Mijlpalen op weg naar nieuwe wet voor stervenshulp
Er komt een nieuwe wet voor stervenshulp aan levensmoede ouderen, kondigde het kabinet gisteren aan. Wat ging daar aan vooraf? Een overzicht van de belangrijkste mijlpalen.
1973: Huisarts Truus Postma staat terecht voor de rechtbank Leeuwarden na euthanasie te hebben verricht bij haar moeder. In het vonnis zet de rechtbank de deur op een kier voor het legitimeren van euthanasie. Postma, zo oordeelt de rechter, handelde in een noodsituatie. Ze had als arts zowel de plicht het leven van de patiënt te beschermen als de plicht diens lijden te bekorten. Na de zaak volgt een reeks proefprocessen, uitgelokt door artsen die de grens van strafbare en niet-strafbare euthanasie willen verkennen. Het proces leidt verder tot de oprichting van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE); een organisatie die zich zou ontwikkelen tot een invloedrijke lobbygroep.
2002: Nadat een aantal initiatiefwetsvoorstellen in de Kamer is gestrand, wordt de eerste euthanasiewet –van de ministers Borst (Volksgezondheid, D66) en Korthals (Justitie, VVD)– van kracht. Euthanasie blijft strafbaar, maar de arts die zich aan zorgvuldigheidseisen houdt, gaat vrijuit.
2010: Start burgerinitiatief Uit Vrije Wil. Bijna 117.000 mensen ondersteunen het pleidooi dat 70-plussers hun leven met hulp moeten kunnen beëindigen, zonder voorafgaand medisch onderzoek naar alternatieven. In reactie op Uit Vrije Wil brengt artsenorganisatie KNMG een nieuwe handreiking uit. Daar- in staat dat artsen ook eutha-nasie mogen toepassen zonder duidelijk omschreven me-dische aandoening. Een stapeling van ouderdomsklachten volstaat.
2013: Minister Schippers (Volksgezondheid) kondigt een adviescommissie aan. Dat wordt de commissie-Schabel. Die concludeert begin dit jaar dat de huidige euthanasiewet artsen al veel ruimte biedt om euthanasieverzoeken in te willigen van hoogbejaarde ouderen die worstelen met het ouder worden. De commissie adviseert het kabinet de regels niet te verruimen.
2016: Het kabinet slaat dat advies in de wind. Aanvullend op de huidige euthanasiewet gaat het kabinet een nieuwe wet uitwerken die het mensen op leeftijd mogelijk maakt hun leven, aldus Schippers, „op een voor hen waardige wijze af te sluiten.”