim drie kwart van de mannen geeft aan graag gevaccineerd te willen worden ten opzichte van ruim de helft van de vrouwen: van de vrouwen zegt een derde het nog niet te weten. Onder de mensen van 66 jaar of ouder geeft bijna 8 op de 10 respondenten aan graag gevaccineerd te willen, waarvan ruim de helft met voorrang.

Kwetsbare mensen, waaronder kankerpatiënten, voelen dagelijks waarom de Covid-19-vaccinatie zo belangrijk is, zegt NFK-directeur Arja Broenland. „En juist de mensen die worden behandeld voor kanker of zelfs niet meer beter worden en nu geïsoleerd zitten uit angst om besmet te raken, zijn gebaat bij het vaccin. Het biedt ze de bescherming die ervoor kan zorgen dat zij deze kwetsbare, soms laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen met hun dierbaren.”

De vaccinatievraag is ook voorgelegd aan 484 zorgverleners in de oncologie (180 medisch specialisten en 304 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen). Van deze medisch specialisten geeft 8 op de 10 aan gevaccineerd te willen worden, waarvan de helft met voorrang. Van de ondervraagde verpleegkundigen wil ruim 4 op de 10 gevaccineerd worden.
De uitkomsten zijn onderdeel van een groot onderzoek naar de ervaringen van patiënten en zorgverleners met kankerzorg in de anderhalvemetersamenleving.

Ouderenorganisatie ANBO heeft er begrip voor dat kankerpatiënten eerder het coronavaccin willen hebben dan vitale 60-plussers, zo laat ze weten. „Een gezond echtpaar van 62 jaar zal er echt geen moeite mee hebben dat een kankerpatiënt van 48 jaar vóór gaat. Helemaal niet als hij daardoor de laatste fase van zijn leven wél met zijn dierbaren kan doorbrengen. Je moet niet naar leeftijd kijken maar naar kwetsbare gezondheid,” aldus Atie Schipaanboord van ANBO.

‘Rekenvaardigheden basisschoolleerlingen nauwelijks ontwikkeld’

Basisschoolleerlingen uit de groepen vijf tot en met acht hebben hun rekenvaardigheden tijdens de scholensluiting van afgelopen lente nauwelijks verbeterd. Dat meldt ontwikkelaar van digitale leermiddelen voor kinderen Squla op basis van eigen onderzoek. Squla vergeleek de prestaties van 1779 basisscholieren tijdens de eerste lockdown (tussen maart en juni) met dezelfde periode in 2019.

ANP-356303001.jpg
beeld ANP XTRA ROBIN VAN LONKHUIJSEN

In de lente van vorig jaar boekten de leerlingen nog een significante vooruitgang op het gebied van hun rekenvaardigheden: 19,2 procent. In het voorjaar van 2020 was de gemiddelde vooruitgang slechts 1,5 procent. Squla maakte de berekening op basis van gegevens van kinderen die een abonnement hebben op het leerplatform. Kinderen krijgen tijdens de rekenopgaven gewoonlijk steeds moeilijker vragen voorgelegd. Het niveau van de vragen bleef dit jaar echter bij veel kinderen gelijk.
„Het is voor veel basisscholen een grote uitdaging om deze achterstanden in te lopen”, aldus Squla. „Zeker nu steeds meer leerkrachten en leerlingen door de tweede golf in quarantaine zitten.”
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, noemde onlangs een langere kerstvakantie als optie om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen. Onderwijsminister Arie Slob noemde dat „niet zo’n verstandig idee”, onder meer vanwege het belang van naar school gaan voor de ontwikkeling van kinderen.

Coronaprikken voor huisarts wel te doen, maar ‘best pittig’

Als straks duidelijk is wanneer welk coronavaccin zal worden geleverd, zullen huisartsen nog wel enige tijd nodig hebben om het prikken van hun patiënten te regelen. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De hele operatie is wel te doen, maar wordt „best wel pittig”, zegt een woordvoerster.
De animo zal flink zijn en het inenten moet coronaproof. De dokters zullen daarom extra ruimte moeten vinden door partytenten voor de deur te zetten of tijdelijk te verhuizen naar bijvoorbeeld kerken en sportzalen. En omdat de gewone consulten ook moeten doorgaan, zullen huisartsen misschien ook op zaterdag coronavaccins willen toedienen, maar daar moet dan wel weer extra assistentie voor worden geregeld.
Het zijn echter geen onoverkomelijke problemen, aldus de LHV. Om te beginnen hebben de dokters immers de groepen in beeld die het eerst in aanmerking komen doordat ze die ook al jaren oproepen voor de gewone griepprik.
Intussen loopt het toedienen van de coronaprikken mogelijk samen met het geven van de laatste griepprikken aan vooral gezonde mensen van tussen de 60 en 70. Kort nadat in het najaar de uitnodigingen voor de griepprikken door de huisartsen waren verzonden, kwam de oproep aan deze groep om 70-plussers en kwetsbaren voor te laten gaan, zodat er voor die groep zoveel mogelijk vaccin beschikbaar bleef. Sommige praktijken moesten door de grote belangstelling zelfs nee verkopen aan 70-plussers en zwakkeren. Aan de oproep werd ruim gehoor gegeven.
Donderdag bleek dat er nu genoeg griepvaccin is voor met name die gezonde zestigers, mede dankzij extra inkoop die inmiddels is geregeld. Niet al die vaccins zijn echter meteen beschikbaar, de laatste voorraden worden pas in februari verwacht.
Normaal komt van de 6 miljoen kandidaten voor de griepprik maar de helft opdagen, maar nu ging het volgens een voorzichtige schatting van de huisartsenvereniging meteen al om 60 tot 65 procent. Niet dat de griepprik beschermt tegen corona, maar veel mensen wilden uitsluiten dat ze griep én corona krijgen. Omdat ze dat waarschijnlijk nog steeds willen, wordt voor de overgebleven en extra griepvaccins ook veel belangstelling verwacht.

‘ECB wil jaar langer de tijd voor corona-opkoopprogramma’

De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om zijn speciaal voor de coronacrisis opgetuigde opkoopprogramma met nog eens een jaar te verlengen. Die beslissing zou bij het rentebesluit volgende week donderdag bekend kunnen worden gemaakt, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
De ECB maakte in maart bekend 750 miljard euro aan obligaties op te kopen om te midden van de crisis voldoende geld de economie in te laten stromen. Vervolgens werd dat bedrag opgehoogd tot een totaal van 1350 miljard euro, met een looptijd van het crisisprogramma tot zeker eind juni 2021.
Volgens bronnen van Bloomberg zijn beleidsmakers het er bijna over eens dat het omvangrijke opkoopprogramma minstens twaalf maanden langer moet gaan duren. Daarmee zou het opkopen van schulden, waarmee rentes opzettelijk laag worden gehouden, zeker tot medio 2022 duren.
ECB-president Christine Lagarde maakte bij het vorige rentebesluit al duidelijk dat de centrale bank deze maand met aanvullende stimuleringsmaatregelen komt. Een verruiming van het opkoopprogramma ligt in de lijn der verwachtingen. Economen gepeild door Bloomberg gaan er gemiddeld van uit dat de ECB voor 500 miljard euro extra schulden zal opkopen, waarmee het totale programma een omvang zou hebben van 1850 miljard euro.

Verlaging leeftijd HPV-vaccinatie door corona niet gehaald

Jongens en meisjes vanaf negen jaar worden volgend jaar toch nog niet gevaccineerd tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Uit een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer blijkt dat corona de oorzaak is.
Eigenlijk zouden vanaf 2021 niet alleen meisjes, maar ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV. De leeftijd waarop het vaccin wordt aangeboden, zou bovendien omlaag gaan van twaalf naar negen jaar. Door corona gaat dat niet door, schrijft Blokhuis: „Vanwege de hoge werkdruk” bij de Jeugdgezondheidszorg „en de inzet van personeel bij de bestrijding van Covid-19 blijkt dit streven helaas niet haalbaar.”
De uitbreiding wordt daarom verschoven naar 2022. In dat jaar wil Blokhuis ook van start met een inhaalactie.
Het is niet de enige vertraging die het vaccinatieprogramma oploopt. Omdat veel reguliere vaccinaties als groepsvaccinatie worden aangeboden, zijn die uitgesteld. In 2021 zou ook een onderzoek naar bijwerkingen bij kinderen van start gaan. Vanwege de coronamaatregelen kan dat onderzoek nog niet beginnen, schrijft Blokhuis. Bovendien is de huidige periode volgens de bewindsman „minder representatief” en zijn ouders lastiger te benaderen. Het onderzoek is daardoor naar verwachting niet in 2025, maar in 2026 af.
De invloed van corona op de griepvaccinaties valt volgens Blokhuis mee.

Oostenrijk begint tegen advies experts in met massale coronatests

Oostenrijk is vrijdag begonnen de bevolking massaal te testen op het coronavirus, ondanks twijfels bij wetenschappelijke overheidsadviseurs.
Lange rijen vormden zich bij screeningcentra toen het testen werd gestart in Wenen en in de westelijke provincies Tirol en Vorarlberg, meldden de omroepen ORF en Oe24. Andere regio’s zullen de komende dagen volgen.
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz kondigde eind november het vrijwillige testplan aan om de overdracht van het virus te vertragen. Als enkele miljoenen van de bijna 9 miljoen inwoners van Oostenrijk worden getest, kunnen de autoriteiten veel Covid-19-patiënten vinden en isoleren die geen symptomen vertonen, betoogde hij.

AFP_8WC3KV.jpg
Kurz. beeld GEORG HOCHMUTH / APA / AFP / Austria OUT

Volgens de verslagen van een recente bijeenkomst heeft „een aanzienlijk aantal wetenschappelijke adviseurs” minister Rudolf Anschober van Volksgezondheid echter verteld dat ze tegen het plan zijn. Ze waarschuwden dat negatieve tests mensen het verkeerde idee zouden geven dat ze eind december een normale kerstvakantie met familie kunnen vieren, net als in andere jaren.
De experts maken zich ook zorgen over valse resultaten van de sneltesten die worden gebruikt.
In plaats van de gehele bevolking te screenen, geven de experts er de voorkeur aan te focussen op specifieke hoogrisicogroepen en mensen op te sporen die in contact zijn gekomen met besmette personen.

De Jonge: Geen moeite mee me zichtbaar te laten vaccineren

Minister Hugo de Jonge heeft er geen probleem mee om zich voor de camera te laten inenten met een coronavaccin. Maar hij benadrukt dat de kwetsbare groepen als eerste aan de beurt zijn als de vaccins worden geleverd en goedgekeurd.
„Als ik aan de beurt ben heb ik er geen enkele moeite mee om dat in alle transparantie te doen”, aldus de Jonge. „Het is mooi dat de wetenschap ons dit levert. Vaccinatie is onze beste troef.”
Maar het goede voorbeeld geven zal niet meteen gebeuren, benadrukt de bewindsman. „In Nederland hebben we ervoor gekozen de kwetsbare groepen eerst te doen, dan is het logisch de eerste vaccins voor hen beschikbaar te hebben.”
Ook andere bewindslieden, onder wie Kajsa Ollongren, Ank Bijleveld en Sigrid Kaag ,zouden er geen probleem mee hebben zich in het bijzijn van de media te laten vaccineren. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol hoopt wel dat ze “niet gaat piepen omdat het pijn doet”, zegt ze lachend. Ze wil naar eigen zeggen “nooit kijken, ik ben een beetje een schijterd moet ik zeggen”.
Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt het niet nodig om zich voor de camera te laten inenten. “Ik ben er niet zo van om er een heel theater van te maken”, zegt zij. Collega Sander Dekker is daar wel “maar al te graag” toe bereid, maar vraagt zich eveneens af of het nodig zal zijn. Het lijkt beide bewindslieden “een beetje Amerikaans” om het op die manier te doen.

Wereldwijd meer dan 65 miljoen coronabesmettingen

Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vrijdag de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.
In totaal zijn nu 65.277.100 besmettingen en 1.507.323 sterfgevallen vastgesteld sinds het opduiken van het virus in China eind vorig jaar. Halverwege september passeerde het aantal besmettingen de 30 miljoen.
Met meer dan 19 miljoen besmettingen is Europa het gebied met de meeste infecties. Afgelopen week steeg het aantal daar met 1,7 miljoen, verspreid over 52 Europese landen.
In de Verenigde Staten zijn meer dan 14 miljoen besmettingen vastgesteld. Donderdag registreerde het land nog een recordaantal nieuwe besmettingen. In een etmaal werden meer dan 210.000 Amerikanen geïnfecteerd.

Grapperhaus noemt bedreiging OMT-leden 'schandalig'

Minister Ferd Grapperhaus vindt het “schandalig” dat leden van het Outbreak Management Team (OMT) worden bedreigd. Hij benadrukt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dit soort zaken goed in beeld heeft.
Als minister van Justitie en Veiligheid wordt Grapperhaus op de hoogte gehouden van de bedreigingen, maar inhoudelijk kan hij er verder niks over zeggen. Hij wijst erop dat er extra geld beschikbaar is - 55 miljoen euro per jaar - voor de beveiliging van bijvoorbeeld advocaten, rechters en journalisten.
Het is “buitengewoon” slecht dat dat voor de wetenschappers van het OMT nu ook nodig is, aldus Grapperhaus. “Ze leggen in tv-programma’s op een goed, begrijpelijk niveau uit wat er speelt. Het is schandalig dat dit gebeurt. We zetten in op veiligheid, laat dat heel duidelijk zijn.”

Kamer botst met Blokhuis over onderzoek borstkanker

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer is het er niet mee eens dat vrouwen tussen 50 en 75 jaar voorlopig niet meer elke twee jaar worden onderzocht op borstkanker, maar eens in de drie jaar. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft tot die vertraging in het bevolkingsonderzoek besloten vanwege personeelstekorten en door de coronamaatregelen. Er waren door de tekorten al achterstanden ontstaan en die zijn door de coronamaatrgelen verder opgelopen.

Duitse minister: extra coronamaatregelen nodig in sommige regio's

In sommige regio’s van Duitsland met veel coronabesmettingen zijn aanvullende beperkingen nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, liet de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn vrijdag weten.
“Waar het aantal besmettingen in Duitsland groter is, is er naar mijn mening behoefte aan aanvullende maatregelen om het aantal contacten verder te verminderen boven wat is afgesproken”, zei Spahn tegen de Duitse zender ZDF. “We hebben nog steeds te veel districten en regio’s waar aanvullende maatregelen nodig zijn”, voegde hij eraan toe.
In Duitsland zijn de coronamaatregelen deze week verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in deze zogenoemde lockdown-light, die inmiddels een maand duurt. Eerder was al besloten tijdens de feestdagen de beperkingen voor bijeenkomsten iets te versoepelen, waardoor maximaal tien mensen mogen samenkomen.
In Duitsland is het aantal coronabesmettingen in de laatste 24 uur met ruim duizend gestegen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde vrijdagochtend 23.449 nieuwe gevallen.

SCP: vertrouwen in politiek na sterke stijging weer afgenomen

Waar het vertrouwen in de politiek aan het begin van de coronacrisis sterk was gestegen, is dat inmiddels weer een stuk lager. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag.

Verenigd Koninkrijk begint distributie coronavaccin

Het Verenigd Koninkrijk is vrijdag begonnen met het verdelen van de eerste lading coronavaccins van farmaceut Pfizer/BioNTech die in het land zijn aangekomen. Het vaccineren begint volgens SkyNews volgende week.
Hoeveel doses van het vaccin dit jaar kunnen worden gebruikt, weet de Britse regering nog niet precies. „Er zijn nu 800.000 doses aangekomen. Laten we hopen dat het er voor het einde van het jaar een paar miljoen zijn”, aldus staatssecretaris voor Bedrijfsleven Alok Sharma.
Donderdag kwam de eerste lading vanuit België aan in het Verenigd Koninkrijk. Nu worden de vaccins verspreid naar Noord-Ierland, Schotland en Wales.
De Britse gezondheidsdienst NHS is op zoek naar mensen die ervaring hebben met vaccineren, om zo snel mogelijk iedereen van een inenting te kunnen voorzien.

OMT-leden bedreigd en beveiligd

Leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, zijn de afgelopen tijd bedreigd. Een enkel OMT-lid wordt beveiligd. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, bevestigde een bericht hierover van NU.nl.

Twee derde kankerpatiënten gaat coronavaccinatie halen

Twee derde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen bij de vaccinatie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat, samen met andere zorgorganisaties, laten onderzoeken en er ruim 2400 (ex-)kankerpatiënten voor gesproken.
Van de mensen die niet meer beter worden, zegt ruim 7 op de 10 graag een vaccinatie te krijgen. Ruim drie kwart van de mannen geeft aan graag gevaccineerd te willen worden ten opzichte van ruim de helft van de vrouwen: van de vrouwen zegt een derde het nog niet te weten. Onder de mensen van 66 jaar of ouder geeft bijna 8 op de 10 respondenten aan graag gevaccineerd te willen, waarvan ruim de helft met voorrang.
Kwetsbare mensen, waaronder kankerpatiënten, voelen dagelijks waarom de Covid-19-vaccinatie zo belangrijk is, zegt NFK-directeur Arja Broenland. „En juist de mensen die worden behandeld voor kanker of zelfs niet meer beter worden en nu geïsoleerd zitten uit angst om besmet te raken, zijn gebaat bij het vaccin. Het biedt ze de bescherming die ervoor kan zorgen dat zij deze kwetsbare, soms laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen met hun dierbaren.”
De vaccinatievraag is ook voorgelegd aan 484 zorgverleners in de oncologie (180 medisch specialisten en 304 verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen). Van deze medisch specialisten geeft 8 op de 10 aan gevaccineerd te willen worden, waarvan de helft met voorrang. Van de ondervraagde verpleegkundigen wil ruim 4 op de 10 gevaccineerd worden.
De uitkomsten zijn onderdeel van een groot onderzoek naar de ervaringen van patiënten en zorgverleners met kankerzorg in de anderhalvemetersamenleving.

Moderna levert dit jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan VS

De Amerikaanse farmaceut Moderna levert voor het einde van het jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van volgend jaar komen daar nog 85 miljoen tot 100 miljoen doses bij.
De rest van de wereld krijgt begin 2021 zo’n 15 tot 25 miljoen doses. Die worden in Zwitserland geproduceerd.
Mensen krijgen twee keer een injectie met het vaccin, om de werking ervan te verbeteren. Moderna meldt op basis van de laatste testresultaten dat mensen drie maanden na de tweede dosis nog een grote hoeveelheid antistoffen in het lichaam hebben. Wel nemen de waardes na verloop van tijd iets af. De resultaten zijn hetzelfde bij mensen uit alle leeftijdsgroepen.
De onderzoekers zeggen ook dat er geen „ongewenste voorvallen of gebeurtenissen die de test doen stoppen” hebben plaatsgevonden.

‘Door coronavaccinatie mogelijk minder hulp voor zieke werknemer’

Als bedrijfsartsen straks betrokken worden bij de eerste ronde van coronavaccinaties in Nederland, zullen ze minder tijd hebben voor hun andere taken, zoals het begeleiden van mensen die tijdelijk niet kunnen werken en het adviseren over arbeidsomstandigheden. Daar wijst de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) op. „Het is te behappen, maar het wordt schipperen. Het zal krap zijn, maar het geeft ook enorm veel energie om zo’n klus te klaren”, zegt directeur Gijsbert van Lomwel van de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen.
De coronavaccinaties beginnen mogelijk in januari. Ouderen en mensen uit medische risicogroepen zijn het eerst aan de beurt. Die vaccinaties zullen worden verricht door instellingsartsen en huisartsen. Daarnaast krijgen mensen die in de zorg werken voorrang, en bij die vaccinaties zijn bedrijfsartsen betrokken.
Nederland telt ongeveer 1800 bedrijfsartsen. „Zelfs zonder corona zijn dat er al te weinig voor wat we aan taken hebben”, aldus Van Lomwel. Het tekort komt door vergrijzing. Oudere collega’s gaan nu met pensioen en vanuit de opleidingen komen er nog niet genoeg nieuwe bedrijfsartsen bij om dat op te vangen. „We hadden sowieso al meer aanwas nodig om het niveau op peil te houden, en dan komt corona er ook nog bij.”
Toch zullen de vaccinaties zelf wel goed komen, zegt Van Lomwel, helemaal omdat de bedrijfsartsen die niet zelf hoeven te zetten. Geschoold personeel mag mensen inenten, zolang er maar medisch toezicht is, om bijvoorbeeld bij bijwerkingen meteen in te kunnen grijpen. Het grootste obstakel zullen de computersystemen zijn, vreest de NVAB. „Een landelijke registratie van de vaccinaties is nodig. Als die registratie omslachtig is, of hapert, kan dat gevolgen hebben voor het tempo van vaccineren. Die registratie kan een hoofdpijndossier worden.”

Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland opnieuw gestegen

In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim duizend gestegen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend 23.449 nieuwe gevallen gemeld.

425607231.jpg
beeld EPA/Ronald Wittek

Daarmee zet de stijgende trend in de loop van de week door. Donderdag meldde het RKI 22.046 nieuwe gevallen, woensdag rond de 17.000 en dinsdag zo’n 13.500 besmettingen. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.130.238 personen vastgesteld.
In het afgelopen etmaal overleden nog eens 432 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt daarmee op 18.034 te staan.

Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VS

De Verenigde Staten hebben de afgelopen 24 uur een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 210.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus.
Meer dan 2900 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2700 sterfgevallen gemeld. Meer dan 100.000 inwoners liggen in het ziekenhuis.
Gezondheidsfunctionarissen waarschuwden al voor „een uitbraak bovenop een uitbraak” omdat een week geleden miljoenen Amerikanen naar hun familie afreisden om Thanksgiving, een belangrijke feestdag in de VS, te vieren.
In het land laait de epidemie flink op. De afgelopen maand werd al twee keer de lat van 200.000 dagelijkse coronabesmettingen overschreden, maar nog nooit was het aantal zo hoog.
Ziekenhuisopnames nemen met name toe in de vier meest dichtbevolkte staten (Californië, Florida, New York en Texas), merkt het Covid Tracking Project op.
De Verenigde Staten, het land dat wereldwijd het hardst door de pandemie is getroffen, telt in totaal meer dan 14,1 miljoen besmettingen en 276.000 doden.

Productie en verbruik elektriciteit veren weer op na coronadip

Nederland produceerde en verbruikte in het derde kwartaal weer meer elektriciteit na een daling in het tweede kwartaal vanwege de coronacrisis. Er werd meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energie en gas en minder uit kolen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De elektriciteitsproductie was 14 procent hoger dan een jaar eerder en bereikte daarmee het hoogst gemeten niveau in de periode 2014-2020. De statistici hebben de elektriciteit die nodig was voor de installaties die stroom opwekken niet meegerekend.
Hoe hoog de elektriciteitsproductie is, hangt volgens het CBS af van de binnenlandse en buitenlandse vraag. Die gingen beide omhoog. In het tweede kwartaal verbruikte men in Nederland nog minder elektriciteit vanwege de coronacrisis. Maar het verbruik ging in het derde kwartaal weer omhoog. Bovendien hadden Duitsland en België meer behoefte aan Nederlandse stroom.
Hernieuwbare energiebronnen wekten 41 procent meer elektriciteit op dan in het derde kwartaal van 2019. Vooral zonnepanelen en windmolens wekten meer stroom op. Op zee werd een groot windpark geopend en op land stond een gunstige wind. Bovendien stond er voor meer vermogen aan zonnepanelen opgesteld. Ook aardgascentrales wekten meer energie op. Kolencentrales juist iets minder.

Aantal sterfgevallen neemt toe na drie weken daling

Onderzoekers van het statistiekbureau CBS zagen het aantal sterfgevallen vorige week weer toenemen, volgend op drie weken van daling. Het is nu al tien weken zo dat er meer mensen overlijden dan gebruikelijk was in dezelfde periode in de jaren hiervoor. Dat komt hoogstwaarschijnlijk vanwege het coronavirus.
Vorige week overleden naar schatting 3450 mensen. Dat zijn er 150 meer dan een week eerder en 400 meer dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen ging in andere jaren ook wel omhoog in de winter, maar niet zoveel als nu. De statistici verwachten dat dit komt door de uitbraak van het coronavirus. Maar dat kunnen ze nog niet met zekerheid vaststellen, omdat ze nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden.
Tot nu toe zijn tijdens de tweede golf minder mensen overleden dan tijdens de eerste. In de eerste tien weken van de tweede golf overleden 4300 meer mensen dan gewoonlijk. Tijdens de eerste golf lag deze zogenoemde oversterfte dubbel zo hoog.
Volgens het CBS neemt het aantal overlijdens in alle leeftijdsgroepen toe, maar vooral bij ouderen.

Biden wil topimmunoloog Fauci in zijn coronateam

Aankomend president Joe Biden heeft Anthony Fauci gevraagd op zijn post te blijven en toe te treden tot zijn Covid-team als de Democraat is geïnstalleerd. Dat heeft Biden donderdag gezegd tegen CNN. De topimmunoloog, die leiding geeft aan het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten van de VS, is nu een van de topadviseurs van president Donald Trump op het gebied van de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten.

„Pfizer kan dit jaar minder vaccins leveren”

Farmaceut Pfizer kan dit jaar veel minder coronavaccins leveren dan het eerder van plan was. Dat aantal wordt gehalveerd van 100 miljoen doses naar 50 miljoen doses. De verlaging is veroorzaakt door problemen bij het verkrijgen van genoeg grondstoffen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.
Het vaccin dat Pfizer samen met de Duitse biotechnoloog BioNTech ontwikkelde kreeg deze week een noodgoedkeuring in het Verenigd Koninkrijk. Ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie lopen aanvragen voor toelating van het vaccin.
Pfizer en BioNTech zijn nog altijd van plan volgend jaar ruim een miljard doses van het vaccin te leveren aan verschillende landen.

Wereldwijd meer dan 1,5 miljoen doden door coronapandemie

Het aantal mensen dat wereldwijd is overleden als gevolg van het coronavirus, is de grens van 1,5 miljoen gepasseerd.
Het virus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich vervolgens over de wereld. Eind juni waren een half miljoen mensen gestorven door Covid-19 en eind september een miljoen.

In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 275.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 175.000), India (140.000) en Mexico (108.000).

Op de vijfde en zesde plek staan het Verenigd Koninkrijk, met ruim 60.000 sterfgevallen en Italië (meer dan 58.000). In Nederland zijn ruim 9600 mensen aan het virus bezweken.

In de VS zijn ook de meeste besmettingen vastgesteld: bijna 14 miljoen. Daarna volgen India, Brazilië en Rusland.

„Helft werkgevers houdt te weinig rekening met corona”
ANP-424867914.jpg
Met name voldoende afstand houden is vaak niet mogelijk. beeld ANP, Bart Maat
Bij de helft van de bedrijven waar niet thuisgewerkt kan worden, wordt te weinig rekening gehouden met de veranderde omstandigheden door het coronavirus. Dat stelt vakbond FNV na een onderzoek onder 2000 leden die onder meer in de bouw, industrie, detailhandel, zorg, transport en logistiek werkzaam zijn. Bijna een derde van hen is bang om corona op te lopen op de werkvloer.

Met name voldoende afstand houden is vaak niet mogelijk. Vier op de vijf ondervraagde bondsleden geeft aan dat dit niet altijd lukt. Ook geven de werknemers aan dat het werk meer energie kost en dat de werkdruk door onder meer ziekteverzuim hoger is. De omgang met collega’s, leveranciers en klanten levert ook meer stress op omdat zij zich lang niet altijd aan de coronaregels houden.

Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV noemt de cijfers verontrustend. „Er is veel aandacht voor thuiswerk, ook van het kabinet. Maar de helft van de mensen kán hun werk helemaal niet thuis uitvoeren. Zij werken vaak in vitale beroepen en er is weinig aandacht voor hun huidige arbeidsomstandigheden.”
FNV wijst erop dat uit cijfers van het RIVM is gebleken dat ongeveer 15 procent van de besmettingen op de werkvloer plaatsvindt.

UMCG doet mee aan groot internationaal onderzoek naar Covid-19

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet mee aan een driejarig internationaal onderzoek naar Covid-19. In dit onderzoek dat donderdag is begonnen, combineren 26 partners uit 15 landen hun kennis, kunde en vooral ook hun data. Lees verder:

Genoeg griepvaccins om 60- tot 70-jarigen in te enten
ANP-425533940.jpg
Er is nu waarschijnlijk wel genoeg vaccin op voorraad om de groep van 60 tot 70 jaar oud eveneens in te enten, ook doordat er nog extra vaccin kon worden ingekocht. beeld ANP, Koen van Weel
De oproep eind oktober aan gezonde 60-plussers om nog even geen griepprik te halen en 70-plussers en kwetsbaren voor te laten gaan, heeft zin gehad. Er is nu waarschijnlijk wel genoeg vaccin op voorraad om de groep van 60 tot 70 jaar oud eveneens in te enten, ook doordat er nog extra vaccin kon worden ingekocht. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) donderdag aan haar leden.

Omdat de vraag naar de prik dit jaar groter was dan het aanbod, werd gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar gevraagd niet meteen op de uitnodiging voor een griepprik in te gaan. In totaal krijgen 6 miljoen mensen jaarlijks een uitnodiging om de prik te halen. De afgelopen jaren ging ongeveer de helft erop in, maar nu was de vraag door de coronacrisis extra groot.
Daar was met extra inkoop al op gerekend, maar toch bleek het niet genoeg. Belangstellenden voor de griepprik kunnen naar het zich laat aanzien volgende week contact opnemen met hun huisarts. De dokters zijn nu ingelicht om voorbereidingen te gaan treffen.

„Bij voldoende extra steun trekken opstandige horeca zich terug”

Als de extra steun voor de horeca voldoende is, gaat het plan van horecabedrijven om op 17 januari weer open te gaan van tafel. Lees verder:

Facebook gaat onjuiste beweringen over coronavaccins verwijderen

Facebook gaat onjuiste beweringen over coronavaccins verwijderen van Facebook en Instagram. Volgens het bedrijf kan verkeerde informatie over het virus leiden tot lichamelijk letsel en wordt die daarom verwijderd. Lees verder:

Ruim vijftig scholen vorige maand tijdelijk dicht om corona
endri-killo-tvWqbeOaJnw-unsplash.jpg
Een leeg klaslokaal na sluiting van de school. beeld Unsplash

GGD’en hebben vorige maand 25 middelbare en 28 basisscholen tijdelijk gesloten om corona. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten. Deze locaties bleven gemiddeld vijf dagen dicht. Het gaat in totaal om 1,5 procent van de middelbare scholen (1653 vestigingen) en 0,4 procent van de basisscholen (ruim 6500 vestigingen).

In Noord- en Oost Gelderland gingen relatief de meeste middelbare scholen dicht. Daar sloot 4,5 procent van het totale aantal scholen in die regio. De meeste basisscholen werden gesloten in Rotterdam Rijnmond (1,5 procent) en Midden- en West Brabant (1,2 procent).

Aboutaleb wijzigt besluit: winkels sluiten vrijdag om 19.00 uur

Winkels in het centrum van Rotterdam mogen vrijdag tot 19.00 uur geopend blijven. Mensen die dan al in de winkel zijn, kunnen er tot 20.00 uur blijven. Lees verder:

Amsterdamse horeca niet direct dicht na overtreden coronaregels

Amsterdamse horecazaken die de coronaregels overtreden bij het aanbieden van afhaalmaaltijden krijgen voortaan eerst een waarschuwing. De gemeente versoepelt de handhaving door niet direct meer over te gaan tot sluiting. Als de ondernemer na de waarschuwing opnieuw de fout in gaat, moet hij een week dicht.

Door iets minder streng op te treden wil het stadsbestuur horeca zoveel mogelijk de gelegenheid geven iets te verdienen in deze coronacrisis. Aangezien restaurants momenteel geen gasten mogen ontvangen, bieden veel zaken aan eten of drinken te bezorgen of af te halen. Dit is toegestaan, maar daarbij moeten de ondernemers wel aan regels voldoen. Zo mogen de maaltijden of drankjes niet ter plaatse of in de directe omgeving worden genuttigd.

„Het aantal besmettingen daalt al een paar weken niet, maar blijft op een te hoog niveau”, zegt burgemeester Femke Halsema. „Daarom blijven de coronaregels voor ons allemaal belangrijk. In de vele gesprekken die ik voer, hoor ik natuurlijk hoe moeilijk horeca het heeft, en hoe groot de behoefte aan gezelligheid is. Afhalen is toegestaan, maar houd je als ondernemer en ook als klant wel aan de regels.”

Voorheen volgde na het overtreden van de regels direct een sluiting van twee weken. Burgemeester Femke Halsema zei donderdag tegen de gemeenteraad dat voor zaken waarbij dit voor 1 december is opgelegd ook de nieuwe termijn van een week gaat gelden.

Winkeliers: openingstijden juist oprekken om drukte te voorkomen
ANP-425686037.jpg
Winkelstraat in Rotterdam. beeld ANP, MARCO DE SWART

Rotterdamse winkeliers in het centrum van de stad hadden juist ingezet op het oprekken van de openingstijden om de drukte van winkelend publiek te spreiden. Dat laat Urban Department Store (UDS) Rotterdam, een samenwerking van winkeliers, horeca en vastgoedondernemers in de binnenstad, weten in reactie op het besluit van burgemeester Aboutaleb om de komende twee vrijdagen de winkels in het centrum om 18.00 uur vervroegd te sluiten.
„Iedere beperking doet zeer, onze inzet voor de winkeliers was dat de openingstijden niet beperkt zouden worden”, zegt Dominique van Elsacker, directeur van UDS Rotterdam. „Kennelijk vraagt de aanpak om de jeugdige bezoeker te managen op dit moment te veel van de handhavende diensten, die vele uitdagingen kennen in deze tijd en dat zullen we respecteren. Voor ons staat verantwoord winkelen voor bezoekers én medewerkers in de winkels op de eerste plaats.”
Als alternatief noemt UDS Rotterdam om de winkels elke dag om 19.00 uur te sluiten, zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Het is bij de winkeliers niet bekend of Aboutaleb ze iets in het vooruitzicht stelt ter compensatie.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam maakte donderdag bekend de winkels in het centrum de dag voor Sinterklaas en de vrijdag erop eerder te willen sluiten. Op Black Friday werd het zo druk in de stad dat hij zich genoodzaakt zag winkels eerder op slot te gooien om ongeregeldheden door toegestroomde jeugd te voorkomen. De Rotterdamse gemeenteraad vindt dat de ondernemer de dupe van de maatregel is en heeft Aboutaleb gevraagd zijn besluit te herzien.

Afgelopen etmaal fors meer coronagevallen dan gemiddeld

Het aantal nieuwe coronagevallen dat aan het licht komt, blijft maar schommelen. In de afgelopen 24 uur zijn 5641 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is meer dan op woensdag, toen ruim 4900 gevallen gemeld. Een dag eerder noteerde het RIVM iets meer dan 4000 bevestigde besmettingen.

Het aantal meldingen schommelt de laatste weken voortdurend. Veel lijn lijkt er niet meer in te zitten. Het RIVM en de GGD hebben daar geen duidelijke verklaring voor. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 35.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 5000 per dag.

In de grote steden komen nog steeds de meeste gevallen aan het licht. Van alle gemeenten had Amsterdam tussen woensdagochtend en donderdagochtend de meeste positieve testresultaten. In de hoofdstad kwamen 335 besmettingen aan het licht, gevolgd door Rotterdam met 216 gevallen. Den Haag telde 134 positieve tests, Zaanstad 91 en Tilburg 87.

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 61, onder wie zeven coronapatiënten in Rotterdam. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde woensdag het overlijden van 66 coronapatiënten.

Italiaanse chirurgen verwijderen tumor van 20 kilo

Chirurgen van een ziekenhuis in Napels hebben een tumor van 20 kilo weggesneden bij een 64-jarige vrouw. Zij had uit vrees voor het coronavirus al een tijd geen medische controles ondergaan. De operatie was succesvol.

Het „enorme” kankergezwel met een diameter van 70 centimeter werd verwijderd uit de buikstreek, meldde het Cardarelli-ziekenhuis in de Italiaanse stad. De patiënt was heel bang voor Covid-19 dus ontweek alle controles ondanks dat ze symptomen had, zei hoofdchirurg Giovanni Vennarecci.

Het gezwel groeide de afgelopen maanden gestaag, waarna de vrouw er zichzelf van overtuigde dat ze een gynaecoloog moest bezoeken. Daaruit kwam naar voren dat ze kanker had. De vrouw is inmiddels weer thuis bij haar familie.

RIVM praat met huisartsen over vaccinbevoorrading

Huisartsen krijgen mogelijk kleinere hoeveelheden coronavaccins geleverd, wat betekent dat ze vaker bevoorraad moeten worden. Dat is een optie waarover het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlegt, zegt Jaap van Delden, die de aankomende coronavaccinaties voorbereidt.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had woensdag betwijfeld of huisartsenpraktijken wel de geschikte plek zijn voor het kandidaat-vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat middel moet bewaard worden bij temperaturen van 70 tot 80 graden onder nul. Bovendien is het verpakt in grote hoeveelheden. „Waar de LHV gelijk in heeft, is dat het niet mogelijk is om bij elke praktijk een opslag van 80 graden onder nul te zetten. Dat is niet handig. Tegelijk is het ook zo dat het vaccin bij hogere temperaturen bewaard kan worden, maar dan blijft het veel minder lang goed”, aldus Van Delden. Daarom praat het RIVM volgens hem met onder meer huisartsen, bedrijfsartsen en gezondheidsdiensten om uit te zoeken wat de goede middenweg is.

Aboutaleb sluit winkels dag voor Sinterklaas om 18.00 uur

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sluit de winkels in het centrum van Rotterdam vrijdag, een dag voor Sinterklaas, en volgende week vrijdag om 18.00 uur. Hij wil hiermee drukte zoals die afgelopen vrijdag op Black Friday te zien was voorkomen.

De maatregel moet mensen aansporen om op een eerder tijdstip op de dag hun inkopen te doen. De Rotterdamse gemeenteraad ziet er absoluut niets in en heeft de burgemeester gevraagd het besluit te heroverwegen. Aboutaleb weigert dat.

„We hebben de massaliteit waarmee jongeren op Black Friday naar het centrum van de stad kwamen niet goed ingeschat”, aldus Aboutaleb. Volgens hem was de jeugd in groten getale aanwezig „om vertier te zoeken”. Ze werden baldadig en staken vuurwerk af. Hierop besloot de burgemeester de winkels na overleg met de politie op Black Friday eerder te sluiten.

Helft bewoners centrum Amsterdam waardeert stad meer na lockdown

De coronalockdown in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat inwoners van Amsterdam de stad meer zijn gaan waarderen. Vooral in het centrum is dat het geval, komt naar voren in een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De helft van de ondervraagden in de binnenstad gaf dit aan, vermoedelijk als gevolg van het wegblijven van toeristen en dagjesmensen en de daarmee gepaard gaande drukte en overlast die ze al jaren een doorn in het oog is.

„In de eerste maanden van de coronacrisis ontstond het gevoel dat Amsterdam eindelijk weer voor Amsterdammers was”, concluderen de onderzoekers. Ook in andere wijken spraken ondervraagden meer waardering uit voor de stad.

Hoewel een groot deel van de bewoners de lockdown in het voorjaar als relatief positief heeft ervaren, was het voor ouderen maar ook jongere alleenstaande Amsterdammers minder prettig. Ze voelden zich volgens de onderzoekers eenzaam en misten hun sociale leven. Ook wonen ze vaak in kleinere, minder goed onderhouden woningen.

„Bel niet je huisarts voor vrijstelling mondkapje”

Huisartsen krijgen veel telefoontjes van patiënten die vragen om een briefje waarop de arts bevestigt dat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Huisartsen kunnen daar echter niet aan meewerken, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). „Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven. Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten.”

De vele telefoontjes leiden af van de patiëntenzorg, vindt de LHV. „Het geeft een hoop onrust”, bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door het AD.

Andere oplossingen hebben de voorkeur. Mensen die vanwege een aandoening vrijgesteld willen worden van de mondkapjesplicht, kunnen gewoon zelf een verklaring invullen en meenemen als ze de deur uitgaan. Die verklaring is te vinden op de website van zorgkenniscentrum Vilans en telt als bewijsmiddel.

Meer reisbeperkingen voor Italianen tijdens de feestdagen

Italianen krijgen rond de feestdagen te maken met meer reisbeperkingen. De regering van premier Giuseppe Conte heeft onder meer besloten het reisverkeer tussen regio’s van 21 december tot 6 januari stil te leggen. Er kunnen nog wel uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor mensen die voor werk of een medische behandeling moeten reizen.

425676942.jpg
Milaan. beeld EPA, Paolo Salmoirago

In Italië is momenteel al een gedeeltelijke lockdown van kracht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land is opgedeeld in drie risicozones die met kleurcodes van elkaar worden onderscheiden: rood, oranje en geel. In de rode gebieden moeten mensen waar mogelijk thuisblijven, terwijl het reizen tussen de minder zwaar getroffen gele zones nog is toegestaan.

Daar komt rond de feestdagen tijdelijk verandering in. Italianen mogen op 25 en 26 december en op 1 januari hun woonplaats niet verlaten. Het blijft vermoedelijk niet bij die maatregelen.

De regering besluit naar verwachting ook nog tot een verplichte quarantaineperiode van 10 dagen voor mensen die uit het buitenland komen. Die maatregel zou onder meer bedoeld zijn om te voorkomen dat mensen gaan skiën in buurlanden.

Commissie gaat PCR-protocol bekijken

Er komt binnenkort een onderzoek naar het protocol dat ten grondslag ligt aan de PCR-test voor het aantonen van besmettingen met het coronavirus.

Obama, Bush en Clinton willen zich voor de camera laten inenten

De voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton zijn bereid zich op termijn voor de camera te laten inenten tegen het coronavirus. Zo hopen ze hun landgenoten te laten zien dat vaccins veilig zijn, bericht CNN.

425766033.jpg
Apotheek in New York. beeld EPA, Justin Lane

De stafchef van Republikein Bush zegt tegen CNN dat zijn baas contact heeft gezocht met Anthony Fauci en Deborah Birx, twee belangrijke medische adviseurs van de regering. „Als de tijd rijp is, wil hij doen wat hij kan om zijn medeburgers aan te moedigen om zich te laten inenten”, zegt de stafchef.

Bush is volgens zijn stafchef absoluut bereid zich voor de camera te laten vaccineren als een coronavaccin is goedgekeurd door de toezichthouder. De oud-president wil wel wachten tot het middel ook is toegediend aan de groepen die daar als eerste aanspraak op kunnen maken.

Ook de woordvoerder van Clinton reageerde positief op een vraag of de Democraat zich publiekelijk wil laten inenten. „President Clinton zal absoluut een vaccin nemen zodra dat mogelijk is”, benadrukt de zegsman. „En hij zal dat in het openbaar doen als alle Amerikanen op die manier aangemoedigd kunnen worden om hetzelfde te doen.”

Obama, de voorganger van de huidige president Donald Trump, heeft in een interview aangegeven dat hij vertrouwen heeft in Fauci. „Dus als Anthony Fauci tegen me zegt dat het vaccin veilig is, dat we kunnen vaccineren zodat je immuniteit krijgt tegen Covid, dan ga ik het absoluut nemen”, aldus de Democraat. „Dat doe ik misschien op tv of ik laat het filmen, zodat mensen kunnen zien dat ik de wetenschap vertrouw. Wat ik niet vertrouw is Covid krijgen.”

NVVP: Duizenden mensen missen diagnose door corona

Duizenden Nederlanders lopen rond met een ziekte die als gevolg van de coronapandemie niet is ontdekt. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag gemaakt in het aantal diagnoses, blijkt uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). Jos Bart, voorzitter van de NVVP, noemt de cijfers in het AD „alarmerend”.

Bart: „Dit betekent dat er in Nederland duizenden patiënten moeten zijn met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is. Voor een aanzienlijk deel van deze patiënten bestaat een goede behandeloptie, mits behandeling niet te lang wordt uitgesteld. Verder uitstel betekent dat zij pas bij een specialist komen in een ernstiger stadium van hun ziekte. Dat is
ongunstig voor de prognose. Daar maken wij ons grote zorgen over.”

Tijdens de eerste coronagolf werd de reguliere zorg bij huisartsen en in de ziekenhuizen op een laag pitje gezet. De bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker werden tijdelijk stopgezet. Dat heeft geleid tot een sterke daling van het aantal diagnoses, blijkt uit de cijfers van pathologen, die zich bezighouden met het stellen van diagnoses op basis van weefselonderzoek.

„We hadden gehoopt dat een inhaalslag zou worden gemaakt. Maar na de eerste golf is een traag herstel opgetreden tot een normaal niveau. Daarna kwam de tweede golf. De achterstanden zijn nooit ingelopen”, aldus Bart.

Hij vreest dat de huidige situatie niet snel verbetert, omdat ziekenhuizen hun handen nog steeds vol hebben aan de zorg voor coronapatiënten. „Naar het zich laat aanzien duurt de tweede golf nog de hele winter. Tegen die tijd zijn de achterstanden zo groot dat het onmogelijk zal zijn om een inhaalslag te maken. Ik ben bang dat patiënten dan te maken krijgen met wachtlijsten en met extra gezondheidsschade”, zegt Bart.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn dit jaar 15 procent minder diagnoses gesteld dan de afgelopen vijf jaar het gemiddelde was, blijkt uit de pathologiecijfers. Het gaat zowel om vormen van kanker als om andere ziekten, zoals chronische ontstekingen van het maag- en darmstelsel. De achterstand is het grootst bij ziekten die worden opgespoord via een bevolkingsonderzoek: bij darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker ontbreekt meer dan 25 procent van het ‘normale’ aantal diagnoses. Bij kinderen is de achterstand even groot als bij volwassenen, volgens de pathologen. Bart: „Denk bijvoorbeeld aan coeliakie. Coeliakie, glutenallergie, is een goedaardige maar nare ziekte die bij een late diagnose een groeiachterstand kan veroorzaken.”

D66 wil ruimte voor horeca om te experimenteren met coronaregels

Regeringspartij D66 wil dat sommige horecazaken ruimte krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. „De gedachten over deze proeftuinen stammen al uit dit najaar, maar er is te weinig mee gedaan. Terwijl zelfs het RIVM en het OMT zeggen dat we ermee kunnen beginnen. Toch gebeurt dat niet. Dat frustreert me”, zegt D66-fractieleider Rob Jetten tegen het AD.

Hij schat de kans klein in dat het kabinet komende dinsdag besluit dat restaurants en kroegen over twee weken hun deuren mogen openen en wil meer perspectief bieden voor horecaondernemers. „We moeten niet langer vasthouden aan de alles-of-nietsstrategie. Het kan en moet slimmer.”

Slimmer betekent in Jettens optiek dat sommige horecazaken de ruimte moeten krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. Mensen moeten vooraf reserveren, worden naar hun tafel begeleid in een goed geventileerde ruimte en worden vooraf of achteraf allemaal getest op corona.

De D66-voorman vindt dat de cultuursector en de horeca meer steun verdienen van het kabinet en wil dat de voorgenomen versobering van het steunpakket van tafel gaat. „We moeten voorkomen dat we het infuus er te vroeg uittrekken. Zelfs als een restaurant open mag, zullen er eerst inkopen moeten worden gedaan. Daar is geld voor nodig. Kijk, de aardappelboeren hebben dit voorjaar tijdens de eerste golf 100 procent van hun verliezen gecompenseerd gekregen. Maar de horeca en de cultuursector hebben het grootste offer gebracht: zij moesten twee keer dicht. En dus moeten we hen helpen, in de eerste plaats door niet te versoberen en langer uitstel van belastingen te verlenen. En als de horeca langer dicht moet, zullen we meer moeten bijlappen.”

Forse toename aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld flink gestegen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft donderdagochtend 22.046 nieuwe gevallen gemeld.

Daarmee zet de gebruikelijke stijgende trend in de loop van de week door. Woensdag meldde het RKI ongeveer 17.000 nieuwe gevallen, dinsdag rond de 13.500 en maandag zo’n 11.000 besmettingen. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.106.789 personen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden nog eens 479 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt er daarmee op 17.602 te staan.

Vorig liveblog

Het liveblog van woensdag 2 december is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer