Akkoord over chemische wapens Syrië beklonken
NEW YORK (ANP). Het besluit om alle chemische wapens in Syrië te vernietigen is vrijdagavond definitief vastgelegd. Voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië werd de VN-Veiligheidsraad het eens over maatregelen. De raad stemde unaniem in met een resolutie waarin de ontmanteling van het hele arsenaal wordt bevolen.
VN-chef Ban Ki-moon sprak van „de eerste goede berichten over Syrië sinds lange tijd”. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry toonde zich tevreden. „Deze resolutie laat zien dat diplomatie zo krachtig is, dat het de ergste oorlogswapens onschadelijk kan maken”, zei hij.
Het besluit werd mogelijk door een compromis tussen Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. In de resolutie staat dat het regime van president Bashar al-Assad volledig moet meewerken met de ontmanteling. Er staan geen dreigementen in voor het geval Syrië in gebreke blijft. Dat was een eis van Syrië’s bondgenoot Rusland. Bij overtredingen komt de Veiligheidsraad opnieuw bijeen.
Ook in praktische zin vielen vrijdag belangrijke besluiten. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) keurde een plan goed waarin diverse deadlines staan. De inspecties van het wapenarsenaal beginnen aanstaande dinsdag. Alle productiemiddelen moeten uiterlijk op 1 november zijn vernietigd en halverwege 2014 moet het land helemaal vrij zijn van chemisch wapentuig. Syrië heeft volledige medewerking toegezegd.
De onderhandelaars spraken de hoop uit dat de besluiten van vrijdag de basis leggen voor een definitieve oplossing van de burgeroorlog die het Arabische land sinds 2011 verscheurt. Op een vredesconferentie in Genève moeten belangrijke stappen worden gezet. Ban Ki-moon maakte bekend dat die voor half november gepland staat.
Groot punt van zorg is de verdeeldheid van de oppositie. De Syrische Nationale Coalitie (SNC) zal aanschuiven als gesprekspartner, maar veel gewapende groepen erkennen de organisatie niet.
Momenteel vinden in Syrië ook nog inspecties plaats naar zeven mogelijke gifgasaanvallen. De onderzoekers stelden eerder vast dat op 21 augustus het zenuwgas Sarin is ingezet. Honderden mensen kwamen toen om het leven. Over de schuldvraag laten de inspecteurs zich niet uit. Westerse regeringen stellen het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk, volgens Rusland hebben rebellen de aanval gepleegd.