Kerk & religie
Dr. M. Klaassen bij Verdiepingsconferentie 25+: Waar de Koning is, is het Koninkrijk

GOUDA. Het Koninkrijk van God gaat niet over een gebied, het gaat over invloed. Het is overal waar de Heere het voor het zeggen heeft: in de wereld, in de kerk en ook in ons persoonlijk leven.

De Verdiepingsconferentie 25+ trok zo'n honderd bezoekers. beeld Cees van der Wal
De Verdiepingsconferentie 25+ trok zo'n honderd bezoekers. beeld Cees van der Wal

Dat zei dr. M. Klaassen, hervormd predikant in Sliedrecht, zaterdag in Gouda op de Verdiepingsconferentie 25+.

De conferentie, een initiatief van de Hervormde Mannen- en Vrouwenbond, wil jongvolwassenen toerusten vanuit de Bijbel en gelegenheid bieden voor bezinning op actuele gebeurtenissen. De conferentie, die ruim honderd bezoekers trok, had als thema ”Het Koninkrijk van God”.

Het Koninkrijk van God is volgens dr. Klaassen een van de belangrijkste thema’s van de Bijbel. „Je kunt de boodschap van de Bijbel niet goed begrijpen zonder de boodschap van het Koninkrijk”, zei hij. Maar is het er nu of komt het nog? „Overal waar God het voor het zeggen heeft, daar vind je het Koninkrijk van God.”

Onderscheid

De predikant onderscheidde een universeel en een particulier Koninkrijk van God. Onder het eerste schaart hij mensen die Gods heerschappij niet erkennen. Onder het particuliere Koninkrijk van God vallen mensen die God erkennen en dienen. Dat Koninkrijk loopt door de bedding van Israël en mondt uit in de komst van Jezus, de beloofde Koning.

Dat heilsfeit noemt dr. Klaassen een beslissende omslag in de geschiedenis. „Het Koninkrijk van God is er, het is begonnen. Jezus heeft een beweging in gang gezet tot aan het einde der tijden.”

Enerzijds is het Koninkrijk van God gekomen, anderzijds is er sprake van een „nog niet”, aldus dr. Klaassen. „Dat Jezus ons leert bidden „Uw Koninkrijk kome”, is vanwege de gebrokenheid van de wereld waarin we leven en vanwege de macht van de boze. Een christen is onderweg naar Gods Koninkrijk. Hij moet gericht zijn op de toekomst. Zijn toekomst ligt in het Koninkrijk van God.”

Dubbel paspoort

Christenen leven als burger van Gods Koninkrijk. Ze bezitten een dubbel paspoort, stelde ds. H. G. de Graaff, hervormd emeritus predikant te Nieuwerbrug, in de tweede lezing.

Christenen zijn burgers van twee werelden. Hun leven is georiënteerd op de grondwet van Gods Rijk en tegelijk leven ze in een geseculariseerde cultuur die op dominante wijze haar wetten opdringt. Ds. De Graaff gaf als voorbeeld van die botsing van twee werelden de „goddeloze cultuur die onze oriëntatie op God, Zijn Grondwet en Zijn toekomst dreigt te verstikken en onze ziel die door werkstress schade dreigt te leiden. Werken is een zegen en een opdracht, maar de wrede afgod van economische groei drijft op tot werkstress.”

Losjes in de hand

De emeritus predikant spoorde de jongvolwassenen aan het verlangen naar het Koninkrijk van God te voeden door systematisch na te denken over de inhoud van de Bijbelse hoop. Verder riep hij hen op om „het bezit losjes in de hand te houden.” Economische groei is volgens hem niet verkeerd, „mits zij geen doel is in zichzelf en ten koste gaat van anderen of van Gods schepping.”

In de workshop over ”De ethiek van de Bergrede” ging ds. De Graaff in op de vraag of de liefde-eis –onze vijanden lief te hebben als onszelf– uit Mattheüs 5 uitvoerbaar is voor christenen die leven in een gebroken wereld.

Ds. C. J. Overeem, gemeentepredikant in Wilsum, ging in zijn workshop op zoek naar tekenen van de komst van het Koninkrijk van God in de actualiteiten. Drs. A. de Jong, politiek journalist bij deze krant, stelde in zijn workshop de vraag hoe een christen zich moet opstellen in de politiek. Ook leidde het gewezen zendingsechtpaar Geert en Eline de Boo een workshop over ”Kerk in de stad: Zicht op Gods Koninkrijk wereldwijd”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer