CU en SGP verontwaardigd over legaliseren hulp bij zelfdoding
ChristenUnie en SGP hebben donderdagochtend verontwaardigd gereageerd op het kabinetsvoornemen een systeem voor hulp bij zelfdoding te gaan optuigen voor mensen die hun leven voltooid achten.
CU-fractieleider Segers noemt het plan huiveringwekkend. „Dit voorstel gaat uit van de mythe dat dit een puur individuele keus is, terwijl dit ook altijd familieleden, de omgeving, zorgverleners en uiteindelijk ook de samenleving raakt.”
Het Kamerlid noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet het „afgewogen” advies van de commissie die onder leiding stond van D66-senator Schnabel naast zich neerlegt. „Het kabinet gaat volledig voorbij aan de conclusie van Schnabel dat een verdere verruiming van de mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding op onoverkomelijke bezwaren stuit.”
Bizar
SGP-leider Van der Staaij sluit zich daarbij aan. „Nederland zet zich internationaal op een bizarre manier neer. Het brengt mensen in de zorg in een onmogelijke positie. Zij worden medeplichtig aan de dood van medemensen die niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden.
Daarnaast versterkt het de negatieve beeldvorming over ouderdom. De samenleving bestaat niet alleen uit rationele, sterke, onafhankelijke mensen. Als het normaal en legaal wordt dat mensen die ‘klaar met leven’ zijn voor de dood kiezen, kan dat grote effecten hebben op kwetsbare mensen. Zij kunnen zo’n keus ook opgedrongen voelen als ze zich een last voor anderen voelen. Is dít wat wij onze ouderen te bieden hebben? Laten we ons richten op herwaardering van ouderdom, bestrijden van eenzaamheid en het geven van liefde.”
Door dit kabinetsvoornemen staat de zorg voor en veiligheid van ouderen onder druk, stelt ook de ChristenUnie. „Dit staat haaks op de plicht van de overheid om het leven te beschermen, in het bijzonder dat van kwetsbare mensen. In een beschaafde samenleving is het leven heilig en bieden we ouderen, juist ook als het leven zwaar wordt, goede zorg, veiligheid en bescherming. Daarbij zullen we veel meer moeten doen aan het voorkomen en signaleren van eenzaamheid en een gevoel van overbodigheid.”
Huiver
Segers vraagt het kabinet „dit delicate onderwerp niet in de laatste maanden van deze kabinetsperiode in haast te behandelen.” De CU-leider noemt het veelzeggend dat op het moment dat de christelijke partijen niet nodig zijn om het kabinet aan een meerderheid te helpen, een dergelijk plan wordt gelanceerd. „Ik hoor uitlatingen als: We hebben nu een meerderheid, dus we gaan dit nog snel even regelen. Ook daar huiver ik bij, als je je zo opstelt bij zo’n onderwerp. Het zou zeer onverstandig dit zo kort voor de verkiezingen er nog even door te jagen.”
De gang van zaken geeft volgens Segers het belang ervan aan dat de christelijke partijen versterkt uit de verkiezingen zullen komen. „Als het gaat om thema’s als de waarde van het leven en de onderwijsvrijheid spant het er echt om.”
Onnodig
De christelijke ouderenorganisatie KBO-PCOB vindt het voorstel van het kabinet om stervenshulp te reguleren voor ouderen die hun leven voltooid achten, „onnodig” en „ongewenst.”
Directeur Manon Vanderkaa van de KBO-PCOB verklaarde „onaangenaam verrast” te zijn. Volgens Vanderkaa leggen de ministers Schippers en Van de Steur hiermee het advies van deskundigen volledig naast zich neer.
„Dat is volstrekt ongepast en onzorgvuldig bij zulke verstrekkende plannen die levens van ouderen en de mensen om ze heen ingrijpend raakt”, aldus de directeur van de KBO-PCOB. Zij wijst erop dat het in veel gevallen om eenzame en kwetsbare ouderen gaat die hun leven voltooid achten, bijvoorbeeld omdat ze zich tot last voelen.
Blij
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is „blij” met dit initiatief”, zei NVVE-directeur Robert Schurink tegen de NOS. „Eindelijk komt er een oplossing voor de mensen die lijden aan het leven.” De NVVE ziet het voorstel een goede aanvulling op de euthanasiewet uit 2002. „Het nieuwe voorstel is voor hen een mooie manier om waardig uit het leven te stappen.”
Artsenfederatie KNMG wil nog niet inhoudelijk reageren. De KNMG zal de brief goed bestuderen en samen met haar federatiepartners de tijd nemen om tot een afgewogen reactie te komen.