SGP’ers verlaten jongerendag met tassen vol tips over eerlijk handelen
”Eerlijk handelen” was het thema van de SGP-jongerendag. Maar: hoe doe je dat? Die vraag liep als een rode draad door het programma. Met tassen vol tips gingen de bezoekers ’s middags huiswaarts.
Die concrete handreikingen kwamen bijvoorbeeld uit Gods Woord. „De Bijbel zit vol goede verhalen van mensen die belangrijke dingen doen voor anderen”, zei bijvoorbeeld minister Kaag (Buitenlandse Handel). „Die inspireren en motiveren.”
De rooms-katholieke bewindsvrouw van D66-huize betoogde dat oneerlijkheid „indruist tegen onze natuur” en verwees daarbij naar Deuteronomium 25:16. Daar staat dat God gruwt van mensen die onrecht doen. Even later citeerde ze Zacharia 7:10: „Onderdruk geen weduwen en wezen en ook geen vreemdelingen en armen, en wees er ook niet op uit een ander kwaad te doen.”
„Wie goed doet, goed ontmoet”, parafraseerde Kaag. „Dat leerde mijn moeder mij – en daar geloof ik heilig in.”
Ze riep de jongeren op kritisch te kijken naar hun uitgavenpatroon: „We hoeven helemaal niet zo veel te kopen als we doen. Vraag jezelf af: Wat is voldoende voor een goed bestaan?”
Wie minder koopt, vervolgde ze, houdt meer geld over. „Dan kun je dus meer aan goede doelen geven.”
Haar collega minister Schouten van Landbouw riep de jongeren ertoe op met haar mee te denken. Over voedselverspilling („Help mij aan ideeën om dat tegen te gaan”), over nieuwe technieken zoals het kunstmatig kweken van vlees („Moeten we dat wel willen of zitten er gevaren aan?”) en over onze manier van consumeren („Kunnen we daarmee blijven doorgaan?”).
Goedkoop
Evenals Kaag kwam Schouten met een Bijbeltekst op de proppen. Ze koos voor Micha 6:8: „Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.” In het licht van die tekst riep Schouten de jongeren ertoe op „recht te doen aan het milieu en aan de mensen die ons voedsel produceren.” Ze noemde het „goedkoop” om af te geven op boeren „als we hun geen eerlijke prijzen durven betalen.”
Als minister wil zij –„vanuit mijn geloof”– recht doen aan boeren, vertelde Schouten. Daarbij hoort dat mensen haar mogen bevragen op de manier waarop ze te werk gaat. In dat verband erkende de bewindsvrouw dat ze heeft onderschat hoeveel impact haar maatregelen hebben gehad om de fouten in de runderregistratie op te lossen. Nadat die fouten waren geconstateerd, blokkeerde ze 2100 bedrijven. Talloze boeren voelden zich daardoor neergezet als fraudeur, terwijl naderhand bij verreweg de meesten bleek dat dit onterecht was.
Behalve van bewindslieden kregen de SGP-jongeren ook van anderen tips om duurzamer te leven. Zoals van Bart Aupers (Kromkommer): „Ga met je winkelier in gesprek. Over hoeveel groenten hij heeft weggegooid omdat ze er niet mooi uitzien.” Journaliste Emy Demkes adviseerde iets vergelijkbaars: „Laat in de kledingwinkel van je horen. Vraag de verkoopmedewerkster bijvoorbeeld hoe het zit met de arbeidsomstandigheden in het land waar de kleding is gemaakt.”
Koert Jansen van Woord en Daad wees op de mogelijkheid om cashewnoten uit Burkina Faso en Benin te kopen waarvoor de notenboeren dankzij zijn organisatie een betere prijs krijgen.
Gehoorzaamheid
Oud-partijleider Van der Vlies –„van alle jongerendagen heb ik er maar twee gemist”– nam zaterdag het jubileumboek ”Op de bres” in ontvangst. Dat gaat over de zeven fractievoorzitters die in de afgelopen eeuw vanuit de Tweede Kamer leiding hebben gegeven aan de partij.
Ook hij had een belangrijke les die hij de jeugdige achterban van zijn partij wilde meegeven: „Eén ding is mij in achterliggende periode duidelijk geworden: de Heere God heeft recht op ons aller hart en leven, recht op gehoorzaamheid van eenieder.”