Buitenland
„Dodental Nepal kan boven 10.000 stijgen”

KATHMANDU. Het dodental van de aardbeving zaterdag in Nepal kan oplopen tot boven de 10.000. Dat heeft de Nepalese premier Sushil Koirala dinsdag tegen persbureau Reuters gezegd.

Redactie digitale media
beeld AFP
beeld AFP

Volgens het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken was het aantal doden dinsdag opgelopen tot 4349. Meer dan 7000 mensen zijn gewond geraakt.

De Nepalese regering opereert volgens Koirala op „oorlogssterkte” en doet er volgens hem alles aan om mensen te redden en hulp te bieden. „Het is een grote opgave en een heel moeilijke periode voor Nepal”, aldus de premier.

Volgens het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken was het aantal doden dinsdag opgelopen tot 4349. Meer dan 7000 mensen zijn gewond geraakt.

Hulpteam Nederland

Het Nederlandse hulpteam USAR heeft in de Nepalese hoofdstad Kathmandu nog geen overlevenden gevonden van de zware aardbeving die het Aziatische land zaterdag trof. USAR.NL meldt dinsdagochtend dat twee reddingsgroepen op verschillende locaties in Kathmandu hebben gezocht. De reddingswerkers zoeken sinds maandag in Kathmandu. Ze zijn ingezet bij een ingestort hotel en een woonhuis. Er wordt gezocht met speurhonden. Een arts van het team heeft medische assistentie verleend en onder meer een snijwond van een lid van een ander zoekteam gehecht. Ook is de arts in een ziekenhuis langsgegaan bij een Nederlandse toerist die gewond is geraakt.


Dinsdag worden nieuwe locaties bepaald waar gezocht gaat worden. Dat gebeurt in overleg met de autoriteiten in Nepal. Het Nederlandse Urban Search and Rescue team bestaat uit 62 leden en acht honden. USAR is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Er wordt in ploegendienst gewerkt waardoor er 24 uur per dag gezocht kan worden.


Het basiskamp is opgezet in de buurt van het vliegveld van Kathmandu. Vanuit daar wordt het zoek- en reddingswerk gecoördineerd. Ook wordt op het vliegveld geholpen met het ontvangen en verspreiden van nieuwe hulpgoederen en hulpverleners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer