Economie
Papiermaker Stora Enso schrapt 2500 banen

HELSINKI (ANP). De Finse papierfabrikant Stora Enso zet opnieuw het mes in het personeelsbestand. Het bedrijf schrapt 2500 banen, het merendeel in Zweden en Finland, zo maakte het dinsdag bekend. De afgelopen jaren verdwenen al duizenden banen bij Stora Enso.

Bij alle bedrijfsonderdelen wordt gekeken naar manieren om de organisatie te stroomlijnen. Dat moet 200 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren. Stora Enso kampt met aanhoudende economische tegenwind in Europa, maar ook met een structureel dalende vraag naar met name papier voor kranten en tijdschriften.

Het bedrijf ontkomt volgens topman Jouko Karvinen niet aan maatregelen om de slechte economische situatie het hoofd te bieden. „Wij moeten de realiteit onder ogen zien en dan op verantwoordelijke wijze de werknemers ondersteunen die door deze plannen worden getroffen”, zei hij.

Stora Enso had eind vorig jaar ruim 28.000 mensen in dienst in meer dan 35 landen. In Nederland heeft het bedrijf twee vestigingen, in Amsterdam en Edam, met in totaal ruim 100 werknemers. De grootste Nederlandse productievestiging, de Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld met 300 werknemers, werd in 2007 opgedoekt.

De papierfabrikant behaalde vorig jaar een omzet van 10,8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 490 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer