Politiek
Kamer wil meedoen aan coalitie tegen IS

DEN HAAG (ANP). Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland alsnog gaat meedoen met de internationale coalitie in de strijd in Irak tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Joël Voordewind van de ChristenUnie zei dinsdag dat overwogen moet worden om F-16’s bij te dragen.

Christenen in een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. Beeld EPA
Christenen in een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. Beeld EPA

De Amerikaanse president Barack Obama had vorige week tijdens de NAVO-top in Newport (Wales) negen bondgenoten gevraagd een bijdrage te leveren aan de coalitie, maar Nederland was daarvoor niet uitgenodigd. Volgens Voordewind slaat ons land daarmee een „flater”.

Hoewel hij niet op de stoel van Defensie wil gaan zitten, levert Nederland wat hem betreft gevechtsvliegtuigen die ook ingezet kunnen worden bij bombardementen. Ook regeringspartijen PvdA en VVD zeggen een militaire bijdrage niet te zullen uitsluiten. De Kamer debatteert woensdag over IS.

Premier Mark Rutte gebruikt volgens Voordewind grote woorden over het barbaarse regime en moet daarom de daad bij het woord voegen. Hij betreurt het dat we internationaal kennelijk niet meer serieus worden genomen. Volgens Voordewind moet het kabinet nu snel handelen en aangeven „hoe we deze demonische machten kunnen aanpakken”.

„We houden alle opties open”, aldus Michiel Servaes van de PvdA. Hij zegt wel dat een militaire bijdrage „heel zorgvuldig” moet worden onderzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer