PolitiekOndernemen
CU presenteert visiestuk over ondernemen: „We hebben de rekening soms iets te makkelijk bij bedrijven gelegd”

Een optelsom van verkeerde beeldvorming, morrende geluiden en afhakende, loyale ondernemers heeft ervoor gezorgd dat de ChristenUnie een nieuw visiestuk over ondernemen heeft geschreven. Tweede Kamerlid Pieter Grinwis: „We hebben de rekening soms iets te makkelijk bij bedrijven gelegd.”

16 October 2024 11:03
CU-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis overhandigt de visienota over ondernemen aan Henk Willem van Dorp, voorzitter van het ondernemersplatform van de ChristenUnie. beeld CU
CU-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis overhandigt de visienota over ondernemen aan Henk Willem van Dorp, voorzitter van het ondernemersplatform van de ChristenUnie. beeld CU

In het Zoetermeerse filiaal van Van Dorp installaties overhandigde Grinwis maandagmiddag de notitie ”Vertrouwen in ondernemend Rijnland” aan Henk Willem van Dorp. Hij is eigenaar van de betreffende onderneming en voorzitter van het ondernemersplatform van de CU.

Een optelsom aan redenen heeft ertoe geleid dat Grinwis in de pen geklommen is. Er zijn weinig kiezers die het thema ondernemen associëren met de CU. Bovendien staat zijn partij voor velen te boek als links. Dat frustreert het Kamerlid. „Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik er ben voor ondernemers. Ik kom uit een familie van middenstanders: boeren, vissers en eigenaren van een supermarkt. Het doet me pijn als de CU weer eens wordt afgeschilderd als links: alleen maar bezig met het verdelen van de koek, zonder in het oog te houden waar de koek gebakken wordt.”

„Als ik binnen de zakenwereld vertel dat ik voorzitter ben van het ondernemersplatform van de ChristenUnie, kijken ze me bevreemd aan” - Henk Willem van Dorp, voorzitter ondernemersplatform CU

Dit relaas klinkt herkenbaar voor Van Dorp. „Als ik binnen de zakenwereld vertel dat ik voorzitter ben van het ondernemersplatform van de CU, kijken ze me bevreemd aan.” Bij het platform zijn 120 bedrijven aangesloten. Volgens Van Dorp is het netwerk vergelijkbaar met dat van CDA en SGP. Voor kleinere ondernemers is de CU bezig regionale netwerken op te zetten.

Morrende geluiden

Niet alleen de kiezer associeert de CU nauwelijks met het thema ondernemen. Ook vanuit het eigen ondernemersplatform klonken de afgelopen jaren steeds vaker morrende geluiden. Ondernemers trokken onder meer aan de bel over de wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen van toenmalig CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf. Dat gold ook voor de stevige verhoging van het minimumloon die de partij in het verkiezingsprogramma voorstelde. Samengevat luidde de klacht: het gaat in de partij heel vaak over armoede, migratie en zorg. Maar waar is nu het verhaal over ondernemen? Zijn jullie er nog voor ons? Is de CU een partij voor ondernemers?

Tel daarbij op dat bij de laatstgehouden verkiezingen de CU twee zetels inleverde. Ook ondernemers die loyaal zijn aan de CU stemden op een andere partij, signaleerde Van Dorp. „Betrokken ondernemers hebben op andere partijen gestemd. Ze zijn naar verschillende partijen uitgewaaierd: BBB, NSC, SGP en CDA. Het bijzondere is echter: ze zijn wel lid gebleven. Ze voelen zich ontzettend verbonden met onze partij, maar zijn het op sommige punten niet eens. Daarom hebben ze op een andere partij gestemd.”

Terugblikkend op de vraag of de Tweede Kamerfractie de achterliggende jaren voldoende is opgekomen voor ondernemers, zegt Grinwis: „We hebben de rekening soms iets te gemakkelijk bij het bedrijfsleven gelegd.” Concreet doelt hij op het amendement dat GroenLinks-PvdA en D66 samen met de CU vorig jaar indienden bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Het minimumloon ging omhoog, net als de kinderopvangtoeslag en er kwam extra geld voor het openbaar vervoer.

„Het doet me pijn als de CU weer eens wordt afgeschilderd als links” - Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid CU

Om de rekening te betalen, kozen de partijen voor hogere belastingtarieven voor bedrijven en vermogenden. Ook werd voor bedrijven de inkoop van eigen aandelen zwaarder belast. „Je ziet nu een correctie”, zegt Grinwis. „Zowel bij mijn eigen partij, maar bijvoorbeeld ook bij D66. Wat ons betreft is het nu even afgelopen met de rekening bij bedrijven leggen. We moeten laten zien dat we onze ondernemers koesteren.”

Winstbelasting

Een van de voorstellen van de visienota van de CU is: „geen zwabberbeleid, maar zekerheid en voorspelbaarheid.” Zo oppert de partij onder meer om als regel te hanteren dat het tarief van de winstbelasting niet vaker dan eens in de vijf à tien jaar wordt aangepast. Grinwis: „We hebben als overheid de spelregels de afgelopen jaren nogal eens veranderd. Denk aan de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen. Eerst zou die afgeschaft worden. Toen weer niet. Uiteindelijk gebeurt het alsnog. De overheid moet betrouwbaar zijn. En als er een regeling afgeschaft wordt, moet dat geleidelijk aan gebeuren.”

Een ander voorstel: de overheid moet de randvoorwaarden op orde hebben. „Als de overheid eisen stelt aan ondernemers om CO2-doelstellingen te halen, moet diezelfde overheid er ook voor zorgen dat de netcongestie wordt opgelost”, vindt Grinwis. „Anders haal je als overheid ondernemers het vel over de neus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer