Keniaanse president: Terroristen verslagen, 3 dagen rouw
NAIROBI (ANP/RTR). Na vier dagen van schietpartijen, brand en explosies zijn volgens Keniaanse president Uhuru Kenyatta de terroristen verslagen die zich in het winkelcentrum Westgate in Nairobi met gijzelaars hadden verschanst. Hij zei dat vijf terroristen zijn gedood en dat er 11 gevangen zijn genomen.
„Kenia heeft de aanvallers beschaamd en verslagen, maar de verliezen zijn enorm”, zei Kenyatta in een televisietoespraak. Er zijn zeker 61 burgers en zes leden van de veiligheidstroepen gedood, maar er liggen volgens de president nog lichamen in het voor een deel ingestorte winkelcentrum. Van de 175 gewonden liggen er nog 62 in ziekenhuizen. Onder de doden zijn zeker 18 buitenlanders, onder wie een 33-jarige Nederlandse.
In het Oost-Afrikaanse land van bijna 45 miljoen inwoners is nationale rouw afgekondigd van woensdag tot en met vrijdag. Kenyatta, zoon van de Keniaanse ‘Vader des Vaderlands’ Yomo Kenyatta (1893-1978), beloofde dat „er rekenschap zal worden afgelegd voor deze krankzinnige verwoesting, de doden, de pijn, de verkiezen en het lijden, die we ondergaan als nationale familie. De lafaards zullen terechtstaan, net als hun medeplichtigen en hun bazen, waar die zich ook bevinden”, aldus Kenyatta.
Met zijn woorden lijkt een einde gekomen aan de belegering, die zaterdag begon toen een groep terroristen het winkelcentrum bestormde. Over het lot van de gijzelaars die de terroristen hadden genomen sprak Kenyatta niet. Forensische wetenschappers zijn bezig de identiteit van de aanvallers vast te stellen, aldus Kenyatta.
De Somalische terreurbeweging al-Shabaab (de Jeugd), die de verantwoordelijkheid voor het bloedbad heeft opgeëist, liet eerder op dinsdag nog weten dat ze in het complex standhoudt en gijzelaars heeft. Onder de daders zouden ook mensen uit westerse landen zijn. De Keniaanse autoriteiten spraken over Amerikanen en een Brit, maar Kenyatta kon dit later op de dag niet bevestigen. Van een eventuele arrestatie of betrokkenheid van een Nederlander zijn de Nederlandse ambassade in Nairobi en het ministerie van Buitenlandse Zaken niet op de hoogte.
De terreuraanval is volgens al-Shabaab een wraakactie voor de Keniaanse militaire bemoeienis met Somalië. De speciale gezant van de VN voor Somalië, Nicholas Kay, riep op meer troepen in te zetten om de terreurgroep te bestrijden. Kay schat dat deze groep islamitische extremisten uit 5000 strijders bestaat.