Politiek
Rutte: ambitie extra investeringen Defensie

DEN HAAG (ANP). Volgens premier Mark Rutte heeft het kabinet „de ambitie” om extra te investeren in Defensie. Maar hij wilde niets hards toezeggen. „Het is afhankelijk van de ruimte” op de begroting, zei hij donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Defensie krijgt de komende jaren er 100 miljoen structureel bij, werd al bekend op Prinsjesdag. Rutte noemde dit bedrag „bescheiden”. Verscheidene partijen waaronder VVD, CDA, ChristenUnie en SGP pleitten woensdag in de Tweede Kamer op de eerste dag van de beschouwingen voor nog meer geld voor het militaire apparaat.

Rutte denkt dat het standpunt van deze partijen over extra investeringen in Defensie „voor jaren” vast zal liggen. „Ik kan me niet voorstellen dat deze posities veranderen.” VVD-fractieleider Halbe Zijlstra noemde de 100 miljoen „slechts een eerste stapje”.

Als het kabinet en de ‘bevriende oppositie’ van D66, SGP en ChristenUnie volgend jaar geen meerderheid in de Eerste Kamer haalt, rekent Rutte op steun van het CDA om extra geld naar Defensie te sluizen. Hij zei dat „gegeven de opstelling van het CDA, het CDA dan op dit punt zal helpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer