Economie
Google investeert in datacenter Eemshaven

GRONINGEN (ANP). Het Amerikaanse technologieconcern Google gaat 600 miljoen euro investeren in een gigantisch datacenter in de Eemshaven, over een periode van 4 jaar. Dat heeft Francois Sterin, directeur van Google’s afdeling wereldwijde infrastructuur, dinsdag gezegd.

Francois Sterin (3e v. r.), directielid Global Infrastructure van Google en minister Henk Kamp (2e v. r.) van Economische Zaken zetten de eerste schop in de grond van de Eemshaven. beeld ANP
Francois Sterin (3e v. r.), directielid Global Infrastructure van Google en minister Henk Kamp (2e v. r.) van Economische Zaken zetten de eerste schop in de grond van de Eemshaven. beeld ANP

Het project levert volgens hem meer dan 150 permanente nieuwe banen op. In 2016 wordt begonnen met de bouw van het datacenter, dat in 2017 klaar moet zijn. De bouw van het datacenter waarvoor minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag aftrapte, levert de komende jaren voor duizend mensen werk op. Begin 2016 kan het centrum in gebruik worden genomen.

Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is. Volgens het ministerie van Economische Zaken koos Google voor Nederland omdat het „op een wereldwijd internetknooppunt” ligt: „Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland”.

Kamp is blij met deze investering die goed is voor de regionale werkgelegenheid en economie. „Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen.”

Minister Kamp, aanwezig bij de persconferentie in de Eemshaven, zegt zeer blij te zijn met de komst van het datacentrum. Hij verwacht dat in navolging van Google meer tech-bedrijven zich daar zullen vestigen, aldus de NOS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer