Raad R’dam gedoogt eredienst in wijkhuis, CU/SGP toch bezorgd
Een ruime meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat religieuze groeperingen in wijkcentra van de gemeente mogen blijven samenkomen. Maar de CU/SGP ziet een adder onder het gras.
Dat bleek donderdag tijdens de raadsvergadering. Een motie van onder meer CU/SGP om religieuze groepen toegang te blijven bieden in buurthuizen haalde 27 van de 43 stemmen. Alleen Leefbaar Rotterdam en VVD stemden tegen.
Raadslid Sies van de CU/SGP riep het college op „niet het oor te laten hangen naar religiestress en respect tussen de verschillende bevolkingsgroepen te bevorderen.”
Raadslid De Roon van D66 stelde dat in de wijkcentra „alle Rotterdammers” welkom moeten zijn. „Ongeacht hun levensbeschouwing.” Wel vindt De Roon dat een ruimte in een buurthuis geen „structurele vervanging” moet zijn voor bijvoorbeeld een kerk.
Breiles
Voorman El Ouali van de onder moslims populaire partij NIDA stelde dat de scheiding van kerk en staat „nooit mag betekenen dat religie uit de samenleving en uit de wijkhuizen wordt gedrukt. We moeten wegblijven van religiestress.”
Hij vindt dat de overheid zich in beginsel niet mag bemoeien met het gedachtegoed van groepen die samenkomen in een wijkcentrum. „Of het nu gaat om yogales of breiles.” Wel zijn groeperingen in wijkcentra gebonden aan regels, aldus El Ouali. „Dat betekent dat groepen daar bijvoorbeeld niet permanent een kruis of een vlag op mogen hangen.”
Raadslid Bokhove van GroenLinks zei „een inclusieve stad” voor ogen te hebben. „Gooi de deuren van wijkcentra maar open. Spreek met mensen die je niet kent. Daar kun je van leren.”
Het CDA zei religieuze gemeenschappen een warm hart toe te dragen. „Religiestress is ons vreemd”, meldde raadslid Zandberg. Wel zei ze dat iedereen zich in een buurthuis thuis moet voelen. „Welzijnsactiviteiten staan daarbij voorop.”
Intolerantie
Daarentegen wil de VVD dat religieuze groeperingen zo snel mogelijk de toegang tot buurthuizen wordt ontzegd. Raadslid Becker: „Binnen de islam, het jodendom en het christendom wordt intolerantie naar minderheden gepredikt. Bijvoorbeeld richting vrouwen en homo’s. Die geluiden horen niet thuis in buurtcentra.”
Raadslid Van Elck van Leefbaar Rotterdam (veruit de grootste partij) wil eveneens dat wijkcentra niet langer opengesteld worden voor religieuze groeperingen. Hij voerde daarvoor het argument van de scheiding van kerk en staat aan.
De CU/SGP Rotterdam liet donderdagmiddag weten „blij en dankbaar” te zijn dat de gemeenteraad uitspreekt dat er geen principiële bezwaren zijn om een eredienst te organiseren in een buurthuis. Toch leeft er bij de partij wel onbehagen. Een andere donderdag aangenomen motie over dit thema beoogt dat het niet de bedoeling is dat religieuze genootschappen structureel in buurthuizen samenkomen.
Tjalling Vonk, CU/SGP-lijsttrekker bij de komende raadsverkiezingen: „De strijd is niet gestreden. Het is vreemd dat je enerzijds vaststelt dat kerken principieel niet geweerd mogen worden en anderzijds het kerken onmogelijk maakt om te blijven.”
De partij vindt dat een eigen kerkgebouw het meest ideaal is voor een geloofsgemeenschap, maar er is in Rotterdam een tekort aan geschikte en betaalbare kerkgebouwen, aldus de partij.