Politiek
Opstelten: gewoon met metro naar concert

DEN HAAG (ANP). Mensen moeten ondanks de soms dreigende taal van terroristen gewoon blijven doen wat ze altijd doen. Er is geen reden om bang te zijn. Maar iedereen moet wel, zoals altijd, „gewoon uit je doppen kijken”.

Die boodschap had minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. „Iedereen moet gewoon normaal leven, normaal naar de dingen gaan die nodig zijn. Normaal naar de film gaan, naar het voetbal, naar de stad. Met de metro, met de bus, met de trein gaan.” Zo gaat Opstelten zelf vrijdagavond in Rotterdam met de metro naar een concert, samen met zijn vrouw, vertelde hij.

De veiligheidsdiensten nemen volgens de minister de maatregelen die nodig zijn. Ze zijn extra alert op de veiligheid in Nederland, omdat ons land militair gaat meedoen aan de internationale strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het kabinet verwacht dat Nederland door die deelname onder jihadisten een ‘verhoogd profiel’ krijgt, waardoor het risico op aanslagen in en tegen ons land zal toenemen. Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag is al tijden substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is.

Volgens Opstelten is de Nederlandse deelname aan de strijd tegen IS noodzakelijk voor onze nationale veiligheid en het handhaven van de internationale rechtsorde. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen gaan in Irak doelen van IS bombarderen. Ook gaan Nederlandse militairen hun Iraakse en Koerdische collega’s trainen.

Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn er in de afgelopen tijd intern maatregelen genomen om voldoende capaciteit voor de veiligheidsdiensten vrij te maken rond de dreiging van IS. Ook zijn er extra mensen aangetrokken en worden andere dingen uitgesteld. Ook Plasterk benadrukte dat de politie en de andere diensten, zoals de AIVD, extra alert zijn op de situatie. Het dreigingsniveau rond politici is volgens Plasterk niet verhoogd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer