Economie
Hollandse bloemen, vlees en zuivel massaal de grens over

DEN HAAG. De Nederlandse export van landbouwproducten is vorig jaar gestegen naar het recordniveau van 81,3 miljard euro. Hiermee is Nederland opnieuw na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld.

Redactie economie
Medewerkers van ABC Logistics maken kisten met groenten en fruit gereed voor de export. De Nederlandse export van landbouwproducten is vorig jaar gestegen naar het recordniveau. beeld ANP, Robin van Lonkuijsen
Medewerkers van ABC Logistics maken kisten met groenten en fruit gereed voor de export. De Nederlandse export van landbouwproducten is vorig jaar gestegen naar het recordniveau. beeld ANP, Robin van Lonkuijsen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte de cijfers van de zogeheten internationaliseringsmonitor maandag bekend. De meest uitgevoerde landbouwproducten zijn bloemen en planten (8,3 miljard euro), vlees (7,6 miljard euro), melk en zuivel (7,2 miljard euro) en groente (6,3 miljard euro). Ook babymelkpoeder, ingedeeld in de categorie ”bereiding van graan, meel en melk”, speelde met 3,6 miljard euro een belangrijke rol, vooral in de export richting China.

Meststoffen

Inclusief aan de landbouw gerelateerde producten bedroeg de export in 2015 bijna 90 miljard euro. Dat is ruim een vijfde van de totale Nederlandse export. De exportwaarde van landbouwgerelateerde goederen is 8,6 miljard euro. Daarvan is een groot deel (81 procent) van Nederlandse makelij. De belangrijkste landbouwgerelateerde exportgoederen zijn meststoffen, landbouwmachines en machines voor de voedingsindustrie.

Landbouwoverschot

De waarde van de landbouwexport overtrof die van de -import vorig jaar met ruim 26 miljard euro. Daarmee was het landbouwoverschot goed voor 55 procent van het hele Nederlandse handelsoverschot. Dit aandeel is de afgelopen jaren geslonken, omdat het overschot bij de handel in onder meer machines en chemische producten sterker toenam.

Uit voorlopige cijfers van Eurostat en de landbouwministeries in Brazilië en de VS blijkt dat Nederland ook in 2015 de tweede landbouwexporteur is in de wereld. In 2014 (zie grafiek) was dit eveneens het geval. Duitsland stond in dat jaar derde.

De achterstand van Nederland op de VS is wel kleiner geworden door een afname in Amerikaanse landbouwexport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer