Politiek
CDA wil het goedmaken met de kostwinner

DEN HAAG. Na tijdens de algemene beschouwingen al excuses te hebben gemaakt voor de omvangrijke bezuinigingen op Defensie in de afgelopen jaren, lijkt het CDA ook terug te keren op zijn schreden voor wat betreft het belastingtechnisch afknijpen van kostwinners.

Van Hijum. Beeld ANP
Van Hijum. Beeld ANP

Het CDA stond de afgelopen decennia als regeringspartij aan de basis van het beleid waarmee de inkomstenbelasting individualistischer is geworden en er groeiende voordelen zijn gecreëerd voor huishoudens waarin beide partners betaalde arbeid verrichten vergeleken met alleenverdieners.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf vroeg CDA-Kamerlid Van Hijum woensdag tijdens de algemene financiële beschouwingen echter naar de achtergrond van de verlaging van de algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijke combinatie­korting die het CDA voorstelt in zijn vorige week gepresenteerde tegenbegroting. Die maatregelen zorgen er namelijk voor dat het verschil in belastingdruk –kostwinners betalen nu tot wel drie keer meer belasting dan twee­verdieners met hetzelfde gezinsinkomen– wat afneemt.

Van Hijum gaf aan dat het voor zijn partij een expliciet doel is dat de belastinghervorming zoals het CDA die voor zich ziet „niet alleen bijdraagt aan vereenvoudiging, maar ook aan het leefvorm­neutraler maken van het stelsel.” Met de door het CDA voorgestelde vlaktaks wordt het, aldus Van Hijum, voor beide partners zodanig lonend om te gaan werken, dat het niet langer nodig is voor de overheid „om de verdeling van arbeid en zorg binnen een gezin via de fiscaliteit nog verder te sturen.”

Bovendien geldt volgens Van Hijum dat nu de arbeidsparticipatie van vrouwen in de afgelopen decennia al zo hard is toegenomen, verdere prikkels op dit punt simpelweg niet langer nodig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer