Economie
IMF-baas: rente verlagen balanceeroefening voor centrale bank

Centrale banken hebben te maken met een „moeilijke balanceeroefening” bij het verlagen van de rente nu de inflatie aan het dalen is. Dat zei directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op een bijeenkomst in Washington, waar ook president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) aanwezig was.

ANP

Volgens Georgieva moeten centrale banken voorzichtig te werk gaan met de renteverlagingen, want ze moeten ervoor zorgen dat de inflatie daalt tot de doelstellingen en daar ook op blijft. Tegelijkertijd kunnen er risico’s zijn door plotse prijsschokken of worden rentes te langzaam verlaagd, wat weer slecht is voor de economie. De kans op een diepe recessie van de wereldeconomie is echter klein volgens het IMF-hoofd.

Deze week kwam de Amerikaanse Federal Reserve met de eerste renteverlaging sinds 2020. Ook de ECB is bezig met het verlagen van de rente in het eurogebied. Lagarde herhaalde op de bijeenkomst de verwachting dat de inflatie in de eurozone in de loop van volgend jaar naar de doelstelling van 2 procent zal dalen, hoewel er volgens haar ook nog onzekerheden zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer