Belangrijkste vraag nabestaanden MH17: „Waarom...?!”
Met gemengde gevoelens horen nabestaanden de tussentijdse resultaten van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 aan. Een Bukraket uit Rusland stort 298 inzittenden in de dood. „De belangrijkste vraag voor mij is: Waarom...?!”
Meer dan twee jaar wachten nabestaanden op duidelijkheid over de exacte oorzaak van de verschrikkelijke vliegramp van vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne. Bij het neerschieten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines door een Bukraket vinden alle 298 inzittenden de dood, waaronder 197 Nederlanders.
Het Joint Investigation Team (JIT), het internationale onderzoeksteam van Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne, presenteerde vandaag in Nieuwegein de tussentijdse resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar de crash van MH17: De Bukraket waarmee vlucht MH17 is neergeschoten komt uit Rusland en is terruggekeerd naar Rusland.
::
Getekend
De vliegramp tekent nog altijd het leven van nabestaanden. „We moeten nog elke dag overleven ”, zeggen Rob en Silene Fredriksz uit Rotterdam. Ze hebben bij de crash een zoon (23) en een schoondochter (20) verloren. „We hebben nooit rust. Altijd en overal is MH17 er.”
::
De presentatie van de tussentijdse onderzoeksresultaten ervaren ze als „absoluut moeilijk.” Toch vinden ze het „een belangrijke” stap. „We zijn er nog niet, wat we nu weten is een deeltje van de waarheid. Maar het is een stukje in de puzzel.”
Ook al wachten ze al twee jaar op duidelijkheid, ze houden vertrouwen in het onderzoek. „Natuurlijk wil je alles vandaag nog weten, maar we hebben er begrip voor dat het onderzoek van het OM zo lang duurt”, zegt Silene. „De lat ligt hoog”, vult Rob aan.
::
„Vertrouwenwekkend”, noemen ze de resultaten tot nu toe. „We zijn overtuigd door de gepresenteerde bewijzen en het beeldmateriaal.” De onderzoeksresulaten –de ramp veroorzaakt door een Russische raket– bevestigt hun vermoedens.
De Rotterdammers beseffen dat het lastig wordt de daders voor de rechter te slepen. Alles staat of valt met Russische medewerking, zeggen de Fredrikszen. Ze pleiten daarom voor het handhaven én aanscherpen van de sancties. „Internationale druk is het enige om Rusland te laten meewerken.”
::
Het boven tafel krijgen van de waarheid vinden ze uiteindelijk belangrijker dan de berechting van de daders. „De belangrijkste vraag voor ons is waarom: Was het een doelbewuste actie of was het per ongeluk? Dát willen we vooral weten.”
Niet terug
Door de presentatie van de tussentijdse resultaten van het onderzoeksteam naar de ramp met vlucht MH17 komt „alles weer terug”, zegt Robbert van Heijningen uit Bolsward. Ook voor hem is de waaromvraag belangrijk. „De vraag of ze per ongeluk of bewust hebben geschoten geeft een heel andere impact.”
Belangrijkste onderzoeksresultaten voor Van Heijningen is het feit dat „overtuigend” vaststaat dat de Bukraket uit Rusland afkomstig is en dat de exacte locatie bekend is. „De raket is afgevuurd uit een gebied dat door separatisten werd gecontroleerd.”
Van Heijningen, die een broer (54), een schoonzus (49) en een neef (17) bij de vliegramp van juli 2014 verloor, beseft met het onderzoek zijn familieleden niet terug te krijgen. „Het voelt echter goed om bevestigd te krijgen hoe ze om het leven zijn gekomen. Het is niet meer gissen.”
Indrukwekkend
Piet Ploeg uit Maarssen is „blij” naar de presentatie te zijn geweest. „Indrukwekkend”, reageert zijn vrouw. Bij de vliegtuigcrash zijn een broer, een schoonzus een een zoon omgekomen. „Niemand kan nu meer onder betrokkenheid van Rusland uit.”
Ploeg heeft er begrip voor dat het onderzoeksteam niet het achterste van z’n tong laat zien. „Verstandig, je moet daders niet in de kaart spelen.” De presentatie noemt hij een eerste stap. „Het vervolgtraject kan nog jaren duren.” Toch heeft hij er „alle vertrouwen” in dat het onderzoek tot een goed einde komt.”