Mens & samenleving

Delfts Probuslid: Sfeer en gezelligheid staan voorop

De wereld van de zorg kent Koos Pronk (71) van binnenuit. Met een hbo-diploma voor gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening startte hij zijn loopbaan bij mensen met een verstandelijke beperking. „Ik heb me erg ingezet voor de kwalitatieve verbetering van de zorg in gezinsvervangende tehuizen. Je had destijds nog groepen van 25 bewoners. Geen enkel gezin heeft die omvang.”

19 December 2017 09:06Gewijzigd op 16 November 2020 12:14
Koos Pronk bezoekt Prubus voor de contacten. beeld RD, Anton Dommerholt
Koos Pronk bezoekt Prubus voor de contacten. beeld RD, Anton Dommerholt

Door de overstap naar het maatschappelijk werk in een ziekenhuis leerde hij de wereld van de lichamelijke geneeskunde kennen. „Vervolgens heb ik in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt. Beschermd wonen en de zorg voor dak- en thuislozen. Na een jaar of acht was ik meestal aan een nieuwe functie toe. Ik ben geëindigd als bestuurder van het protestants-christelijke woon-zorgcentrum Rustoord in Lisse. Dat was bij mijn komst nog een klassiek bejaardenhuis. We hebben de transitie gemaakt naar wonen met zorg.”

Tien jaar geleden ging hij vervroegd met pensioen, via de VUT-regeling. „Dat kon toen nog. Ik was amper een maand thuis toen ik werd benaderd door een outplacementbureau. Of ik wat aan loopbaanbegeleiding wilde doen voor mensen die niet meer aan de bak kwamen op de arbeidsmarkt. Ze hadden vaak al jaren een uitkering en moesten re-integreren. Dat werk heb ik een jaar of zes gedaan. Als zelfstandig ondernemer, zal ik maar zeggen.”

Zijn buurman, afkomstig uit de detailhandel, introduceerde hem bij Probus Delft 1. „Tot dan was de club me onbekend. Toen ik in Lisse werkte, is me gevraagd om lid te worden van een serviceclub, maar dat heb ik niet gedaan. Ik had de handen vol aan mijn werk. Bij mijn aantreden in 2008 was Probus Delft 1 nog een mannenclub. Een jaar later traden de eerste vrouwen toe. Dat vond ik een positieve ontwikkeling. Het gemêleerde van het gezelschap komt de gesprekken ten goede. De formule van een borrel, eten met elkaar en dan een lezing vind ik heel plezierig.”

De inleidingen die hij bij Probus hield, hadden allemaal een link met de zorg, waarbij hij uit eigen ervaring putte. „Het lastigste is om een onderwerp te vinden dat alle leden aanspreekt.” Aan tafel wordt er maar zelden over het werk tijdens het arbeidzame leven gesproken. „Dat komt door je leeftijd steeds verder van je af te staan. De sfeer, de gezelligheid en het sociale contact staan voor mij voorop. Je hebt andere mensen nodig om mens te kunnen zijn. Gelukkig heb ik ook buiten Probus een groot sociaal netwerk. Samen met Chris van Wijk, die door mij bij Probus is geïntroduceerd, zit ik in de ouderenbond. Mijn werk voor het Interkerkelijk Sociaal Fonds in Delft heb ik pas afgesloten. Voor alles is een tijd.”

Dit is het slot van een serie over leden van Probus Delft 1, de oudste Probusclub in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer