Arbeidsinspectie wil ‘graag iets doen’ met onderzoek mensenhandel
De Nederlandse Arbeidsinspectie zegt „graag iets te doen” met het donderdag verschenen onderzoek over het signaleren van mensenhandel. In het rapport dringt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Conny Rijken, aan op structurele verbetering van de opvolging van signalen van arbeidsuitbuiting door de Arbeidsinspectie.
Rijken constateert dat de Arbeidsinspectie „slechts” in 30 procent van de gevallen spreekt met een slachtoffer. In een steekproef bij 209 meldingen van misstanden bij de Arbeidsinspectie leidden er vier tot een opsporingsonderzoek. „Dit terwijl we zien dat de meeste meldingen signalen van mogelijke uitbuiting bevatten, waaronder dwang en dreiging”, aldus Rijken.
De Arbeidsinspectie zegt in een reactie dat alle meldingen die binnenkomen, worden beoordeeld en navolging krijgen. „Vorig jaar is 96 keer een intake gedaan door gecertificeerde en gespecialiseerde rechercheurs. 62 keer kwam het tot aangifte”, laat een woordvoerster weten. „Dat hier uiteindelijk weinig strafrechtelijke zaken uit voortkomen, is een feit. Deze realiteit bestaat al jaren.” De Arbeidsinspectie wil dan ook dat de Wet modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel snel in de Tweede Kamer in behandeling wordt genomen. „Dat zal de Arbeidsinspectie meer handvatten geven om daders voor de rechter te krijgen.”
De Nationaal Rapporteur keek ook naar de politie en de Koninklijke Marechaussee, waar eveneens veel signalen van mensenhandel binnenkomen.