Kerk & religie
„Laat hervormde goederen met rust”

Voorzitter drs. G. van Soest deed zaterdag tijdens de algemene vergadering van de Vereniging van Kerkvoogdijen (VVK) een klemmend beroep op kerkvoogden die niet mee kunnen naar de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). „Bouw, als dat kennelijk onvermijdelijk geworden is, daadwerkelijk nieuw kerkelijk leven op en laat de hervormde gemeente en haar goederen met rust.”

Kerkredactie

Met zijn oproep richtte hij zich tot bezwaarde kerkvoogden die de Hervormde Kerk, met behoud van goederen, na 1 mei willen voortzetten. „We worden geroepen om te strijden als kerk en in de kerk, maar we worden niet geroepen om te strijden tegen de kerk”, aldus de voorzitter.

Beheerders die niet mee kunnen, riep hij op het gesprek aan te gaan met de commissie van bijzondere zorg. „Dat is de kerkelijke weg. Uw nieuwe kerkelijke leven is nog niet gerealiseerd. Later kunt u eigen regels in het leven roepen. Het is tevens de weg met zicht op een voorziening met het oog op het komen tot een nieuw kerkelijk leven.”

Van Soest stelde dat hervormde gemeenten niet zelf ter plaatse, vooruitlopend op een procedure van de commissie van bijzondere zorg, kunnen overgaan tot verdeling van goederen en het treffen van gebruiksregelingen.

„De goederen zijn niet van de leden, die daarover met meerderheid van stemmen kunnen beslissen, maar ze zijn van de gemeente”, benadrukte de VVK-voorzitter. „En die gemeente blijft ook bestaan als zich een aantal leden -ook als dit een groot aantal of zelfs alle leden zijn- van die gemeente afsplitst. Bij de beslissingen over goederen van de gemeente speelt de kerk dan ook een toeziende rol. De gemeente is weliswaar eigenaar, maar de kerk als geheel is er mede verantwoordelijk voor dat goederen niet aan hun bestemming worden onttrokken”, aldus Van Soest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer