Economie
„Besluit ECB gering effect op hypotheekrente”

AMERSFOORT (ANP). De Vereniging Eigen Huis (VEH) acht de kans op een verdere daling van de hypotheektarieven gering, nu de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentes opnieuw heeft verlaagd.

„De kans dat de hypotheekrente nog iets verder kan dalen, is wel groter dan dat hij gaat stijgen”, zei Hans André de la Porte van VEH donderdag. Hij wijst erop dat de renteverlaging door de ECB minimaal is.

En er is geen één-op-één-verband tussen de rente van de ECB en de hypotheektarieven, zoals vaak wordt gedacht, aldus de belangenbehartiger van woningbezitters. Het verschil zit hem vooral in het feit dat de ECB niet direct aan consumenten geld uitleent, maar aan banken en dan ook nog voor korte tijd.

Hypotheken zijn langlopende leningen en de rentetarieven bestaan uit veel meer componenten. Alleen mensen met een variabele hypotheekrente zouden misschien enig voordeel van het jongste rentebesluit kunnen hebben, stelt André de la Porte.

De concurrentie onder hypotheekverstrekkers in Nederland is bovendien nog altijd beperkt. „En banken willen zelf ook verdienen aan deze verlaging. Geen enkele bank is verplicht om de tarieven nu te verlagen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer