Classis in brief aan gg Kruiningen: Grondslag prediking ds. Bredeweg niet in geding
De grondslag van de prediking van ds. G. Bredeweg stond niet ter discussie binnen de vergadering van de classis Goes van de Gereformeerde Gemeenten (GG). Dat stelt de classis in een brief die vrijdagavond is verspreid onder leden van de gg in Kruiningen.
De regionale kerkvergadering gaat in de brief onder meer in op het schrijven dat de predikant maandag verspreidde.
De classis schrijft dat ds. Bredeweg voordat hij op 13 november bekendmaakte de GG te verlaten, niet heeft laten weten dat hij deze stap overwoog. Ze zegt ontsteld te zijn over deze handelwijze. Ook is ze „diep geraakt” dat zonder overleg met de kerkenraad de publiciteit is gezocht.
Vanwege het ambtsgeheim schrijft de classis niet in te gaan op allerlei zaken die ds. Bredeweg in de brief aansnijdt. Deze refereert aan stappen die gezet zijn in de kerkelijke afhandeling van een conflict in de gg in Kruiningen tussen enerzijds oud-diaken Jansen en zijn familie en anderzijds de kerkenraad en ds. Bredeweg.
Wel gaat de brief in op enkele punten „die het hart van de zaak aangaan, namelijk de prediking van het Woord.” De classis stelt dat ze de grondslag van de prediking niet ter discussie heeft gesteld, zoals ds. Bredeweg beweert. Ook zegt ze dat er geen classisbesluit bestaat dat de kerkenraad van Kruiningen opdraagt om de predikant van de kansel te weren. „De classis had op 12 oktober een rapport aanvaard waarin een aantal punten van het appel tegen kerkenraad en predikant gegrond werd verklaard. Sommige punten raakten rechtstreeks het optreden van de predikant. Dat gaf wel vragen over zijn voorgaan, zeker zolang zaken niet waren opgelost. Deze vragen zijn na de classisvergadering van 2 november bij uw kerkenraad neergelegd.”
De classis zegt geen partij te hebben gekozen voor een van de betrokkenen bij het conflict, en stelt dat het haar intentie was om te komen tot verzoening tussen betrokkenen. „Daartoe zijn vele pogingen gedaan, ook aan het adres van ds. Bredeweg.” Ze zegt in haar vergaderingen geprobeerd te hebben om feiten vast te stellen en om vervolgens conclusies te trekken. Besluiten „werden eensgezind genomen, na grondig onderzoek en uitvoerige bespreking. Het heeft de classis goedgedaan dat uw kerkenraad het classisrapport heeft aanvaard. Helaas gebeurde dit zonder de instemming van ds. Bredeweg.”
De classis is van mening dat de schuldbelijdenis die de kerkenraad gedaan heeft richting de familie Jansen „een wezenlijke stap is op weg naar herstel.” Dat er van de kant van de familie richting de kerkenraad verontschuldigingen zijn uitgesproken voor „soms te heftige woorden”, is iets wat de classis „heeft goedgedaan”.
De brief roept gemeenteleden in Kruiningen ertoe op om trouw te blijven aan het kerkverband. „Zet geen overhaaste stappen die een scheur in de gemeente teweegbrengen.” Bovendien stelt de classis dat het nodig is dat mensen elkaar rust gunnen, „opdat wonden mogen herstellen en vertrouwen mag groeien.”
De classis heeft op verzoek van de kerkenraad een commissie benoemd die een proces van herstel en verzoening begeleidt. Hierin zitten ds. P. D. den Haan (Tholen), ds. W. Silfhout (emeritus predikant) en de ouderlingen S. Boogaard (’s-Gravenpolder) en C. Hoogerland (Goes). De commissie neemt het rapport dat op 12 oktober door de classis is aanvaard als uitgangspunt en zal binnen de kaders daarvan werken aan het bevorderen van schuldbelijdenis, verzoening, vertrouwen en herstel.
Volgende week is er in Kruiningen een ledenvergadering. Die zal geleid worden door ds. J. M. D. de Heer (Middelburg), in aanwezigheid van de commissieleden. Ook zal ds. A. J. de Waard (Nieuwdorp) bij de vergadering zijn. Deze is door de classis met instemming van de vorige consulent, ds. C. van Krimpen (Yerseke), aangewezen als nieuwe consulent van Kruiningen.