Politiek
Vier kandidaten voor voorzitterschap Senaat

DEN HAAG (ANP). Voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer hebben zich vier kandidaten gemeld. Een woordvoerster heeft dat laten weten. Het gaat om Ankie Broekers (VVD), Hans Franken (CDA), Marijke Linthorst (PvdA) en Guusje ter Horst (ook PvdA). Kandidaten voor de opvolging van Fred de Graaf konden zich tot vrijdag 12 uur melden. Dinsdag wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

Eerste Kamer. beeld ANP
Eerste Kamer. beeld ANP

De Graaf (VVD) trad enkele weken geleden af. Hij was in opspraak gekomen door een Volkskrantinterview. Daaruit viel af te leiden dat hij PVV-leider Geert Wilders bewust uit beeld had gehouden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. De Graaf ontkende de beschuldiging, maar vond dat zijn reputatie te veel was beschadigd om te kunnen blijven functioneren.

Van de vier kandidaten voor zijn opvolging is Guusje ter Horst de bekendste. Zij was minister van Binnenlandse Zaken in het vierde kabinet-Balkenende. Ter Horst (1952) zit sinds 2011 in de Senaat.

Haar partijgenote Marijke Linthorst (1952) is sinds 1995 met een onderbreking van enkele jaren lid van de Eerste Kamer. Hans Franken (1936) is ondervoorzitter van de Senaat. Sinds het vertrek van De Graaf neemt hij hem waar. Ankie Broekers (1946) zit sinds 2001 in de Senaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer