Politiek
Ramp MH17 „voor altijd gitzwarte bladzijde”

DEN HAAG (ANP). De ramp met de MH 17 zal voor altijd een gitzwarte bladzijde in onze geschiedenis blijven. Dat zei de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, dinsdagmiddag bij een speciale herdenking in de Kamer. Maar de verbondenheid die de Nederlanders direct na de ramp aan de dag legden, geeft die bladzijde volgens haar ook een „bijzondere gloed”.

Leden van de Tweede Kamer herdenken de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. beeld ANP
Leden van de Tweede Kamer herdenken de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. beeld ANP

Bij de ramp met de MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 mensen met een Nederlands paspoort. De Boeing van Malaysia Airlines was op weg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, toen het toestel op 17 juli boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten

Van Miltenburg hoopt dat genoemde verbondenheid troost biedt aan de nabestaanden. Ze memoreerde dat de Nederlanders „bijna letterlijk” om de nabestaanden heen gingen staan.

De getroffenen hebben zich waarschijnlijk nooit gerealiseerd dat ze zo dicht bij een oorlog zouden komen, zei Van Miltenburg. Maar op 17 juli was de zomer in één klap voorbij. „De zon maakte plaats voor verdriet, boosheid en rouw.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer