Economie
S&P positiever over Griekenland

ATHENE (ANP). De financiële positie van Griekenland is zodanig verbeterd dat de risico’s rond het land zijn afgenomen. Dat concludeerde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) vrijdag in een rapport, waarin de rating van Griekenland werd verhoogd.

Griekenland is er de afgelopen jaren in geslaagd een overschot op de begroting te realiseren, als de rentelasten over de hoge staatsschuld buiten beschouwing worden gelaten. S&P verwacht dat het land er de komende jaren in zal slagen dit zogeheten primaire overschot te behouden.

De Griekse economie herstelt volgens S&P heel langzaam van de diepe crisis van de afgelopen jaren. Desondanks zal de economie in 2017 waarschijnlijk nog een vijfde kleiner zijn dan 10 jaar eerder. De staatsschuld zal tegen die tijd enigszins zijn gedaald, maar behoort met een omvang van ruim 1,5 keer de Griekse economie dan nog altijd bij de hoogste ter wereld.

De kredietbeoordelaar verwacht niet dat Griekenland nogmaals om een offer van schuldeisers hoeft te vragen en gaat ervan uit dat er voldoende middelen voorhanden zijn om eventuele problemen bij Griekse banken op te vangen. Het overschot zal wat lager zijn dan eerder met de eurolanden en het IMF is afgesproken. Volgens S&P is het verwachte niveau politiek gezien echter beter haalbaar.

Het oordeel over de Griekse kredietwaardigheid ging met één stap omhoog, naar B. Daarmee worden Griekse staatsleningen overigens nog altijd als een zeer risicovolle belegging bestempeld. De landen in deze categorie kunnen naar verwachting echter wel aan hun verplichtingen voldoen. Een hogere rating van kredietbeoordelaars als S&P en branchegenoten Moody’s en Fitch kan het makkelijker maken voor een land om geld te lenen op de financiële markten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer