Binnenland
Commotie over huisvesting Benno L.

LEIDEN (ANP). Tientallen mensen hadden zich zondag verzameld bij de flat in Leiden waar de veroordeelde pedoseksueel Benno L. sinds kort onderdak heeft gevonden. Ze droegen spandoeken en riepen leuzen als ‘Weg met die pedofiel’. De groep ging uiteen nadat burgemeester Henri Lenferink zich tussen de betogers had gemengd om uitleg te geven over zijn besluit L. aan huisvesting te helpen.

17 February 2014 06:52Gewijzigd op 15 November 2020 08:51
Benno L. beeld ANP
Benno L. beeld ANP

Zaterdag werd bekend dat de ex-zwemleraar sinds kort in Leiden woont. Lenferink had de buurtbewoners daar van tevoren niet over ingelicht. Hij wilde in alle rust „ervaring opdoen en bekijken hoe de situatie verloopt”, omdat er een taboe rust op het huisvesten van zedendelinquenten, zo liet hij zaterdag weten.

„Hij heeft zijn straf uitgezeten en dat betekent dat hij weer terug in de samenleving moet”, voegde Lenferink daar zondagmiddag aan toe. Ook zei hij dat L. in een eenvoudige woning woont en niet in de watten wordt gelegd. De burgemeester liet verder weten dat de buurtbewoners een brief krijgen met informatie. Daarin zal staan dat ze de gelegenheid krijgen voor een vervolggesprek.

De advocaat van Benno L., Pieter van der Kruijs, maakte zich zondag kwaad over de oploop bij het huis van zijn cliënt. „Nederlanders zijn zo’n intolerant volk. Wat mijn cliënt nu meemaakt, is mensonwaardig”, liet hij weten. Hij pleitte ervoor dat L. eerder dan officieel zou mogen vertrekken naar Duitsland, waar hij familie heeft. De Duitse autoriteiten zouden hem dan kunnen volgen en rapporteren aan de Nederlandse reclassering. In de voorwaarden voor zijn vrijlating is opgenomen dat L. zich voorlopig niet in het buitenland mag vestigen.

Burgemeester Lenferink zei zaterdag dat hij vindt dat alle gemeenten moeten samenwerken om zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten, te huisvesten. „Wanneer alle burgemeesters nee zouden zeggen, zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel”, aldus Lenferink.

Hij kreeg zondag bijval van advocaat Van der Kruijs. Die pleit voor het instellen van een ‘aanwijscommissie’, die gemeenten kan verplichten huisvesting te bieden aan ex-zedendelinquenten. In zo’n commissie zouden bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten plaatsnemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer