PolitiekTranszorg
SGP: Reserveer geld voor onderzoek transitiespijt

De SGP probeert volgende week bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid een bedrag van 5 ton vrij te spelen voor een onderzoek naar het terugdraaien van een medische transitie.

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. beeld Dirk Hol
SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. beeld Dirk Hol

Zo’n onderzoek zou wat Kamerlid Diederik van Dijk betreft duidelijk moeten maken in hoeverre mensen met transitiespijt behoefte hebben aan zorg en ondersteuning, hoe dit hulpaanbod momenteel is geregeld en gefinancierd en welke verbeteringen daarin mogelijk zijn.

Van Dijk neemt hiervoor het initiatief omdat PVV-zorgminister Fleur Agema in recente antwoorden op Kamervragen aangaf geen duidelijk beeld te hebben van hoeveel patiënten in Nederland na enige tijd weer stoppen met een transitiebehandeling of dat na afloop betreuren. Gelet op de sterke groei van het aantal behandeltrajecten in de afgelopen jaren is een toename daarvan volgens hem niet uit te sluiten. Daar komt bij dat de geldende medische kwaliteitsstandaard geen informatie bevat over de frequentie van en omgang met spijtoptanten voor hormoonbehandeling en chirurgie.

Of dat in de herziene versie, die als het goed is in september 2025 zal worden opgeleverd, wel het geval zal zijn, is onduidelijk.

Andere openstaande vragen waar wat Van Dijk betreft helderheid over moet komen, zijn: welk deel van de patiënten met transitiespijt klopt daadwerkelijk aan bij een hulpverlener en welke detransitiebehandelingen worden er vanuit de zorgverzekering vergoed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer