Colombia voelt niets voor gevangenenruil
De regering van Colombia heeft een voorstel van linkse rebellen om gevangenen uit te wisselen, verworpen. Minister van Binnenlandse Zaken Estrada heeft dat woensdag laten weten.
De bewindsman reageerde op een voorstel van rebellenleider Fabian Ramirez. Zijn guerrillabeweging FARC ontvoerde zaterdag presidentskandidate Ingrid Betancourt, nadat de vredesonderhandelingen met de regering waren stukgelopen. Ramirez stelde voor om binnen een jaar een gevangenenruil te realiseren. De rebellen zijn al begonnen met aftellen.
Estrada verklaarde dat de regering altijd tegen een dergelijke afspraak is geweest. Hij wees erop dat mensen als Betancourt tegen hun wil in gevangenschap zijn beland. De rebellen die achter de tralies zitten hebben er zelf om gevraagd omdat ze de Colombiaanse wetten hebben overtreden, aldus de minister. De Colombiaanse presidentsverkiezingen zijn op 26 mei.
De Colombiaanse president Pastrana zegde vorige week de vredesonderhandelingen met de rebellen op. Vervolgens gaf hij het leger opdracht het gebied binnen te trekken waar de FARC heer en meester was. Vier jaar geleden wees hij de enclave toe aan de rebellen in de hoop daarmee de vredesonderhandelingen te bespoedigen.
De afgelopen twee dagen kwam het op meerdere plaatsen in Colombia tot gevechten tussen rebellen en leger, waardoor achttien mensen om het leven kwamen. De rebellen bliezen bruggen, elektriciteitscentrales en zendmasten op. Dinsdag werd bij gevechten een FARC-commandant door het leger gedood. Het ging om de 38-jarige Salvador Vargas, bijgenaamd Silverio. Hij werd verdacht van verscheidene ontvoeringen. Bij de schietpartij ten oosten van de Colombiaanse hoofdstad Bogota wist het leger zeven gijzelaars te bevrijden. De dood van Vargas betekent volgens het leger een zware slag voor het FARC.