Buitenland
Honderden vast op brandende veerboot

ATHENE (ANP/BLOOMBERG). Door een grote brand op een veerboot onderweg van Griekenland naar Italië zitten nog meer dan 280 passagiers, waaronder 3 Nederlanders, vast op zee. Bij de brand, die inmiddels onder controle is, kwam een persoon om het leven.

Door een grote brand op een veerboot onderweg van Griekenland naar Italië zitten nog meer dan 280 passagiers, waaronder 3 Nederlanders, vast op zee.  beeld EPA
Door een grote brand op een veerboot onderweg van Griekenland naar Italië zitten nog meer dan 280 passagiers, waaronder 3 Nederlanders, vast op zee. beeld EPA

Een man die probeerde te ontkomen aan de vlammen. Hij sprong in het water en overleed, maakte de Griekse minister van Scheepvaart Miltiadis Varvitsiotis zondagavond bekend op een persconferentie. De nationaliteit van de man is onbekend.

190 anderen zijn inmiddels van de Norman Atlantic gered, meestal met behulp van helikopters. Ook een Nederlandse man is in veiligheid, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondag weten. Het lot van de andere drie, twee mannen en een vrouw, is nog niet bekend. Over de identiteit van de vier Nederlanders zijn geen mededelingen gedaan.

Twee personen raakten gewond. Zij zijn met 23 anderen, onder wie een zwangere vrouw en vijf kinderen, naar het Italiaanse vasteland gebracht. De meeste geredde passagiers zijn opgevangen op vrachtschepen die in de buurt waren. De Italiaanse minister van Defensie Roberta Pinotti liet weten dat helikopters ook ’s nachts naar de veerboot vliegen om opvarenden te redden.

Een van de passagiers zegt dat mensen op de ferry wanhopig zijn en huilen. „Ze probeerden wat boten te laten zakken, maar we konden er niet allemaal in. Er is geen coördinatie”, zegt een reiziger via zijn mobiele telefoon tegen een Griekse tv-zender. „Het is donker, de bodem van het schip staat in brand. We hebben reddingsvesten gepakt en proberen onszelf in veiligheid te brengen”, zei een ander na het uitbreken van de brand.

Door harde wind, hoge golven en veel rook verloopt de evacuatie in de Adriatische Zee uiterst moeizaam. Italië leidt de reddingsoperatie, waar ook Griekenland en Albanië aan deelnemen. Om het hoofd te bieden aan de wind heeft een Italiaanse sleepboot zich vastgemaakt aan de veerboot.

Ook een Albanese sleepboot probeert zich te koppelen aan het stuurloze schip, dat door de harde wind in de richting van de Albanese havenstad Durres is gedreven. Het havenbedrijf liet weten dat een tweede, krachtigere sleepboot die kant opvaart om te helpen. Geprobeerd wordt om het schip dan richting de Albanese kust te trekken.

De veerboot was onderweg van Patras in Griekenland naar Ancona in Italië. Behalve 422 passagiers en 56 bemanningsleden vervoert de ferry ook ruim 220 voertuigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer