Politiek
Mansveld zoekt oplossing voor lawaai hsl

DEN HAAG (ANP). Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zoekt samen met gemeenten en bewoners naar een oplossing voor de geluidsoverlast die zich bij honderden woningen langs de hogesnelheidslijn dreigt voor te doen. Het zou ongeveer 200 miljoen euro kosten om dit probleem helemaal op te lossen.

Maar dat vindt Mansveld te duur. Ze wil wel een „substantieel” bedrag uittrekken om de overlast zo veel mogelijk te beperken door de grotere knelpunten aan te pakken. Ze werkt daarvoor aan maatregelen die ze met de betrokkenen bij de HSL-Zuid zal bespreken. De staatssecretaris hoopt dat proces binnen een half jaar af te ronden, zei ze donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

Omwonenden van de hogesnelheidslijn klagen al jaren over geluidsoverlast. Uit metingen van onderzoeksinstituut TNO bleek eerder dat de snelle treinen te veel herrie maken, ondanks de geluidsmaatregelen die bij de aanleg van de lijn zijn genomen. Bij 633 woningen in 10 gemeenten zou het treinverkeer meer lawaai geven dan is afgesproken. De overschrijdingen variëren tussen de 1 en 6 decibel. Nu is die overlast er niet in die mate, omdat er nog met minder treinen en een lagere snelheid wordt gereden.

Mansveld heeft beloofd zich aan de grenswaarde van het hsl-besluit te houden (57 decibel), „mits doelmatig”. Het is volgens haar niet mogelijk om overal aan de voorkeurswaarde te voldoen zonder enorme investeringen. Daarom wil ze zich richten op de plaatsen waar sprake is van grotere overschrijdingen. Hoeveel geld ze beschikbaar wil stellen om de problemen aan te pakken, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer