Kerk & religie
„Gebouw Europees Parlement lijkt op toren van Babel van Pieter Bruegel”

Ds. P. van der Kraan preekte onlangs over Genesis 11:1-9, de geschiedenis van de torenbouw van Babel. In Om Sions Wil (pastoraal blad voor de gereformeerde gezindte) schrijft de Urker predikant over de „Babelcultuur.”

17 June 2013 17:01Gewijzigd op 15 November 2020 04:13
Het Europese Parlement in Straatsburg. Beeld EPA
Het Europese Parlement in Straatsburg. Beeld EPA

„In genoemde preek trok ik lijnen naar de geschiedenis en naar vandaag. Elke cultuur immers die streeft om het goddelijke te evenaren, om een poort naar God te zijn (want dat is de letterlijke betekenis van Bab-el: poort van/naar God), is een Babelcultuur. In het verleden zijn daarvan voorbeelden aan te wijzen. Maar vooral de geseculariseerde, westerse cultuur vertoont daarvan op allerlei manieren zijn sporen. Elke cultuur die zich van God losmaakt, die ernaar streeft om als God te zijn, om eigenmachtig en eigenwillig normen en waarden te stellen en zich wil ontdoen van alles wat wortelt in Gods heilige geboden, is een Babelcultuur. Dit is toch de cultuur waarin wij vandaag de dag ademen?

In genoemde preek trok ik de lijnen nog iets strakker toen ik wees op de crisis waarin we als Europese Gemeenschap zijn terechtgekomen en maar niet kunnen uitkomen. Is daarin niet een lijn te ontdekken naar Babels torenbouw? Oorspronkelijk was het streven naar eenheid binnen Europa in goede bedoeling geworteld. Na twee uitermate bloedige wereldoorlogen die beide hun brandhaard in Europa hadden, leefde de gedachte: dit nooit meer. Men besefte dat dit doel slechts bereikt kon worden door te streven naar samenwerking op allerlei gebieden. Maar men is het doel voorbijgeschoten en de eenheid, die middel was om vrede te bewerken, werd tot doel gemaakt. In die weg werd het streven naar eenheid in Europa een hedendaagse toren van Babel. Wat het intussen al aan geld gekost heeft om die eenheid kost wat het kost te handhaven, is nauwelijks nog in cijfers uit te drukken. Maar die aan het roer van Europa staan, willen niet van wijken weten.

Na deze preek werd ik door iemand gewezen op de architectuur van het gebouw van het Europese Parlement in Straatsburg. Dit gebouw blijkt te zijn opgezet naar het voorbeeld van de toren van Babel zoals te zien op het schilderij van Pieter Bruegel de Oude uit ca. 1556. De overeenkomsten van het gebouw van het Europese Parlement in Straatsburg en de afbeelding op het schilderij van Pieter Bruegel zijn bijzonder frappant en spreken voor zich.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer