Nieuwe kerk in Abu Dhabi onderstreept godsdienstvrijheid in golfstaatje
ABU DHABI. Abu Dhabi, een van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft er sinds donderdag een nieuwe kerk bij. Het gaat om een rooms-katholieke kerk, gewijd aan de apostel Paulus.
Abu Dhabi heeft inmiddels honderdduizenden christenen als gastarbeider binnen zijn grenzen. Al mogen zij niet evangeliseren, toch is de religieuze vrijheid in de VAE bijzonder te noemen. Dit geldt niet alleen voor christenen. De bahaigemeenschap bijvoorbeeld wordt in grote delen van het Midden-Oosten niet erkend of zelfs vervolgd, maar de emir van Abu Dhabi schonk deze religieuze groepering een stuk grond om daarop een kerkhof in gebruik te nemen.
Zelfs de sjiitische minderheid in de VAE kan in het land in vrijheid haar geloof praktiseren. Dit in tegenstelling tot de andere golfstaten, waar sjiitische burgers vaak gezien worden als een vijfde Iraanse colonne.
Dubai is een van de andere zeven emiraten. CBN News loofde in 2009 in een reportage Dubai als een „spirituele oase.” Hier bevindt zich de grootste evangelische kerk van het Midden-Oosten.
Andrew Thompson, pastor van de anglicaanse Sint-Andrewkerk in Abu Dhabi, roemt de grootmoedigheid van de heersers van de VAE. Zelf afkomstig uit Groot-Brittannië stelde hij in een interview met Gulf News „dat het tegenwoordig gemakkelijker is om christen te zijn in de VAE dan in Engeland.” Ruim 15.000 christenen bezoeken wekelijks een van de diensten in zijn Sint-Andrewkerk.
Kindersterfte
De tolerantie jegens met name het christelijke geloof wordt door Thompson herleid tot sjeik Zayed bin Sultan al-Nahyan, die wel als founding father van de VAE wordt gezien. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was de kindersterfte in de VAE uitzonderlijk hoog. Sjeik Zayed ontmoette Pat Kennedy, een christelijke arts. Er ontwikkelde zich een hechte vriendschap tussen de mannen. De sjeik vroeg Kennedy om een ziekenhuis in de stad Al Ain te bouwen, en binnen een jaar daalde de kindersterfte. In 2010 vierde dit ziekenhuis, dat een duidelijk christelijk karakter heeft, het vijftigjarig bestaan.
Sinds de jaren vijftig hebben de heersers in de VAE ruimhartig stukken grond ter beschikking gesteld om kerken te bouwen. De Sint-Pauluskerk is in die reeks de laatste aanwinst.