ROTTERDAM. De lokale partijen zijn de grootste winnaar van de verkiezingen. Zij kregen met elkaar bijna 30 procent van alle stemmen, 5 procent meer dan vier jaar geleden.
Leefbaar Rotterdam verdrong de PvdA als grootste in de Maasstad. De partij haalde 14 zetels, net als bij de verkiezingen in 2010. De PvdA zakte terug van 14 naar 8. De moslimpartij NIDA Rotterdam krijgt als nieuwkomer 2 zetels.
Beter voor Dordt blijft met 14 zetels de grootste partij in Dordrecht; ze had er 15. WEK Dordrecht haalde iets meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen, maar heeft waarschijnlijk geen zetel in de raad weten te veroveren. In Capelle aan den IJssel boekte Leefbaar Capelle een forse overwinning. De partij was al de grootste met 9 zetels, maar groeide naar 12 zetels. In Zoetermeer kwam de Lijst Hilbrand Nawijn uit op 6 zetels, een winst van 1 zetel. Nawijn was in het verleden Tweede Kamerlid voor de LPF-fractie van Pim Fortuyn. In Schiedam gaat Leefbaar Schiedam van 0 naar 3 zetels.
Voormalig Tweede Kamerlid en chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders keert na vier jaar terug in de gemeenteraad van Tilburg. Zijn Lijst Smolders Tilburg haalde 5 zetels en werd daarmee de derde partij van Tilburg. In Maastricht werd de Senioren Partij Maastricht de grootste. De partij won 1 zetel en komt met zes leden in de raad. Een opvallende stijger is Partij Veilig Maastricht. Die komt vanuit het niets op 3 zetels.
In Roermond werd de nieuwe Liberale Volkspartij Roermond met 10 zetels de grootste. De partij wordt geleid door voormalig VVD-wethouder en senator Jos van Rey die al ruim twee jaar zwaar onder vuur ligt. Hij wordt verdacht van onder meer corruptie.
In Hengelo werden de verkiezingen gewonnen door onder meer de lokale partij Pro Hengelo. Die haalde 7 zetels, een winst van 2. In Purmerend werd De Stadspartij de grootste met 8 zetels; een winst van 5.
Onder de lokale partijen zijn ook verliezers. De Burger Partij Amersfoort was met 7 zetels de grootste, maar houdt er slechts 2 over. In Amsterdam verdwijnen Trots en Red Amsterdam. In Westland kelderde GemeenteBelang Westland van 9 naar 6 zetels en raakte haar leidende positie kwijt.