Buitenland
Afschuw over onthoofding Britse gijzelaar door IS

LONDEN. De Britse gijzelaar David Haines is onthoofd door Islamitische Staat. De extremisten hebben zaterdag een video gepubliceerd. IS dreigt een andere Brit, Alan Henning, als volgende te executeren.

Redactie buitenland
BASRA. Iraakse militairen trainen in de buurt van Basra. Het Iraakse leger is sinds juni in een felle strijd verwikkeld met terreurbeweging Islamitische Staat. beeld AFP
BASRA. Iraakse militairen trainen in de buurt van Basra. Het Iraakse leger is sinds juni in een felle strijd verwikkeld met terreurbeweging Islamitische Staat. beeld AFP

Vorige week dreigde IS de 44-jarige Haines te doden, waarop zijn familie een wanhopige oproep deed aan de terreurbeweging om met haar te praten.

Haines is een oud-militair die beveiligingswerk deed voor hulporganisaties. In maart 2013 kwam hij in Syrië in handen van IS, drie dagen nadat hij het land was binnengekomen. De afgelopen maand heeft de terreurbeweging al video’s verspreid waarop de executies van de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley te zien zijn.

De moord op Haines is „puur kwaad”, liet de Britse premier David Cameron zaterdag weten via Twitter. „Wij zullen alles doen wat wij kunnen om de moordenaars te achterhalen en voor het gerecht te slepen, hoe lang dat ook kan duren”, voegde hij daaraan toe.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de „barbaarse moord” veroordeeld. „De Verenigde Staten staan vanavond schouder aan schouder met onze dichtbije vriend en bondgenoot in verdriet en vastberadenheid”, aldus Obama in een verklaring. Hij liet weten met de Britten en de coalitie tegen IS samen te werken voor gerechtigheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer